Scandalul Hexi Pharma ajunge vineri pe masa CSAT. Iohannis si Ciolos nu cred ca problema se poate rezolva acolo

26-05-2016 16:31

sedinta CSAT Iohannis

O sedinta a CSAT, condusa de presedintele Klaus Iohannis, va avea loc vineri, la Palatul Cotroceni, printre subiectele de pe ordinea de zi aflandu-se situatia actuala a sistemului de sanatate publica.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, pe ordinea de zi a sedintei CSAT vor fi incluse subiecte referitoare la activitatea desfasurata de catre Serviciul Roman de Informatii in anul 2015 si principalele obiective pentru anul 2016 si situatia actuala a sistemului de sanatate publica - infectiile intraspitalicesti ca vulnerabilitate a sectorului medical cu impact asupra securitatii nationale.

De asemenea, subiectele din CSAT vor viza strategia militara a Romaniei, programul privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2026 si in perspectiva, stadiul indeplinirii obiectivelor si prioritatilor MApN, mandatul Romaniei la Summitul NATO 2016 de la Varsovia, stadiul si evolutia Proiectului unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda. Sedinta CSAT va avea loc incepand cu ora 11,00.

Saptamana trecuta, presedintele Klaus Iohannis anunta ca pe ordinea de zi a reuniunii CSAT a fost inclus si un punct legat de domeniul sanatatii. "Din pacate, s-a vazut si cu ocazia ultimului scandal public, cel al dezinfectantilor, ce pagube imense pot aparea din cauza nepasarii si a coruptiei in sistemul de sanatate publica. Dupa cum probabil va amintiti, am inclus elemente de sanatate in documentul numit "Strategia nationala de aparare a tarii" si am inclus sanatatea la chestiuni de securitate nationala. Avand in vedere toate acestea, am inclus pe ordinea de zi a CSAT, care va avea loc saptamana viitoare, pe 27 mai, un punct destinat acestui sector. Am cerut pentru aceasta lamurire in CSAT materiale de la Ministerul Sanatatii, de la institutiile care au informatii in legatura cu aceste chestiuni si am cerut sa vina nu doar cu prezentarea situatiei, ci si cu solutii", declara atunci Iohannis.

El sublinia insa ca nu in CSAT se rezolva problema din domeniul sanatatii. Si premierul Ciolos a vorbit acum cateva zile despre acest subiect: "A fost discutata la alte sedinte de CSAT activitatea serviciilor, cand si-au prezentat raportul de activitate, si sunt convins ca domnul presedinte Iohannis, daca va considera necesar, va cere acest lucru. Dar Hexi Pharma si alte lucruri de acest gen nu cred ca doar serviciile de informatii pot rezolva aceasta problema. E totusi paradoxal - pe de o parte ne revoltam cateodata ca serviciile de informatii se implica prea mult in decizii importante pentru societate, in decizii administrative si, pe de alta parte, atunci cand ne apar probleme, in loc sa ne punem intrebarea cum putem reforma sistemul si daca suntem capabili sa acceptam o reforma a sistemului, ne plangem ca nu se implica prea mult serviciile de informatii. Cred ca trebuie sa decidem la un moment dat ce vrem sa facem si daca vrem sa ne asumam anumite schimbari", a declarat Dacian Ciolos

Ultima sedinta a CSAT a avut loc pe 15 martie.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO