Cum a ajuns Elena Băsescu în Parlament fără să fie aleasă: ”Vreau să fac ce-mi place”
Sunt 2.000 de funcționari în Parlamentul României, iar printre ei au ajuns și foști deputați sau senatori care n-au mai avut noroc la alegerile de anul trecut.
Au fost însă ajutați de partide și angajați la direcții de specialitate sau chiar numiți în funcții de conducere. Printre aceștia, și fiica fostului președinte, Elena Băsescu.
Elena Băsescu: ”Îmi place foarte mult activitatea parlamentară și tot ce ține de Parlament și chiar dacă nu am intrat în Parlament ca demnitar, mi-am dorit să-mi continui activitatea în cadrul instituției. Adică vreau să fac ce-mi place”.
Elena Băsescu este acum unul dintre cei 9 consilieri parlamentari de la Comisia de Afaceri Europene din Camera Deputaților. A fost europarlamentar, apoi s-a angajat, în 2019, la grupul parlamentar al Partidului Mișcarea Populară, înființat de tatăl ei.
În 2020, Elena Băsescu și-a dorit să ajungă deputat, însă nu a reușit, așa că a rămas pe contractul de consilier. Cu 16 ani vechime pe cartea de muncă, ea câștigă acum puțin peste 5.000 de lei.
Ștefan Mușoiu, președintele Comisiei de Afaceri Europene: "E un om modest, un om cu care se lucrează foarte ușor, care în ciuda demnităților publice pe care le-a avut are o spontaneitate și o decență în comunicare, nu se consideră deasupra celorlalți colegi".
Un consilier parlamentar câștigă și 9.500 de lei pe lună
Și Mario Oprea, senator PNL timp de 16 ani, a fost unul dintre marii perdanți în 2020. Partidul însă nu l-a uitat, așa că l-a propus în funcția de secretar general adjunct al Senatului.
”Reporter: Cum a fost trecerea de la demnitar la înalt funcționar?
Mario Oprea, fost senator PNL: Mărturisesc că foarte greu, mai ales prima săptămână. Am constatat că voi face cu totul altceva.
Reporter: V-a ajutat experiența de senator pentru noua funcție?
Mario Oprea: Foarte puțin. M-a ajutat doar pentru că cunoșteam foarte bine clădirea”.
În mandatul trecut, fostul deputat PSD Georgian Pop a condus Comisia de Control a activității SRI. La ultimele alegeri, a rămas pe dinafară și a intrat în rândul funcționarilor de la
Departamentul de Studii Parlamentare. Iar la Senat, Ion Popa, fost lider al liberalilor, transferat ulterior la ALDE, a ajuns acum director al Direcției Generale de Cooperare Parlamentară Externă.
Sunt aproape 2.000 de funcționari publici în Camera Deputaților și în Senat, de la experți și directori până la muncitori și șoferi.
Un consilier, de pildă, câștigă, în funcție de vechime, între 7.000 și 9.500 de lei brut lunar.