Cum comenteaza presa internationala amanarea deciziei CC cu privire la referendum
Amanarea pana la 12 septembrie a unei decizii din partea CCR cu privire la validarea rezultatului referendumului privind suspendarea presedintelui Romaniei prelungeste criza politica si poate avea efecte asupra economiei, scrie presa internationala.
"Curtea (Constitutionala) din Romania il lasa suspendat pe presedinte", titreaza FINANCIAL TIMES, apreciind ca "decizia prelungeste incertitudinea politica din aceasta tara balcanica, in urma unei lupte pentru putere intre Guvern si presedinte care a provocat ingrijorari la nivel international cu privire la democratie".
"Hotararea Curtii reprezinta un impuls pentru coalitia guvernamentala de stanga, aflata la putere din mai, condusa de premierul Victor Ponta, si aliatul sau, presedintele interimar Crin Antonescu", apreciaza editorul pentru Europa de Est Neil Buckley in acest articol.
FT este de parere ca aceasta amanare reprezinta totodata o "piedica pentru investitori, care sperau ca criza politica a fost solutionata in urma neatingerii pragului de validare a refrendumului de duminica, chiar daca 88 la suta dintre alegatorii prezenti la vot au spus ca Basescu trebuie sa plece". Anterior, incertitudinea a scazut valoarea leului in raport cu euro si dolarul, mai noteaza publicatia.
Va ramane Basescu in functie, se intreaba THE ECONOMIST intr-un material intitulat "Lupta intre Basescu si Ponta continua", in care apreciaza ca "Ponta are un apetit redus pentru coabitare", amintind ca "manevrele coalitiei (guvernamentale) de a scapa de Basescu au alarmat celelalte state UE", iar "economia Romaniei ramane fragila".
"Curtea (Constitutionala) amana decizia cu privire la rezultatul referendumului", anunta si postul paneuropean de televiziune EURONEWS, care apreciaza ca disensiunile cu privire la aceasta consultare - in care majoritatea alegatorilor care au votat vor ca Basescu sa plece, dar a caror prezenta nu a atins pragul necesar pentru a-l demite - vor continua inca o luna.
Membrii Guvernului de stanga, care au lansat procedura de destituire impotriva presedintelui conservator, refuza sa accepte rezultatul, precizeaza postul, dorind acum ca CC sa utilizeze "alte date cu privire la populatie, in speranta ca acest lucru va spori prezenta (la urne) si va inclina rezultatul in favoarea lor".
Amanarea luarii unei decizii asupra validitatii referendumului de destituire a presedintelui "prelungeste criza care pune la incercare tanara democratie din fostul membru al blocului sovietic", comenteaza WALL STREET JOURNAL. Despre "prelungirea crizei care zguduie tara de peste o luna" scrie si publicatia franceza LES ECHOS in editia electronica, int-un material intitulat "Romania ramane in incertitudine cu privire la destituirea presedintelui".
"O speranta pentru Victor Ponta?", titreaza publicatia L'HUMANITE, care scrie ca "referendumul ar fi urmat sa fie invalidat din cauza slabei mobilizari pentru atingerea pragului de 50%", dar "s-a soldat cu o victorie pentru premierul de centru-stanga din cadrul USL Victor Ponta, avand in vedere ca 87% dintre votantii prezenti (la urne) si-au exprimat dorinta ca Basescu sa plece de la putere".
"CC va fi, deci, susceptibila, pana la urma, sa valideze referendumul, dupa aparitia rezultatelor unei anchete care va incerca sa deznoade firele acestui razboi al datelor electorale", comenteaza publicatia. "Toate aceste rasturnari de situatie nu ajuta la aplanarea tensiunilor interne, intr-o tara care a fost afectata puternic de involutiile din zona euro si care traverseaza o perioada de seceta ce afecteaza puternic productia agricola", conchide publicatia.
"O Curte europeana pune decizia cu privire la referendum in asteptare", titreaza THE SCOTSMAN in editia electronica, apreciind ca este vorba despre o "rasturnare de situatie susceptibila sa adanceasca criza politica din Romania". Publicatia citeaza, de asemenea declaratiile judecatoarei CC Aspazia Cojocaru, care le-a spus jurnalistilor "Daca ar fi fost dupa mine, referendumul ar fi trebuit anulat" si "Totul este bazat pe date false".
Sursa: Mediafax
Etichete: traian basescu, referendum, presa internationala, demitere, USL,
Dată publicare:
03-08-2012 08:20