Senatul a votat desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989

Ion Iliescu
Inquam Photos / George Calin

Senatul a adoptat, luni, cu 84 de voturi "pentru" şi 54 "împotrivă", proiectul iniţiat de Guvern privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Comisia juridică din Senat a dat raport de admitere proiectului iniţiat de Guvern privind desfiinţarea acestui institut.

Proiectul pentru aprobarea OUG nr. 91/2019 privind desfiinţarea IRRD 1989, precum şi pentru abrogarea legii de înfiinţare a institutului a revenit în dezbatere la Senat, după ce forma trimisă la promulgare cu titlul "Lege pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2019 privind desfiinţarea IRRD 1989" a făcut obiectul unei sesizări de neconstituţionalitate, formulată de Executiv, cu obiecţii respinse de CCR, dar şi al unei cereri de reexaminare din partea preşedintelui Klaus Iohannis.

"Considerăm că soluţia adoptată de Parlament în sensul respingerii ordonanţei de desfiinţare a IRRD 1989 trebuie reanalizată, în condiţiile în care acest institut şi-a dovedit de-a lungul timpului ineficienţa. În acest sens, apreciem că soluţia legislativă de aprobare prin lege a OUG nr. 91/2019 ar fi în total acord cu prerogativele de control parlamentar conferite de legiuitorul constituant Parlamentului. (...) Din această perspectivă, decizia de a remedia cheltuirea ineficientă de fonduri publice prin desfiinţarea instituţiilor care nu servesc scopului pentru care acestea au fost create reprezintă nu numai o atitudine consonantă cu rolul conferit Parlamentului prin Legea fundamentală - aceea de organ reprezentativ suprem al poporului român -, ci şi o probă de ataşament al parlamentarilor, în exercitarea mandatului, faţă de interesele cetăţenilor, precum şi o dovadă de autentică moralitate", se explica în cererea de reexaminare a şefului statului, potrivit Agerpres.

În cadrul dezbaterilor, senatorul PNL Alina Gorghiu le-a cerut parlamentarilor să voteze pentru desfiinţarea acestui institut, deoarece a produs "exclusiv un act de ipocrizie şi impostură ştiinţifică".

Citește și
cross ziare
EXCLUSIV: CTP, despre „lovitura de stat” din SUA: "Vi-l amintiti pe Ion Iliescu cand le spunea minerilor: vrem sa mergeti..."

"O scrisoare deschisă a fost remisă presei din partea Societăţii din Timişoara, a Asociaţiei Revoluţionarilor Fără Privilegii şi din partea Fundaţiei Gheorghe Ursu. Aceşti oameni, care cunosc foarte bine fenomenul Revoluţiei şi ce s-a întâmplat în 1989, spun un singur lucru despre acest institut - că a avut un efect minor, dar neconvingător, că, din păcate, ce a produs acest institut a fost exclusiv un act de ipocrizie şi impostură ştiinţifică, pentru că a pretins studierea represiunii şi a scos lucrări şi studii despre fapte evidente care au produs moartea a peste 1.000 de români, fără ca măcar, instituţional, să-i numească pe aceşti autori ai crimelor", a susţinut Gorghiu.

Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a admis, la rândul său, că legea privind înfiinţarea acestui institut ar trebui corectată, reformată, dacă "pare depăşită", însă a menţionat că nu vede raţiunea desfiinţării lui, fiind singurul dedicat cercetării a ceea ce s-a întâmplat în Decembrie 1989.

"După propunerea de vot a unei legi de desfiinţare a Institutului pentru Cercetările Avansate ale Civilizaţiei Levantului, avem acum lege pentru desfiinţarea IRRD. (...) Avem acest institut de 16 ani, cu certitudine sunt 16 ani care necesită reforme şi în institute de cercetare, şi nu înţelegem de ce nu corectăm o lege care ni se pare depăşită, de ce nu punem noi proceduri de lucru ale acestui institut care este singurul dedicat cercetării, studiului a ceea ce s-a întâmplat în Decembrie 1989 în România. Avem încă lucruri neştiute despre Revoluţie şi nu văd raţiunea pentru care un asemenea institut, în loc să fie adus la zi, să fie desfiinţat. Este un mod rău de a face politică, este un mod care duce spre revanşă şi răzbunare şi în niciun caz pentru mersul înainte al societăţii. Vom vota contra acestei propuneri", a afirmat Romaşcanu.

Senatorul USR PLUS Cristi Berea a etichetat IRRD drept "o fraudă financiară" şi "o ticăloşie morală", care "nu a produs nimic relevant pentru cercetarea din România".

"În cazul Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, avem de-a face cu o fraudă financiară, precum şi cu o ticăloşie morală. Institutul, condus de inculpatul Ion Iliescu şi de Gelu Voican Voiculescu, ambii trimişi în judecată în Dosarul Revoluţiei din 1989 pentru infracţiuni contra umanităţii, a fost un institut de mistificare a adevărului despre Revoluţie. Ion Iliescu a putut fi reales preşedinte de trei ori, pentru că nu am aflat cum au decedat peste 1.000 de oameni. (...) Institutul nu a produs nimic de valoare sau relevant pentru cercetarea din România, cu atât mai puţin, despre evenimentele din 1989. Exista o singură cercetare care a studiat în detaliu ce s-a întâmplat atunci, cercetarea s-a materializat în peste 3.000 de volume de documente şi un rechizitoriu de 250 de pagini. Haideţi să aflam adevărul despre ce s-a întâmplat la Revoluţia din Decembrie 1989 de la Justiţie, nu de la Ion Iliescu", transmis Berea.

Citește și...
Noua majoritate parlamentară vrea să desființeze Institutul Revoluției, condus de Iliescu
Noua majoritate parlamentară vrea să desființeze Institutul Revoluției, condus de Iliescu

Comisia juridică a Senatului a adoptat, miercuri, un raport de admitere pe proiectul iniţiat de către Guvern care vizează desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române.

EXCLUSIV: CTP, despre „lovitura de stat” din SUA:
EXCLUSIV: CTP, despre „lovitura de stat” din SUA: "Vi-l amintiti pe Ion Iliescu cand le spunea minerilor: vrem sa mergeti..."

EXCLUSIV: CTP, despre „lovitura de stat” din SUA: "Vi-l amintiti pe Ion Iliescu cand le spunea minerilor: vrem sa mergeti..."

Ce s-a întâmplat în 22 decembrie 1989. Evenimentele care le-au readus românilor libertatea
Ce s-a întâmplat în 22 decembrie 1989. Evenimentele care le-au readus românilor libertatea

22 decembrie '89 este ziua în care România scăpa de dictatură și învăța să-și privească viitorul cu încredere. Ziua în care Ceaușescu a ieșit precipitat din viața românilor, huiduit și alungat de cei care au avut curajul să iasă în stradă.

Mihai Chirica vrea să-i retragă lui Ion Iliescu titlul de cetățean de onoare al Iașului

Mihai Chirica a anunțat că va cere în prima ședință de consiliu local retragerea titlului de cetățean de onoare al Iașului acordat lui Ion Iliescu.

Recomandări
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Modul în care s-a produs tragedia din Cheile Bicazului, unde un turist a fost lovit de un bolovan
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Modul în care s-a produs tragedia din Cheile Bicazului, unde un turist a fost lovit de un bolovan

Apar detalii despre modul în care s-a produs incidentul dramatic, petrecut în Cheile Bicazului, unde un turist a fost rănit, grav la cap de un bolovan desprins de pe versanți.

Europa întreagă arde din cauza incendiilor fără precedent. „Sunt amărât că trebuie să las totul în urmă, să plec așa”
Europa întreagă arde din cauza incendiilor fără precedent. „Sunt amărât că trebuie să las totul în urmă, să plec așa”

Europa întreagă este pe jar. Opt incendii uriașe fac ravagii în Franța.

FCSB s-a calificat în play-off-ul Conference League
FCSB s-a calificat în play-off-ul Conference League

FCSB s-a calificat, joi, în play-off-ul Conference League.