Coreea de Nord a testat o noua racheta balistica care a parcurs 700 de km. Cum au reactionat Rusia, China si SUA
Coreea de Nord a lansat duminica o racheta balistica, din apropierea coastei de vest si a granitei cu China, a anuntat statul-major interarme al Coreei de Sud, intr-un comunicat preluat de Yonhap.
Racheta a parcurs 700 de kilometri, spre deosebire de testul anterior, cand s-a dezintegrat dupa cateva secunde de la lansare. Autoritatile nipone au anuntat ca racheta s-a prabusit in Marea Japoniei.
Potricit CNN care citeaza un oficial american, racheta ar fi cazut la 100 de km de coasta Rusiei, Vladivostok.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Este deja al doilea test efectuat de regimul de la Phenian in ultimele doua saptamani si este considerat un test pentru noul presedinte sud-coreean, care a depus juramantul joi.
Testul intervine intr-o perioada in care Washingtonul si Phenianul sunt implicate intr-un schimb de replici ostile.
North Korea missile lands in water 60 miles south of Russia's Vladivostok region, home of the Russian Pacific Fleet (US official tells @CNN)
— Will Ripley (@willripleyCNN) May 14, 2017
Lansarea a avut loc la ora locala 5.27, din regiunea Kusong, la nord-vest de Phenian. Racheta, de tip neidentificat, a parcurs o traiectorie de aproximativ 700 de kilometri, potrivit aceleiasi surse.
Oficialitati japoneze, citate de DPA, au afirmat ca zborul a durat aproximativ 30 de minute, iar racheta a cazut in mare, in afara zonei economice exclusive a Japoniei.
Comandamentul SUA din Pacific a confirmat lansarea, dar a precizat ca NORAD — centrul nord-american de aparare aerospatiala — a determinat ca racheta nu a reprezentat o amenintare pentru America de Nord.
Traiectoria rachetei, care s-a incheiat in Marea Japoniei, "nu a corespuns unei rachete balistice intercontinentale", arata un comunicat al comandamentului american.
Presedintele sud-coreean Moon Jae-in a convocat o sedinta de urgenta a Consiliului de Securitate Nationala, pentru a analiza evenimentul.
Guvernul japonez a inaintat un protest Phenianului, a anuntat seful cabinetului de la Tokyo, Yoshidide Suga, care a aratat ca lansarea unei rachete balistice constituie o incalcare de catre Coreea de Nord a rezolutiilor ONU. Premierul Shinzo Abe a repetat protestul in comentarii facute in fata presei.
In urma cu doua saptamani, o racheta nord-coreeana s-a prabusit la numai cateva minute de la lansare. In ultimele doua luni, Coreea de Nord a efectuat patru teste cu rachete balistice, toate nereusite.
De la inceputul anului, Phenianul a testat diferite tipuri de proiectile, intr-un ritm fara precedent, observa Reuters. Expertii in armament consultati de agentie cred ca testele au dus totusi la unele progrese tehnice.
Donald Trump “nu-si poate imagina ca Rusia este multumita” cu noul test cu racheta al Coreii de Nord
"In contextul in care racheta a cazut atat de aproape de teritoriul Rusiei — de fapt, mai aproape de Rusia decat de Japonia—, presedintele nu-si poate imagina ca Rusia este multumita", se arata intr-un comunicat al Casei Albe.
"Coreea de Nord a fost o amenintare flagranta prea mult timp", se mai mentioneaza in declaratie. SUA au un "angajament ferm" de a contracara amenintarea nord-coreeana alaturi de aliatii lor, se adauga in comunicat.
"Sa facem ca aceasta noua provocare sa serveasca drept un apel catre toate natiunile pentru a implementa sanctiuni mult mai dure impotriva Coreii de Nord", se subliniaza in comunicat.
Rusia si China, “preocupate de escaladarea tensiunilor”
Rusia si China sunt "preocupate de escaladarea tensiunilor" in Peninsula Coreeana dupa un nou test cu racheta al Coreii de Nord care a incalcat rezolutiile ONU, a transmis Kremlinul duminica
Presedintele rus Vladimir Putin si presedintele chinez Xi Jinping "au discutat in detaliu despre situatia din Peninsula Coreeana" in timpul unei intalniri la Bejing, iar "cele doua parti si-au exprimat preocuparea in legatura cu escalarea tensiunilor", a declarat presei purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Conform unui comunicat transmis de Ministerul de Externe de la Beijing, China "se opune incalcarii de catre Coreea de Nord a rezolutiilor Consiliului de Securitate" si le-a cerut tuturor partilor "sa dea dovada de retinere si sa se abtina de la amplificarea tensiunilor in regiune".