13 ministri din cabinetul Grindeanu, demis de propriul partid, ar putea face parte din Guvernul Mihai Tudose
Zi plina pentru premierul desemnat si liderii coalitiei PSD - ALDE. Inca de marti dimineata, au inceput discutiile pentru formarea noului cabinet.
Potrivit unor surse politice, din el vor face parte multi dintre ministrii lui Sorin Grindeanu, dar lista va cuprinde si nume noi. In plus, este posibil ca unele portofolii sa fie comasate.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, si premierul desemnat Mihai Tudose s-au intalnit la Vila Lac 1 cu sefii de filiale PSD, dar si cu posibili ministri din noul cabinet. Liviu Dragnea a sugerat ca Ministrul Justitiei Tudorel Toader ar putea ramane in functie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit unor surse politice citate de News.ro, in componenta Guvernului Tudose vor fi pastrati multi dintre ministrii demisi ai cabinetului Grindeanu, mai ales cei care au obtinut rezultate bune la evaluarea facuta de partid. Sevil Shhaideh va ramane cel mai probabil vicepremier. De Ministerul Afacerilor Interne se va ocupa tot Carmen Dan, iar de Externe, Teodor Melescanu. Si Toma Petcu a fost propus de ALDE sa se intoarca la Energie.
Petre Daea ar putea asigura continuitatea la Ministerul Agriculturii, iar Olguta Vasilescu la Munca. La Transporturi, este vehiculat tot numele lui Alexandru Cuc, iar la Mediu, cel al Gratielei Gavrilescu. Viorel Ilie va ramane la conducerea Ministerului pentru Relatia cu Parlamentul, iar Rovana Plumb la cel al Fondurilor Europene. Ana Birchall isi pastreaza functia de ministru delegat pentru Afaceri Europene, iar Mircea Dobre se va ocupa in continuare de Ministerul Turismului. De asemenea, sunt foarte mari sanse ca Tudorel Toader sa se intoarca la Justitie.
In guvernul condus de Mihai Tudose apar insa si nume noi, potrivit acelorasi surse. Portofoliul Finantelor Publice ar putea fi preluat de senatorul PSD Eugen Orlando Teodorovici, care a mai fost ministru al Fondurilor Europene, dar si sef la Finante in guvernele Ponta, intre 2013 si 2015. Pentru aceeasi functie se pare ca este luat in calcul si senatorul PSD Viorel Arcas, si el absolvent de Stiinte Economice si doctor in Economie.
La Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, ar putea fi propus senatorul PSD Mihnea Costoiu. El a mai detinut functia de ministru delegat pentru Cercetare Stiintifica in perioada decembrie 2012 - decembrie 2014. Este inginer si a absolvit Colegiul National de Aparare.
Ministerul Economiei ar putea fi preluat de deputatul PSD Gheorghe Simon, in prezent membru in Comisia pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare
La Sanatate ar putea fi numita Sorina Pintea - fost senator PSD. Ea este din 2013 managerul Spitalului Judetean de Urgenta "Dr. Constantin Opris" Baia Mare. A absolvit facultatea de Economie, Universitatea „Babes-Bolyai" Cluj-Napoca si este specializata in administrarea afacerilor, administratie publica, management de proiecte sau management spitalicesc.
Vicepresedintele PSD Doina Pana ar putea reveni la Palatul Victoria, ca Ministru al Apelor si Padurilor. Ea a mai detinut functia de ministru delegat pentru Dialog Social in cabinetul Ponta 2, dar a fost si ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura in cabinetul Ponta 3.
Ministerul Consultarii Publice si pentru Dialog Social ar putea fi preluat de senatorul PSD Liviu Pop, fost lider sindical, dar si ministru pentru dialog social in cabinetele lui Victor Ponta in 2012 si 2014. Ar putea fi schimbata si structura noului cabinet prin comasarea unor ministere.
Lista finala a ministrilor si portofoliilor va fi aprobata miercuri de comitetul executiv al PSD. Apoi, ministrii propusi vor fi audiati de comisiile de specialitate din Parlament, dupa care intregul cabinet va merge in fata alesilor pentru a obtine votul de incredere. Odata validati de parlament urmeaza depunerea juramantului la Palatul Cotroceni si instalarea la Palatul Victoria.