Curtea Constitutionala respinge contestatiile lui Mircea Geoana si PSD privind sefia Senatului
Curtea Constitutionala a respins, marti, sesizarile privind revocarea lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului si numirea in locul sau a lui Vasile Blaga.
Curtea Constitutionala amanase, pentru marti, luarea unei decizii in cazul revocarii de la conducerea Senatului a fostului presedinte al PSD Mircea Geoana.
In 7 decembrie, PSD a depus o sesizare la Curtea Constitutionala (CC) in care contesta la alegerea lui Vasile Blaga in functia de presedinte al Senatului, in locul lui Mircea Geoana. Cele doua contestatii s-au judecat in sedinta de marti. Mircea Geoana inaintantase in 24 noiembrie Curtii Constitutionale contestatia privind revocarea sa din functia de presedinte al Senatului.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Geoana a spus ca votul prin care s-a aprobat hotararea de incetare a mandatului sau de presedinte al Senatului este unul politic, pe care il respecta, dar a sustinut ca motivele invocate de grupul PSD nu sunt regulamentare si constitutionale. Revocarea sau retragerea sprijinului politic se aplica exclusiv membrilor Biroului Permanent, iar presedintele Senatului, conform deciziei CC nr 601, are un statut distinct in cadrul BP, a sustinut Geoana.
"Presedintele Senatului este ales pe un mandat de patru ani. Este neutru din punct de vedere politic. Singura modalitate ca presedintele Senatului sa fie revocat este in situatia in care ar incalca in mod grav si repetat prevederi constitutionale sau prevederi legale, fapte juridice care sunt pasibile cu sanctiune politica sau juridica. Aceasta situatie nu exista in motivarea grupului PSD, acolo se invoca exlcusiv o decizie politica", a declarat Geoana. Potrivit Deciziei 601 din 14 noiembrie 2005 a Curtii Constitutionale, votul acordat presedintelui unei Camere este un vot politic care nu poate fi anulat decat in cazul in care grupul care l-a propus cere revocarea politica a acestuia sau, in cazul unei revocari ca sanctiune, cand acest grup sau o alta componenta a Camerei solicita inlocuirea din functie a presedintelui pentru savarsirea unor fapte care atrag raspunderea sa juridica.
Curtea Constitutionala a constatat, astfel, ca articolul din Regulamentul Senatului care prevede revocarea din functie a presedintelui Senatului, pentru incalcarea Constitutiei sau a regulamentelor parlamentare, este neconstitutional, intrucat contravine dispozitiilor constitutionale privind dreptul fundamental la aparare si principiul configuratiei politice in alcatuirea Biroului permanent.
Vasile Blaga a fost ales in 28 noiembrie presedinte al Senatului, cu 69 de voturi in favoarea sa, fata de 63 de voturi "pentru" intrunite de candidatul opozitiei, Titus Corlatean (PSD).
Alegerea noului presedinte al Senatului a avut loc ca urmare a revocarii din aceasta functie a lui Mircea Geoana, la solicitarea PSD, dupa excluderea acestuia din partid.
Sursa: Mediafax
Etichete: Mircea Geoana, curtea constitutionala, senat, Vasile Blaga,
Dată publicare:
20-12-2011 16:06