Criza din Ucraina. Ciucă: Îi asigur pe toți românii că au fost luate toate măsurile
Premierul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern de miercuri că, în contextul crizei de securitate din Ucraina, dorește să le transmită românilor faptul că instituțiile statului au luat toate măsurile necesare.
Șeful Guvernului le-a cerut miniștrilor ”să continue analiza”, deoarece este nevoie în continuare de ”coordonare și vigilență”.
”Doresc să-i asigur pe toți românii că la nivel instituțional au fost luate toate măsurile în conformitate cu hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Sunt măsuri, care, de asemenea, le-am coordonat cu aliații noștri și desigur cu statele membre ale Uniunii Europene. Au fost întocmite deja planurile necesare: verificarea mijloacelor și mecanismelor interne și aliate. Le solicit în continuare miniștrilor cu responsabilități în domeniu să continue analiza și partea aceasta de evoluție a situației - fiind în continuare nevoie de coordonare și vigilență, astfel încât să putem să asigurăm cetățenii că suntem în măsură să ne garantăm securitatea și apărarea” - a spus premierul Nicolae Ciucă.
România poate să primească peste 500.000 de refugiați din Ucraina
Precizările premierului despre criza din Ucraina vin la scurt timp după ce ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a declarat că România are capacitatea de a primi peste 500.000 de refugiați, în cazul unui conflict în Ucraina.
Cu toate acestea, el a subliniat faptul că România nu se aşteaptă la fluxuri majore de refugiaţi din Ucraina, în contextul în care, în 2014, cei mai mulţi au mers spre Polonia.
"Nici acum nu ne aşteptăm la fluxuri majore care să vină aici, dar niciodată nu se ştie, în funcţie de evoluţiile armate, dacă ar fi cazul, dar deocamdată vorbim de o situaţie ipotetică", a afirmat ministrul Apărării.
Întrebat care ar putea fi cel mai rău scenariu pentru România, ministrul Apărării a răspuns:
"În momentul în care ar fi un conflict armat generalizat în estul graniţei noastre şi ar fi alte efecte de factură economică, de factură socială, cele legate de război electronic, care nu are graniţe şi se poate extinde, deci tot ceea ce ar însemna o situaţie de urgenţă am simulat interarme, interinstituţional. Există un comitet care funcţionează, tot timpul se întâlnesc, în fiecare zi, pe această temă cu nivelul pregătirii. Acest lucru a fost pentru prima dată când a fost un fel de cronică a unei morţi anunţate, ca să folosesc o sintagmă literară, şi atunci de săptămâni întregi ne pregătim" - a spus Dîncu.