Consiliul JAI din 19-20 septembrie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen a fost anulat
Consiliul JAI, programat pentru 19-20 septembrie, care trebuia sa ia o decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen a fost anulat.
"Va pot confirma ca reuniunea a fost anulata si toate subiectele aflate pe agenda au fost reprogramate pentru urmatoarea reuniune, de pe 25 octombrie", a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.
Intrebat care au fost considerentele care au dus la anularea acestei reuniuni, Orban a aratat ca decizia a fost luata de presedintia cipriota a Consiliului UE, cu consultarea statelor membre, in conditiile in care "nu s-au intrunit toate elementele pentru largirea spatiului Schengen".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"E posibil ca, in conditiile in care nu s-au intrunit toate elementele pentru largirea spatiului Schengen, sa fi fost luata aceasta decizie. E o decizie care se ia de catre presedintia Consiliului, cu consultarea statelor membre", a precizat Orban. De asemenea, intrebat daca sunt si alte tari UE care s-au alaturat Olandei in opozitia pentru intrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen, Orban a aratat ca au fost niste semnale din partea Germaniei si e posibil sa mai fie vorba si de alte state.
"Sunt niste semnale de exemplu din partea Germaniei si e posibil sa fi fost si alte state membre, dar nu sunt la curent in momentul de fata", a afirmat ministrul Afacerilor Europene. Totodata, el a mai aratat ca este "prematura" anticiparea modului in care va decurge dezbaterea la urmatoarea reuniune a Consiliului JAI cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, in conditiile in care Olanda a solicitat progrese ale celor doua tari in cadrul MCV, iar urmatorul raport pe MCV al Comisiei privind Romania a fost anuntat de Comisie "spre sfarsitul acestui an".
"Deocamdata, subiectul este programat pentru agenda urmatoarei reuniuni din octombrie si e prematur sa ne pronuntam daca va fi o simpla dezbatere sau va fi si cazul luarii unei decizii privind intrarea in Schengen. Este prematur sa spunem ce se va intampla pe 25 octombrie", a mai afirmat Orban.
Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen era singurul subiect important pe agenda reuniunii programate saptamana viitoare. In conditiile mentinerii opozitiei Olandei, precum si a nuantarii pozitiilor Germaniei si Belgiei, care considera necesara asteptarea raportului suplimentar privind MCV de la finalul acestui an, s-a decis de catre presedintia cipriota a UE anularea acestei reuniuni.
Decizia anularii reuniunii de saptamana viitoare a fost luata luni seara, au precizat surse oficiale citate de Mediafax.
In 4 septembrie, presedintele Traian Basescu a sustinut, la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane, ca aliatii si prietenii Romaniei nu au motive sa respinga aderarea tarii noastre la Schengen, el precizand ca argumentul este ca, desi politicienii si-au asumat actiuni "ilegale", institutiile statului de drept au functionat "corect".
"Aliatii si prietenii nostri nu au motive sa ne respinga intrarea in Schengen. Proba este ca institutiile statului de drept au functionat chiar daca politicienii si-au asumat actiuni ilegale. Este un punct de vedere pe care va rog pe toti ambasadorii sa il sustineti", a spus Basescu, care a precizat ca "greselile oamenilor politici nu pot sa duca la anularea drepturilor pe care romanii le aveau".