Criza politica din Romania, sub lupa presei internationale
Revocari, demisii in bloc, destramarea Guvernului, conferinte peste conferinte, toate acestea ocupa spatii largi in presa internationala de vineri, care invoca riscul incapacitatii Romaniei de a-si respecta obligatiile asumate in fata FMI.
Euronews noteaza ca democrat-liberalii premierului Emil Boc pot guverna cateva saptamani, dar acesta va trebui sa obtina sprijinul Parlamentului pentru ca noii ministri sa-i inlocuiasca pe social-democratii care au demisionat.
Potrivit Financial Times, coalitia de guvernare de la Bucuresti s-a destramat, lasand Romania, afectata de recesiune, cu al doilea guvern minoritar in mai putin de un an, in conditiile unei crize economice care se adanceste.
Criza va alimenta temerile privind existenta unui risc politic in Europa de Est in timpul recesiunii globale, dupa ce tot in acest an au cazut si guvernele din Letonia, Ungaria si Cehia. Publicatia menţioneaza ca, in fata crizei financiare, Romania a fost obligata sa solicite FMI si Uniunii Europene un ajutor financiar, iar acum institutia financiara internationala este ingrijorata ca un Guvern fara majoritate parlamentara s-ar putea dovedi un partener de negocieri dificil.
The Herald noteaza ca decizia social-democratilor de a iesi de la guvernare lasa mii de membri ai acestei formatiuni fara posturi in ministere si la nivelul administratiei locale din Romania.
Potrivit Irish Times, principalele doua partide din Romania s-au acuzat reciproc pentru prabusirea coalitiei de guvernare, in conditiile in care reformele nepopulare si perspectiva alegerilor prezidentiale au alimentat tensiunile politice.
Sursa: Mediafax
Etichete: emil boc, traian basescu, criza politica, dan nica,
Dată publicare:
02-10-2009 00:00