Dragnea ii transmite lui Daniel Constantin sa plece din Guvern. Tariceanu: "A devenit un cantaret al binomului"
Gratiela Gavrilescu, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, propusa de ALDE in functia de ministru al Mediului si vicepremier, in locul lui Daniel Constantin, au declarat pentru News.ro surse din partid.
Decizia a fost luata in sedinta BPC in care s-a decis si retragerea sprijinului politic lui Daniel Constantin.
Conform sursei citate, in functia de ministru pentru Relatia cu Parlamentul, ALDE il propune pe Viorel Ilie, liderul senatorilor ALDE.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Liderii ALDE, reuniti duminica dupa-amiaza in sedinta Biroului Politic Central, au decis, cu majoritate de voturi, retragerea sprijinului politic vicepremierului Daniel Constantin, copresedinte al formatiunii, au declarat pentru News.ro surse din partid.
La sedinta a fost prezent si Daniel Constantin.
Conform surselor citate, decizia de a-i retrage sprijinul politic acestuia a fost luata cu majoritate de voturi, in timp ce majoritatea sustinatorilor lui Daniel Constantin s-au abtinut de la vot.
Retragerea sprijinului politic inseamna plecarea din Guvern a lui Constantin, prin demisie sau demitere.
Constantin: Mingea este in terenul lui Dragnea si Grindeanu daca accepta o decizie nestatutara
Daniel Constantin a declarat ca decizia BPC al ALDE de retragere a sprijinului politic pentru el este nestatutara, iar in acest moment ”mingea” este in terenul liderului PSD Liviu Dragnea si a premierului Sorin Grindeanu, care trebuie sa decida daca accepta o decizie nestatutara.
Daniel Constantin a sustinut ca decizia este nestatutara pentru ca retragerea sprijinului politic pentru un copresedinte nu se poate face decat in congres.
El a adaugat ca, probabil, conducerea ALDE ii va informa pe presedintele PSD, Liviu Dragnea, si pe premierul Sorin Grindeanu despre aceasta decizie.
”Acum mingea e in terenul domniilor lor, daca vor accepta o decizie care nu are nicio legatura nici cu statutul, nici cu legalitatea.”
"Am observat astazi o alta fata a domnului presedinte Tariceanu. Din pacate, una cu mari carente de caracter. Voi face tot posibilul ca adevaratul caracter al domnului Tariceanu sa iasa la suprafata", a mai spus Daniel Constantin.
Dragnea: Dupa votul din ALDE, Daniel Constantin nu mai poate ramane in Guvern
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminica seara, intr-o emisiune la Antena 3, ca, dupa votul dat de Biroul Politic al ALDE, care i-a retras sprijinul, Daniel Constantin nu mai poate ramane in Guvern.
”Din pacate, acest deznodamant era previzibil. Am avut mai multe discutii cu Daniel Constantin si Calin Popescu Tariceanu. Cred ca acum o luna i-am spus lui Daniel Constantin ca trebuie sa gaseasca un mod de convietuire si colaborare cu domnul Tariceanu, pentru ca lucrurile nu pot ajunge decat la situatia asta, transarea situatiei prin vot”, a spus Dragnea.
El a precizat ca Guvernul este unul politic.
”Cand un partid, printr-un vot cu o majoritate zdrobitoare, a decis sa retraga sprijinul politic pentru un membru al Guvernului, in mod normal nu mai poate ramane in Guvern. Intr-un guvern politic se ajunge in urma unui vot. Votul care te trimite acolo si structurile politice care te trimit acolo sunt aceleasi care te si pot scoate de acolo”, a explicat Dragnea.
Liderul PSD a mentionat ca nu a reusit sa inteleaga ce l-a manat pe Daniel Constantin sa extinda acest conflict.
”E foarte greu pentru premier sa nu tina cont de acest vot”, a subliniat Liviu Dragnea.
Tariceanu: Maine le comunic oficial lui Dragnea si Grindeanu decizia de retragere a sprijinului pentru Constantin
Copresedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu a precizat, duminica, dupa sedinta BPC, ca luni le va comunica oficial liderului PSD Liviu Dragnea si premierului Sorin Grindeanu decizia de retragere a sprijinului politic vicepremierului Daniel Constantin.
”Principala decizie care a fost astazi luata dupa o lunga dezbatere a fost cea referitoare la retragerea sprijinului politic pentru domnul Daniel Constantin din functia de vicepremier si ministru al Mediului. Votul a fost extrem de clar, au fost 86 de voturi pentru, 5 abtineri si 12 voturi impotriva. Si eu m-am abtinut la acest vot”, a anuntat Tariceanu la finalul sedintei.
El a spus ca, ”de o buna bucata de vreme”, agenda politica a lui Daniel Constantin este in divergenta totala cu aceea a ALDE.
”Avem azi imaginea unui stat deformat in care deciziile importante in loc sa fie luate de reprezentantii cetatenilor, de institutiile reprezentative, Parlament si Guvern, au fost luate in trecut de cercuri restranse de putere care erau dominate de ceea ce se numeste in mod comun binomul sau trinomul. Am constatat ca, in timp ce impreuna cu cea mai mare parte a colegilor mei am militat pentru revenirea la normele fundamentale ale unui stat de drept autentic, colegul nostru a devenit un sustinator si un cantaret pe fata al sistemului si al binomului si aceasta este o contradictie majora intre principiile fundamentale ale liberalismului si un om care se pretinde a fi liberal”, a continuat Tariceanu.
Calin Popescu Tariceanu a spus ca, practic, drumurile lor s-au despartit politic in acest fel.
”Si colegii nu au acceptat ca partidul sa fie reprezentat in Guvern de un ministru care are asemenea optiuni si parca se prezinta ca un fel de tehnocrat. Politica tehnocrata se poate face in guverne tehnocrate, daca vor mai ajunge vreodata sa existe in Romania”, a sustinut Tariceanu.
Intrebat daca a existat o consultare cu premierul Grindeanu, Tariceanu a raspuns: ”Maine o sa avem o reuniune politica la nivel de coalitie in care sa le comunic oficial. Le voi comunica colegilor nostri si primului-ministru propunerile pe care le vom face pentru functia de ministru al Mediului si vicepremier in persoana actualului ministru al Relatiei cu Parlamentul, Gratiela Gavrilescu. Pentru functia de ministru pentru Relatia cu Parlamentul, BPC l-a votat pe liderul grupului senatorilor, Viorel Ilie.
El a mai spus deciziile vor fi luate in comun in alianta intre PSD si ALDE.
Tariceanu a precizat ca nu s-a pus niciun moment in discutie acordul de fucntionare a coalitiei PSD –ALDE.
Intrebat daca prevederile protocolului coalitiei pot sa reprezinte un obstacol in calea deciziei ALDE, el a raspuns negativ.
Scandalul dintre Daniel Constantin si Calin Popescu Tariceanu
Daniel Constantin a parasit, duminica trecuta, sala in care se desfasura Delegatia Permanenta a partidului care a stabilit data Congresului, acesta sustinand ca sedinta este nestatutara.
"In statutul ALDE se spune ca Delegatia permanenta este cea care convoaca Congresul in doua variante: la solicitarea Biroului Executiv Central, sau jumatate plus unu din delegatiile permanente teritoriale. Delegatiile permanente teritoriale nu sunt statutare. In protocolul de fuziune PC-PLR se spune foarte clar ca pana la organizarea Congresului, forurile de conducere la nivel judetean sunt Biroul Executiv si Biroul Teritorial, nicidecum Delegatia Permanenta. Aceste decizii teritoriale au fost atacate in instanta, iar miercuri daca nu ma insel o sa avem un prim termen intr-un judet. Si instanta este cea care va hotari ce se va intampla, la fel cum si in cazul eventualei convocari a Congresului de azi", a aratat Constantin.
Ulterior, copresedintele ALDE a anuntat ca va ataca in instanta decizia Delegatiei Permanente, Calin Popescu Tariceanu afirmand, la randul sau, ca vicepremierul nu doreste altceva decat sa blocheze deciziile in partid.
"Aceasta actiune in instanta pe care vrea sa o demareze nu face decat sa demonstreze o data in plus, daca era nevoie, ca vrea sa faca in asa fel incat sa blocheze deciziile in partid. Asta este scopul. Delegatia de ieri a fost perfect valida, asa cum am mentionat si ieri, am facut convocarea Delegatiei permanente impreuna, aceasta este cea mai buna dovada ca Delegatia a fost valida din moment ce si domnul Constantin a fost de acord ca sa fie convocata. In plus de aceasta, tot Delegatia permanenta, ca for statutar, a aprobat si listele pentru nominalizarea colegilor nostri membri in Guvern. Dansul beneficiaza de atributele statutare date de Delegatia permanenta pentru a fi membru in Guvern. Cum sa o contesti? Nu vedeti ca e un nonsens?”, a precizat Calin Popescu Tariceanu.
Presedintele Senatului a mai spus, intrebat daca Daniel Constantin mai are sustinere pentru functia de vicepremier din partea ALDE, ca, in momentul in care acesta va demara actiuni in instanta impotriva partidului, isi va pune intrebarea „in mod serios” daca sustinerea „mai are sens”.
„In momentul in care va incepe sa demareze actiuni impotriva partidului, cum ar fi aceste actiuni in instanta care ar urma sa blocheze si functionarea partidului si tinerea Congresului, atunci sigur ca o sa imi pun problema in mod serios, ma voi sfatui cu colegii nostri in forul statutar, daca acest lucru mai are sens”, a precizat Tariceanu.
In momentul de fata, in ALDE exista doua tabere, fostul PLR si fostul PC, care ii sustin pe Calin Popescu Tariceanu, respectiv Daniel Constantin.
Vicepresedintele ALDE Andrei Gerea a afirmat, saptamana trecuta, ca a solicitat sa i se retraga sprijinul politic lui Daniel Constantin avand in vedere atitudinea acestuia din ultima perioada, precum si faptul ca nu recunoaste „sub nicio forma” autoritatea Delegatiei Permanente, fiind mult mai bine pentru partid ca vicepremierul sa faca politica in afara formatiunii.
La polul opus, vicepresedintele ALDE Mircea Banias a spus ca este un moment delicat pentru partid, dar este „nefiresc” sa se discute despre retragerea sprijinului politic pentru Daniel Constantin la doua luni de la intrarea la guvernare, in conditiile in care motivele pentru care se solicita aceasta sanctiune nu ii sunt „foarte clare”.
Si presedintele PSD, Liviu Dragnea, a intervenit in scandalul din ALDE, exprimandu-si speranta ca situatia tensionata din partid se va rezolva. Liderul social-democratilor a mai spus ca asteapta de la liderii formatiunii o decizie statutara pana la finalul saptamanii, deoarece pentru social-democrati este dificil sa discute separat cu cei doi copresedinti.
"Am exprimat speranta ca se vor intelege. Nu imi permit eu sa le spun unuia sau altuia ce sa faca, dar i-am rugat ca pana la sfarsitul saptamanii sa incerce sa gaseasca o solutie sau o propunere intr-un for statutar al partidului, de care sa aflam si noi, pentru ca sa intelegem cam care este calea de urmat in ALDE sau ce se intentioneaza", a spus Liviu Dragnea.
Intrebat daca exista cale de impacare intre Daniel Constantin si Calin Popescu Tariceanu, avand in vedere ca si ultimele intalniri, de la Parlament, cu Liviu Dragnea au avut loc separat, seful PSD a spus ca "spera", pentru ca "interesul este mult mai mare".
"Nu m-am simtit foarte confortabil sa discutam separat, dar nu sunt consilier matrimonial", a adaugat presedintele PSD.
Sursa: News.ro
Etichete: PSD, Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, alde, daniel constantin,
Dată publicare:
26-03-2017 12:05