Dan Barna, desemnat candidatul USR la prezidenţiale. Discurs cu Matrix, Star Trek şi GoT

Dan Barna, presedintele USR
Agerpres

Uniunea Salvaţi România şi-a desemnat sâmbătă, în cadrul Congresului partidului, candidatul la alegerile prezidenţiale, pe ordinea de zi regăsindu-se şi modificarea Statutului formaţiunii, astfel încât preşedintele USR să fie ales de toţi membrii.

Congres USR - Alegerea candidatului USR pentru alegerile prezidențiale - IMAGINI LIVE:

LIVE TEXT, 13 IULIE 2019: 

 

Citește și
CCR, Curtea Constitutionala
CCR a amânat pentru joi dezbaterile sesizărilor privind modificările la codurile penale
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

16:20 Cei peste 500 de delegaţi la Congresul USR l-au validat sâmbătă pe preşedintele formaţiunii, Dan Barna, drept candidat pentru alegerile prezidenţiale din toamna acestui an.

În cursa internă pentru desemnarea candidatului la prezidenţiale au mai fost înscrişi Mihai Goţiu, Dragoş Dinulescu şi Dumitru Stanca. 

12:50: Cei 4 candidați pentru a fi prezidențiabilii USR - Dan Barna, Mihai Goțiu, Dumitru Stanca și Dragoș Dinulescu - urcă împreună pe scenă și primesc întrebări de la colegi. Prima întrebare este legată de cum văd cei 4 reforma educației, iar candidații își prezintă viziunile.

12.39: ”Știu că avem voința să mergem până la capăt pe acest drum. Suntem Games of Thrones ca viziune, dar ca energie suntem Star Trek-ul României”, a spus Dan Barna în finalul discursului, însă inversând serialele. 

12:34: În timpul discursului, Dan Barna a făcut o comparație între personajul Neo din Matrix și intrarea sa în USR. 

„După jumătate de an în guvern, mi-am dat seama că nu mă mai pot întoarce la viața mea de dinainte. Cred că știți cu toții secvența din Matrix când Neo trebuie să aleagă între pastila roșie și cea albastră. Cea roșie îl aducea înapoi la viața de dinainte, în vreme ce pastila albastră îi deschidea ochii și vedea lumea din jurul lui cum era cu adevărat. Cam așa a fost și la mine. Am acceptat această provocare și am intrat în USR”, a spus Dan Barna.

 11:39: Au inceput iscursurile celor înscriși în cursa pentru desemnarea candidatului USR la alegerile prezidențiale.

Mihai Goțiu, primul candidat, vorbește despre proiectele sale privind protecția mediului: "Ne-am dorit un partid modern și pro-european, nu putem să nu ne gândim și la protecția mediului."

11:15: La congresul USR a venit și Nicușor Dan, fondatorul și fostul lider al partidului.

11.07: Congresul începe cu discursul Roxanei Wring, președintele USR București: "Suntem astăzi aici pentru că USR a crescut și a crescut frumos. Avem mai mulți membri, mai multe voturi, mai multe soluții. Congresul de astăzi este un congres al maturității. Vom desemna astăzi un candidat la alegerile prezidențiale."

11.05: Congresul a început pe coloana sonoră din Game of Thrones.

10.55: Dan Barna a declarat, întrebat dacă are emoții la votul de sâmbătă la Congresul USR în care va fi ales prezidențiabilul partidului, că se află într-un grup de prieteni și este „foarte optimist”.

”Vom vedea. Suntem un grup de prieteni. Sunt foarte optimist”, a afirmat Dan Barna, înaintea participării la Congresul USR, întrebat dacă are emoții la vot.

Liderul USR a precizat că are șanse bune să obțină sprijinul colegilor de partid pentru a deveni prezidențiabilul formațiunii.

Zic că am șanse bune să obțin sprijinul colegilor mei. Bucuria evenimentului e deosebită. Ulterior vom vedea. Sunt negocierile pe care le purtăm în cadrul Alianței. Vom lua o decizie, cea mai înțeleaptă decizie pentru obiectivul nostru de a guverna în 2020, pentru că aceasta este de fapt miza Alianței USR-PLUS. Europarlamentarele au fost primul pas. Urmează candidatura pentru prezidențiale și acolo vom duce acest mesaj mai departe, de Românie modernă europeană, de Românie digitală și locale, naționale. Acestea sunt obiectivele. Le vom realiza”, a explicat Barna.

El a precizat că mesajul său pentru colegii săi va fi obiectivul aducerii Alianței USR-PLUS la guvernare.

Congresul USR, la care vor participa 500 de delegaţi, va avea loc sâmbătă, începând cu ora 10,30, la Teatrul Naţional Bucureşti.

În cursa internă pentru a fi desemnat candidat la prezidenţiale s-au înscris Dan Barna, Mihai Goţiu, Dragoş Dinulescu şi Dumitru Stanca.

"În primul rând, USR îşi va alege sâmbătă, la Congres, candidatul pentru funcţia de preşedinte al României, prezidenţiabilul USR. Acesta va fi primul punct pe ordinea de zi. Vor fi prezentările celor patru candidaţi la această funcţie - Dan Barna, Mihai Goţiu, Dragoş Dinulescu, Dumitru Stanca. Ei vor veni în faţa Congresului să-şi prezinte o platformă, apoi vot. După ce se numără voturile, se anunţă prezidenţiabilul, apoi vom intra în modificările de statut. Principala modificare la Statutul USR este aceea că preşedintele partidului va fi ales prin votul tuturor membrilor partidului, prin vot egal, direct, secret şi liber exprimat. Vom folosi o platformă de vot electronic pe care am mai folosit-o cu succes până acum şi la europarlamentare şi la referendumurile interne şi vom ratifica rezultatul printr-un nou congres. Vom avea un nou congres în septembrie pentru alegerea preşedintelui USR şi pentru alegerea noului Birou Naţional", a declarat pentru AGERPRES vicepreşedintele USR Ionuţ Moşteanu.

El a menţionat că viitorul candidat la prezidenţiale al USR va fi ales prin votul celor 500 de delegaţi care vor participa la Congresul de sâmbătă.

La Congres vor fi, de asemenea, supuse votului 51 de modificări la Statutul partidului.

"Printre aceste modificări se numără eliminarea cumulului de funcţii, adică un membru USR nu poate deţine simultan mai mult de două funcţii la orice nivel. Vom face nişte modificări care impun publicarea rapoartelor anuale de către secretariatul general şi filiale într-un termen de 90 sau 120 de zile, o să vedem, pentru că lucrăm cu bani publici şi trebuie să fim responsabili şi transparenţi. Sunt multe modificări care vizează organizarea filialei municipale Bucureşti, pentru că esenţa este că partidul s-a schimbat mult faţă de acum doi ani.

Statutul ăsta a fost făcut în primăvara lui 2017, când USR era un partid preponderent bucureştean, sau nucleul principal al USR era în Bucureşti şi ponderea Bucureştiului în decizia internă era foarte mare. Realitatea s-a schimbat, avem 500 de filiale, suntem în toată ţara şi statutul trebuie să ţină cont de aceste noi realităţi. Mai este o propunere pentru înfiinţarea filialelor în rural cu minim cinci membri, până acum era cu minim 7, pentru a ne putea extinde mai rapid în zonele rurale. Sunt propuneri de mărire a Birourilor judeţene la 13 membri, chiar 15 membri, Biroul Naţional se va mări la 25 de membri, probabil vom înfiinţa şi o organizaţie de tineret pentru cei cu vârsta de până la 28 de ani", a afirmat Moşteanu.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
CCR a amânat încă o dată deciziile privind modificările aduse codurilor penale
CCR a amânat încă o dată deciziile privind modificările aduse codurilor penale

Curtea Constituţională a României a amânat, joi, pentru 29 iunie, sesizările formulate de USR, PNL şi de preşedintele Klaus Iohannis privind modificările aduse de Parlament Codului penal şi Codului de procedură penală.

CCR a amânat pentru joi dezbaterile sesizărilor privind modificările la codurile penale
CCR a amânat pentru joi dezbaterile sesizărilor privind modificările la codurile penale

CCR a amânat, pentru joi, dezbaterile pe sesizările formulate de USR, PNL şi de preşedintele Klaus Iohannis privind modificările aduse de Parlament Codului penal şi Codului de procedură penală.

USR şi PNL au reclamat la CCR modificarea legii care acordă puteri sporite polițistilor
USR şi PNL au reclamat la CCR modificarea legii care acordă puteri sporite polițistilor

USR a depus, alături de PNL, o sesizare de neconstituţionalitate cu privire la Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice.

CCR a amânat pentru a 5-a oară deciziile privind modificările aduse codurilor penale
CCR a amânat pentru a 5-a oară deciziile privind modificările aduse codurilor penale

Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat pentru a 5-a oară deciziile privind sesizările depuse de către PNL, USR şi de către preşedintele Klaus Iohannis la legile prin care au fost modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

Recomandări
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj

Acuzaţii de spionaj, zboruri private, ferme de troli, un precedent juridic periculos la adresa democraţiei şi umbra lui Traian Băsescu au marcat campania electorală pentru prezidenţiale.

Câte rachete Oreșnik mai are Putin pe stoc. Sunt suficiente să provoace pagube majore, iar producția lor începe în masă
Câte rachete Oreșnik mai are Putin pe stoc. Sunt suficiente să provoace pagube majore, iar producția lor începe în masă

Vladimir Putin a anunțat că Rusia dispune de un stoc semnificativ de rachete „noi și puternice”, gata de utilizare. Liderul de la Kremlin a solicitat, într-o intervenție televizată, începerea producției în masă pentru Oreșnik, o rachetă hipersonică testat

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.