Guvernul a înghețat pensiile și a eliminat transportul gratuit pentru studenți
Guvernul a oficializat în urmă cu puțin timp primele tăieri din buget. Executivul a adoptat ordonanța prin care elimină tichetele de vacanță și transportul gratuit pentru studenți. În plus, îngheață pensiile și taie sporurile angajaților din prefecturi.
Proiectul bugetului va fi dezbătut vineri de Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, apoi adoptat de Guvern.
Premierul Florin Cîțu a declarat că tăierile şi plafonările anunţate în urmă cu o săptămână au devenit realitate.
Florin Cîțu, premierul României: "În ședința de guvern a fost aprobată ordonanța de urgență privind unele măsuri fiscale, precum menținerea punctului de pensie, tăierea sporului de 30% pentru angajații din prefecturi. Voucherele de vacanță au fost amânate pentru 2022."
Proiectul a primit aviz favorabil de la consiliul fiscal şi aviz nefavorabil de la Consiliul Economic şi social.
Florin Cîțu, premierul României: "Bugetele care au distrus România în ultimii ani au primit aviz pozitiv de la CES, dar acest buget care a primit în premieră aviz pozitiv de la Consiliul Fiscal a primit aviz negativ de la CES."
Membrii consiliului motivează în document că neacordarea voucherelor de vacanţă va accentua problemele din HoReCa şi că actul normativ este insuficient fundamentat. În plus, îngheţarea pensiilor a fost catalogată ca inacceptabilă pentru că îi afectează pe cei cu pensii foarte mici. Despre eliminarea transportului gratuit la studenţilor, CES notează că măsură nu este justificată, impactul fiind de 107 milioane de lei, adică 0,01 din PIB.
Analiştii susţin însă deciziile guvernului.
Dragoş Cabat, analist financiar: "Era nevoie de aceste tăieri, pentru că dacă dorim să ne încadrăm în acest beneficit de 7% trebuie făcut ceva. Pe partea de venituri nu se poate face nimic pe termen scurt."
Adrian Benta, analist economic: "Fiecare dintre noi trebuie să muncească ca să îşi plătească vacanţă pentru că aşa este normal. În momentul în care s-au introdus, voucherele preţurile au crescut într-un mod foarte puternic."
Şi Camera de Comerţ Româno-Americană a trimis o scrisoare prin care remarcă o serie de direcții pozitive ale bugetului. Notează însă că ar fi şi aspecte de îmbunătăţit.
Ionuț Simion, Președinte AmCham: "Concret, în a aloca fonduri în modernizarea şi digitalizarea administraţie fiscale astfel încât să poată să colecteze impozite şi taxe de la toată lumea, nu doar de la unele companii."
Premierul a anunţat că e posibil ca Miniserul Dezvoltării să primească mai mulţi bani la buget, iar alte ministere, precum cel al sănătăţii să primească credite de angajament.
Aşadar dezbaterea şi adoptarea bugetului în Parlament se mai amâna o zi. Proiectul mai are nevoie de avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării care se va reuni mâine sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis.
CSAT va analiza doar bugetele instituțiile cu atribuții în domeniul securității naționale. După care, bugetul ar urma să fie adoptat de guvern şi trimis în Parlament.