Basescu i-a convins pe guvernanti: femeile vor iesi la pensie la 63 de ani
UPDATE: Dezbaterile pe Legea pensiilor s-au incheiat cu succes pentru presedintele Traian Basescu. Acesta a declarat initial ca va substitui opozitia la discutii si i-a convins in cele din urma pe cei de la PDL, UDMR si UNPR sa modifice Legea.
14:45 Democrat-liberalii si cei de la UDMR si UNPR au primit de la presedintele Basescu mai multe teme de reflectie. Premierul Emil Boc a anuntat ca intreaga coalitie de guvernare se va reuni luni seara, de la 19.00, pentru a intocmi o lista cu prioritati legislative in Guvern.
Pe primul loc ar fi reexaminarea Legii pensiilor, Legea educatiei nationale, Legea salarizarii unitare a personalului bugetar, probleme legate de Legea accelerarii proceselor judiciare, precum si de absorbtia fondurilor europene si privatizari.
14:40 Marko Bella a declarat dupa consultarile de la Cotroceni ca varsta de pensionare pentru femei va fi modificata asa cum a cerut presedintele, de la 65 la 63 de ani.
14:30 Consultarile dintre presedinte si reprezentantii puterii s-au terminat, dupa mai bine de doua ore de discutii.
14:10 Vicepresedintele PNL Mihai Voicu i-a transmis sefului statului, Traian Basescu, sa fie sanatos, comentand astfel declaratiile facute de presedinte in debutul consultarilor de la Cotroceni, potrivit carora, in lipsa PSD, PNL si PC de la discutii, se va substitui el Opozitiei.
14:00 Reactiile la afirmatia presedintelui nu au intarziat sa apara. Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca afirmatia sefului statului ca se va substitui el opozitiei la consultarile de la Cotroceni este o "gluma proasta".
"Glumele proaste ale domnului Basescu nu pot substitui, din pacate, solutiile de care Romania are nevoie in acest moment, si nici pseudo-consultarile cu cei care votau pe 15 septembrie impotriva varstei diferentiate de pensionare si acum sustin cu totul altceva intr-un cor jalnic pe la televiziuni. Asemenea personaje sunt lipsite de consecventa si personalitate", a adaugat el.
Ponta a spus ca, daca presedintele ar fi dorit intr-adevar un dialog cu opozitia, ar fi invitat-o separat, stiind de la precedentele consultari ca nici PSD, nici PNL nu au acceptat sa mearga la discutiile la care a participat si UNPR.
"Si-a chemat oamenii care il sustin si care ii indeplinesc ordinele. Probabil ca acestia se vor supune, asa cum s-au supus si pana acum", a spus Ponta.
12:00 Consultarile au inceput, iar in deschiderea discutiilor Traian Basescu a enumerat subiectele ce vor fi abordate: Legea pensiilor si Legea educatiei, precum si proiectul bugetului de stat pe 2011.
Seful statului a mentionat ca are la dispozitie toata dupa-amiaza, putand fi abordate si subiecte precum absorbtia fondurilor UE si posibilitatea relansarii unor procese de privatizare, cu conditia ca banii proveniti din acestea sa fie directionati spre investitii, nu spre consum, asa cum s-a intamplat in 2008.
Presedintele a spus ca a dorit, initial, sa armonizeze punctele de vedere ale puterii si ale opozitiei. "Mi s-a parut ca sunt cateva probleme de interes national care trebuiau discutate. Nu va ascund ca obiectul meu initial a fost sa incerc o armonizare a punctelor de vedere a partidelor de opozitie cu arcul guvernamental. Voi substitui eu opozitia in discutiile cu dumneavoastra", a adaugat Basescu.
Din partea PDL la consultari sunt prezenti premierul Emil Boc, alaturi de Vasile Blaga si Adriean Videanu, UNPR este reprezentat de Gabriel Oprea, Marian Sarbu si Cristian Diaconescu, din partea UDMR sunt prezenti Marko Bela, Kelemen Hunor, Laszlo Borbely si un grup de reprezentanti ai Minoritatilor, in frunte cu Varujan Pambuccian.
PNL a anuntat, vineri, ca nu participa la consultari, iar PSD a anuntat, luni, ca nu doreste sa participe la discutii simultan cu UNPR.
Discutiile de la Cotroceni au loc si in contextul in care Romania intentioneaza, in 2011, sa semneze un nou acord cu FMI. Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat recent ca noul aranjament pe care autoritatile il vor incheia cu institutia interntionala va avea "cu siguranta" o valoare mai mica decat imprumutul actual de 13 miliarde euro, iar banii vor putea fi atrasi de autoritati doar daca vor aparea probleme neprevazute.