Corlatean: Franta a primit 4,4 miliarde de euro pentru romi, Romania - 500 de milioane de euro

04-10-2013 15:44


Titus Corlatean

Franta a primit 4,4 miliarde de euro pentru programele destinate romilor si pentru incluziune sociala, in timp ce Romaniei i-au fost alocate doar 500 de milioane de euro, in exercitiul bugetar 2007-2013, a declarat Titus Corlatean.

Ministrul roman de Externe a dorit, in cadrul interventiei sale la postul francez, sa infirme declaratiile unor politicieni din Hexagon, care arata cu degetul spre sumele mari alocate Romaniei de la bugetul european pentru incluziunea romilor.

"Este o eroare grava. In exercitiul bugetar european 2007-2013, Franta a beneficiat de o alocare de 4,4 miliarde de euro, in timp ce Romania nu a primit decat 500 milioane de euro. Noi am folosit acest buget, caree nu este alocat doar pentru romi, pentru incluziune sociala, dar exista o mare diferenta intre alocarile bugetare europene", a declarat seful diplomatiei, adaugand ca expulzarea unor cetateni europeni "nu constituie o solutie".

Titus Corlatean a precizat ca Romania si Franta au stabilit un mecanism de cooperare in ceea ce priveste incluziunea sociala. Totodata, ministrul de Externe a evocat cooperarea buna la nivel politienesc si juridic dintre cele doua tari si a transmis disponibilitatea Bucurestiului de a suplimenta numarul de politisti in capitala franceza.

"Suntem dispusi sa trimitem un numar suplimentar de politisti la Paris pentru a combate infractionalitatea", a spus Corlatean, subliniind ca infractorii reprezinta doar o minoritate. "Marea majoritate a resortisantilor romani este foarte bine integrata in societate franceza de mai multi ani", a punctat ministrul de Externe.

Politicienii francezi au avut in ultimul timp o serie de declaratii privind problema romilor si aderarea Romaniei la Schengen.

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a declarat, marti, in Adunarea Nationala, raspunzand unei intrebari adresate de Gilbert Collard, ca Guvernul considera ca "nu sunt indeplinite conditiile pentru ca Romania sa se integreze in spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014", relateaza postul Europe1.

Purtatorul de cuvant al Guvernului francez, Najat Vallaud-Belkacem, a declarat, la 26 septembrie, pentru postul de radio RMC ca "nu sunt intrunite conditiile" pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

"Credem ca nu sunt intrunite conditiile (pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen) si nu suntem singurii (care cred acest lucru)", a declarat Najat Vallaud-Belkacem.

Potrivit site-ului publicatiei Journal du Dimanche, Olanda, Italia si Spania refuza, de asemenea, intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen.

In replica, Ministerul Afacerilor Externe a reamintit ca Romania a indeplinit conditiile de aderare, "fapt confirmat de toate statele membre ale UE in cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Interne si Justitie din iunie 2011, care a concluzionat asupra finalizarii procesului de evaluare Schengen a gradului de pregatire a Romaniei (si a Bulgariei) in vederea punerii in aplicare a tuturor dispozitiilor acquis-ului Schengen".

Autoritatile de la Bucuresti se asteapta ca Franta, partener traditional si strategic al Romaniei, "sa actioneze atat in spiritul relatiei bilaterale substantiale, cat si in contextul recunoasterii finalizarii procesului de evaluare si a indeplinirii criteriilor privind aderarea" la Schengen.

Romania si Bulgaria urmeaza ca, dupa o perioada de tranzitie de sapte ani de la aderarea la Uniunea Europeana (UE), sa adere la spatiul Schengen, inauntrul caruia sunt eliminate controalele la frontiera intre state membre.

Insa problema migrarii, in special a membrilor etniei rome, se afla in centrul unei polemici dure in Franta, inaintea alegerilor municipale si europene.

Aderarea celor doua state membre UE la spatiul Schengen a fost respinsa de Consiliul ministrilor europeni in septembrie 2011, la solicitarea Finlandei si Olandei, care denuntau coruptia si lipsa unor actiuni concrete impotriva crimei organizate la Bucuresti si, respectiv, Sofia.
 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO