Presedintele l-a desemnat pe Mihai Tudose ca premier, dupa consultarile cu partidele. "Aceasta criza dauneaza grav Romaniei"

×
Codul embed a fost copiat

Mihai Tudose a fost desemnat premier de presedintele Iohannis, singura propunere a Opozitiei fiind Siegfried Muresan, nume avansat de PMP.

Mihai Tudose, numele propus de PSD si ALDE pentru sefia Guvernului, a primit unda verde de la Klaus Iohannis. 

Chiar daca opozitia nu a reusit sa formeze o majoritate in Parlament, Traian Basescu l-a propus pentru sefia guvernului pe Siegfried Muresan, un tanar europarlamentar PMP. In schimb, PNL si USR nu au facut nicio propunere, singura certitudine a lor fiind ca nu vor vota in Parlament un Guvern din care va face parte PSD.

Cine este Mihai Tudose, propunerea de premier a PSD. A fost acuzat de plagiat si i s-a retras titlul de doctor

Desfasurarea evenimentelor de luni live update:

Citește și
Florin Georgescu
Cine va fi premierul propus de PSD la Cotroceni? Ponta: "Nu cred ca cineva ii va propune in mod serios lui Florin Georgescu"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

UPDATE 20:00 Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, luni seara, ca il va propune Parlamentului pe Mihai Tudose drept candidat la functia de prim-ministru, dupa consultarile cu partidele parlamentare.

 

”PSD si ALDE sustin ca au in continuare o majoritate in Parlament. Aceste doua formatiuni politice s-au prezentat impreuna la consultari si au inaintat o propunere, in persoana domnului Tudose”, a spus Klaus Iohannis intr-o scurta declaratie de presa sustinuta la Cotroceni.

De asemenea, seful statului a constatat ca partidele din opozitie in principal nu au avut propuneri concrete pentru pozitia de prim-ministru si nici nu observat existenta unei intelegeri politice intre ele.

”Pe de alta parte, criza prin care trecem dauneaza grav Romaniei, economiei romanesti, imaginii Romaniei in lume si opinia mea este ca aceasta criza trebuie terminata foarte repede. Trebuie sa avem cat se poate de repede un guvern care sa incerce sa rezolve problemele aparute din cauza acestei crize pornite din interiorul PSD”, a spus presedintele.

In aceste conditii, Iohannis a anuntat ca va inainta Parlamentului propunerea facuta de PSD-ALDE. ”Il desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru care va avea discutii in zilele urmatoare si se va prezenta cu o echipa guvernamentala. Solicit partidelor parlamentare sa se apuce imediat de elaborarea unei agende care permite finalizarea procedurilor parlamentare in cursul acestei saptamani”, a mai sus Iohannis.

 

UPDATE 19:20 Presedintele Klaus Iohannis va face declaratii la ora 20:00, dupa ce s-a consultat cu partidele. Declaratiile vor fi LIVE VIDEO pe www.stirileprotv.ro.

UPDATE 19:10 Liderul deputatilor din grupul minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a declarat dupa consultarile cu presedintele Klaus Iohannis, ca parlamentarii vor astepta decizia sefului statului privind premierul, urmand sa decida atunci cum vom actiona in Parlament, insa probabil vor vota "neunitar", asa cum au facut si la motiunea de cenzura.

"Grupul nostru parlamentar asteapta decizia presedintelui si sa vedem, in functie de decizia domniei sale, daca vom avea un Cabinet, cum o sa arate el. Daca nu, ce este de facut mai departe. (...) A fost o discutie de informare reciproca", a spus Pambuccian. Intrebat cum vor vota la instalarea Cabinetului, el a spus ca va fi probabil tot o actiune "neunitara".

"Grupul nostru probabil ca va merge la fel de neunitar ca la votul pentru motiune", a explicat Pambuccian. 

UPDATE 18:40 Delegatia UDMR a iesit, a intrat cea a reprezentantilor minoritatilor nationale. 

”Am spus ca la votul de saptamana trecuta pe motiunea de cenzura am vazut cu totii ca exista majoritate. Este adevarat ca o majoritate mai subtire decat acum o jumatate de an, dar exista o majoritate si principiul majoritatii trebuie sa functioneze in continuare. Majoritatea trebuie sa aiba posibilitatea si are dreptul de a propune un Guvern si de a asigura un sprijin parlamentar si de a guverna. Din acest punct de vedere, noi nu avem nicio propunere de premier, nu facem parte din majoritate si nu se pune problema sa intram in coalitie sa facem parte din Executiv (...) Avem o intelegere cu PSD – ALDE de colaborare parlamentara (...) Nu excludem sa sustinem Guvernul la investitutra si sa avem o colaborare parlamentara in continuare”, a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR, a declarat ca a vorbit cu presedintele Klaus Iohannis despre discutia cu PSD privind sustinerea motiunii de cenzura, dar a precizat ca maghiarii nu au negociat autonomie pe criterii etnice si ca in Romania s-a produs saptamana trecuta ”o isterie nationala anti-maghiara”.

”N-am negociat autonomie pe criterii etnice. In legea minoritatilor nu exista nicio autonomie pe criterii etnice. Putem vorbi de democratie participativa, sa participam noi, minoritatile etnice, la luarea de decizii, dar nu noi singuri (...) Sa nu fie luate decizii nici in invatamant, nici in institutiile locale fara acordul nostru. I-am spus acest lucru domnului presedinte (...) Cand domnul presedinte facea declaratii la Berlin, in Romania minoritatile nationale sunt tratate cum sunt tratate. In aceeasi perioada, in Romania s-a produs o isterie nationala anti-maghiara”, a spus Kelemen Hunor.

El a precizat ca proiectele discutate cu PSD sunt pe agenda Parlamentului de ani de zile si a facut apel la dialog intre fortele poltice pentru a nu leza interesele minoritatilor nationale.

”Noi i-am spus presedintelui concluziile noastre in ceea ce priveste criza politica si ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta. Noi nu am negociat nimic ilegal, nimic neconstitutional, nimic imoral. Toate aceste proiecte sunt pe agenda Parlamentului, un proiect de 12 ani de zile (…), celelalte proiecte au fost depuse transparent si asumate (...) Trebuie sa existe un dialog si, daca se poate, acest dialog trebuie purtat cu toti cei din Parlamentul Romaniei, dar si cu societatea civila si cu formatorii de opinie. Nu avem ganduri ascunse, nu avem niciun interes de a leza interesele majoritatii, dar avem obligatia de a sustine drepturile comunitatii maghiare”, a mai spus Kelemen.

UPDATE 18:10 A intrat la consultari delegatia UDMR.

UPDATE 17:45 Presedintele PMP, Traian Basescu, a anuntat, luni, la Palatul Cotroceni, dupa consultarile cu presedintele Klaus Iohannis, ca formatiunea il propune premier pe europarlamentarul Siegfried Muresan, pentru ca este un politician tanar, dar experimentat, care face parte din "generatia" lui Emmanuel Macron si Justin Trudeau.

"Il comparam cu propunerea pe care a facut-o Alianta PSD-ALDE. (...) Este parte a grupului PPE, fiind membru PMP, este purtator de cuvant al PPE, este vicepresedinte al Comisiei de buget, este membru la Comisia parlamentara de cooperare UE-Republica Moldova. (...) Eu cred ca propunerea noastra reprezinta generatia Macron, dar si generatia Trudeau, din Canada", a spus Basescu, dupa consultari.

El a afirmat ca Siegfried Muresan este un politician de succes, experimentat si care corespunde asteptarilor cetatenilor.

"Cred ca am facut o propunere care sa corespunda nu numai portretului robot al lui Dragnea si Iohannis, propunerea noastra corespunde portretului robot al oricarui cetatean roman", a afirmat Basescu.

Liderul PMP a spus ca exista premisele unei majoritati care se poate forma cu ajutorul PNL, UDMR si USR, daca ele ar accepta sa colaboreze.

Presedintele PMP, Traian Basescu, a declarat, luni, ca desemnarea ca premier a lui Mihai Tudose de catre PSD este o desemnarea "ratata" si o "capcana", in care nici Liviu Dragnea nu spera ca presedintele Klaus Iohannis sa cada.

"Opinia noastra despre desemnarea, Este o desemnare ratata, care dupa mine este destinata sa-l atraga pe presedintele Iohannis intr-o capcana a unei desemnari ratatE. Eu cred ca nici Dragnea nu spera ca domnul presedinte Iohannis sa cada in aceasta capcana", a afirmat Basescu.

Intrebat despre discutiile privind posibilitatea ca Mihai Tudose sa fie un ofiter acoperit al unor servicii de informatii, Basescu a raspuns razand ca, privind unele dintre pozele deputatului PSD, "clar iti vine sa o acoperi".

UPDATE 17:30 USR a iesit de la consultari, a intrat delegatia PMP. Din delegatia PMP fac parte Traian Basescu, Valeriu Steriu, Eugen Tomac, Dorel Onaca si Dorin Badulescu. In debutul discutiilor, Traian Basescu i-a spus lui Iohannis zambind: "Sa nu aveti speranta ca eu nu am o propunere".

Traian Basescu este propunerea de prim-ministru cu care Partidul Miscarea Populara va merge la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis, au declarat pentru News.ro surse din partid.

Presedintele interimar al USR, Elek Levente, a declarat luni, la iesirea de la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis, ca i-a transmis sefului statului ca partidul pe care il reprezinta nu va sustine un guvern PSD, cu atat mai putin un premier ca Mihai Tudose, despre care a spus ca a plagiat in teza de doctorat.

”Am transmis presedintelui mesajul ca nu vom sustine guvern PSD, cu atat mai putin un premier ca Mihai Tudose, care a fost dovedit ca a plagiat. Suntem dispusi sa sustinem un guvern non-PSD cu anumite conditii: continuarea luptei anticoruptie, nominalizarea ministrului Justitiei din USR sau din afara USR, dar care sa garanteze ca nu se atinge nimeni de Justitie si modificarea legislatiei electorale, astfel incat primarii sa fie alesi in doua tururi de scrutin”, a declarat Elek Levente.

UPDATE 17:00 Delegatia USR a intrat la consultari. Din delegatie fac parte presedintele interimar, Elek Levente, Ionut Mosteanu, Vlad Alexandrescu, Dan Barna.

Uniunea Salvati Romania a cerut luni, prin intermediul unui comunicat de presa, retragerea lui Mihai Tudose ca propunere de prim-ministru din partea PSD-ALDE, argumentand ca acesta este inacceptabil deoarece nu respecta criteriile de integritate si competenta dupa ce a fost acuzat ca si-a plagiat lucrarea de doctorat realizata sub coordonarea lui Gabriel Oprea si nu si-a indeplinit niciuna din masurile din programul de guvernare in calitate de ministru al Economiei. 

UPDATE 16:50 Traian Basescu este propunerea de prim-ministru cu care Partidul Miscarea Populara va merge la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis, programate pentru ora 17.30, au declarat pentru News.ro surse din partid.
”Aceasta (Traian Basescu - n.r.) este propunerea cu care va merge delegatia noastra la Cotroceni”, au declarat surse din partid pentru News.ro.

Sursele citate au precizat ca liderii partidului mizeaza pe faptul ca presedintele Klaus Iohannis va respinge nominalizarea PSD-ALDE, respectiv Mihai Tudose, iar Basescu va ramane singurul candidat in cursa. De asemenea, sursele citate au mai afirmat ca Traian Basescu nu a fost singura varianta pe care a analizat-o conducerea PMP.

Eugen Tomac si Valeriu Steriu, cei doi presedinti executivi ai PMP, au mai fost vehiculati pentru a fi desemnati pentru functia de premier.

inquam

 

UPDATE 16:35 Presedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, luni, dupa consultarile cu presedintele Klaus Iohannis, ca liberalii i-au transmis sefului statului ca PNL isi poate asuma guvernarea oricand, insa doar daca ar avea o majoritate in spate, ceea ce nu au reusit sa obtina, astfel incat scopul lor acum este sa blocheze formarea unui Guvern PSD, in Parlament.

"Delegatia PNL i-a prezentat presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, pozitia politica a partidului, care a fost adoptata astazi. (...) Pozitia noastra a fost aceea ca PNL este oricand pregatit sa-si asume raspunderea guvernamentala, dar doar in baza unei majoritati parlamentare solide, coerente, care sa permita punerea in practica a unui program de guvernare liberal", a spus Orban, la finalul consultarilor.

El a precizat din nou ca, in cursul discutiilor purtate cu celelalte partide parlamentare, cu exceptia PSD, nu s-a reusit degajarea unei astfel de majoritati "din diferite motive". "Ca atare, asteptam decizia presedintelui", a spus liderul PNL.

Intrebat de ce nu au propus totusi un premier, el a spus ca PNL nu face "politica ca sa ne aflam in treaba". "Propui un premier atunci cand ai in spate votul unei majoritati certe", a afirmat el.

Ludovic Orban a mai afirmat ca PNL va vota impotriva oricarui Guvern care are in componenta PSD, iar scopul actual este blocarea oricarui Guvern social-democrat.

"Consideram ca inca nu e desemnat un premier (Mihai Tudose - n.r.), nu s-a ajuns la un vot in Parlament, iar decizia noastra e clara, de a ne implica in impiedicarea unui Guvern PSD", a afirmat el.

Consultarile dintre PNL si Klaus Iohannis au durat aproximativ 15 minute. 

 

UPDATE 16:05 Presedintele Klaus Iohannis a primit, luni, la consultarile de la Palatul Cotroceni pentru formarea noului Guvern, delegatia PNL, formata din presedintele Ludovic Orban si cei patru prim-vicepresedinti.

In debutul intalnirii, Iohannis a mentionat din nou faptul ca sunt foarte multi jurnalisti prezenti. "Avem o asistenta numeroasa, dar ei pleaca in vreo 30 de secunde", le-a zis presedintele liberalilor, zambind. Din delegatia PNL fac parte presedintele Ludovic Orban si prim-vicepresedintii Ilie Bolojan, Raluca Turcan, Mircea Hava si Iulian Dumitrescu.

 

UPDATE 15:25 Consultarile dintre presedintele Klaus Iohannis si delegatia PSD-ALDE s-au incheiat dupa numai 15 minute, la finalul lor cei doi lideri politici nefacand declaratii in fata presei cu concluziile discutiilor. Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu au stat la consultari doar 15 minute, desi aveau la dispozitie o ora.

Cei doi lideri PSD-ALDE nu au facut declaratii in fata presei la finalul consultarilor, asa cum se obisnuieste. La finalul consultarilor cu toate partidele parlamentare este asteptat ca presedintele Iohannis sa faca declaratii de presa.

 UPDATE 15:00 Presedintele Klaus Iohannis a inceput, luni, consultarile cu delegatia PSD-ALDE, formata din Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, privind numirea unui nou premier. Din delegatia presedintelui face parte Laurentiu Stefan, consilier prezidential in cadrul Departamentului Politica Interna.

Din partea coalitiei majoritare nu au venit decat Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceau. In debutul intalnirii, cei trei nu au facut declaratii, seful statului vorbind doar cu presa, careia i-a multumit ca "a venit in numar asa de mare”. Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu il vor propune ca prim-ministru pe Mihai Tudose. La finalul consultarilor, cei doi lideri ai coalitiei nu vor face declaratii, asa cum se obisnuieste la finalul acestor discutii.

 UPDATE 14:30 PSD si ALDE vor fi reprezentate la consultarile cu Iohannis doar de catre presedintii Dragnea si Tariceanu - surse Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu vor merge impreuna la consultarile de luni cu presedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea premierului, PSD si ALDE fiind reprezentate doar de catre presedintii lor.

Potrivit invitatiei facute de catre Klaus Iohannis, fiecare partid parlamentar putea veni la Cotroceni cu o delegatie alcatuita din cinci persoane. De asemenea, partidele de guvernamant au fost chemate impreuna la consultari, de la ora 15. Comitetul Executiv National al PSD l-a validat pe Mihai Tudose ca propunere de premier a partidului la consultarile de la Palatul Cotroceni, fiind inregistrate patru abtineri, si niciun vot impotriva.

Mihai Tudose a fost validat ca nominalizare de premier, iar doar patru social-democrati s-au abtinut: presedintele executiv Nicolae Badalau, presedintele PSD Olt Paul Stanescu, secretarul general adjunct Codrin Stefanescu si presedintele CJ Giurgiu, Marian Mina.

_____________________________________

Presedintele Klaus Iohannis a convocat oficial joi partidele parlamentare la consultari pentru luni, trimitand liderilor acestora programul discutiilor la care fiecare partid va putea trimite o delegatie alcatuita din cinci persoane.

Toate consultarile vor avea loc in cursul zilei de luni, incepand cu ora 15.00, cand PSD si ALDE sunt chemate impreuna la discutii cu presedintele Iohannis. Dupa PSD si ALDE vor veni liberalii, de la ora 16.00, iar apoi USR, PMP, UDMR si grupul minoritatilor, care vor avea la dispozitie doar 30 de minute pentru discutii.

In ceea ce priveste viitorul sef al Guvernului, presedintele Klaus Iohannis a spus ca premierul pe care il va desemna trebuie sa fie o persoana integra, care are capacitatea sa conduca Guvernul si care sa aiba o majoritate in spate.

Seful statului a evitat sa precizeze daca ia in calcul desemnarea unui premier doar din partea PSD-ALDE, spunand ca luni va vedea daca aceste partide mai au majoritatea si ca vrea sa cunoasca toate opiniile.

El a respins "sfaturile" si "scenariile" politicienilor de la Bucuresti, care ii sugereaza nume de premier, afirmand ca "aceste lucruri se stabilesc prin vot", la fel ca si majoritatea. Intrebat cum va "testa" existenta noii majoritati parlamentare, aluzie la declaratiile sale de joi, Iohannis a spus ca procedurile constitutionale sunt clare, el urmand sa desemneze o persoana dupa consultari, care va trece prin votul Parlamentului.

"O sa rezolv aceasta problema foarte repede. Voi desemna o persoana si acea persoana va prezenta o lista de ministri si se va duce in fata Parlamentului. Acolo se voteaza. E simplu. nu e nicio complicatie", a spus, zambind, Iohannis. El a explicat ca acestea sunt procedurile constitutionale.

"Presedintele nu poate sa faca altceva decat sa asculte toate partile si sa traga propriile concluzii. Acelea pe urma se verifica pe real in Parlament", a mai spus el.

Presedintele Iohannis a mai spus ca solutia alegerilor anticipate este posibila in cazul unei "crize profunde", ceea ce el nu isi doreste, insa ele "nu pot fi excluse" ca varianta, totul depinzand de votul din Parlament pentru numirea unui nou Guvern.

"Alegerile anticipate sunt o solutie prevazuta de Constitutie, dar, sigur, pentru a ajunge la alegeri anticipate trebuie sa intram mai intai intr-o criza profunda, si eu in niciun caz nu imi doresc asa ceva. Dar, sigur, ele nu pot fi niciodata excluse si, in fond, aici depinde foarte mult de voturile din Parlament", a mai spus presedintele.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Mihai Tudose, propus de PSD-ALDE premier dupa ce Valcov l-a desfiintat in raport. Are ZERO realizari in Guvernul Grindeanu
Mihai Tudose, propus de PSD-ALDE premier dupa ce Valcov l-a desfiintat in raport. Are ZERO realizari in Guvernul Grindeanu

Mihai Tudose, fost ministru al Economiei in Guvernele Grindeanu si Ponta, este propus de PSD-ALDE pentru functia de prim-ministru.

Cine va fi premierul propus de PSD la Cotroceni? Ponta:
Cine va fi premierul propus de PSD la Cotroceni? Ponta: "Nu cred ca cineva ii va propune in mod serios lui Florin Georgescu"

Fostul presedinte al PSD si cel mai mare critic al actualului presedinte al PSD, Victor Ponta, a comentat zvonul aparut in mass-media, potrivit caruia Florin Georgescu ar putea fi printre numele luate in considerare de social-democrati ca viitor premier.

Klaus Iohannis a anuntat criteriile care trebuie indeplinite de viitorul premier. Ce pretentii are presedintele Romaniei
Klaus Iohannis a anuntat criteriile care trebuie indeplinite de viitorul premier. Ce pretentii are presedintele Romaniei

Presedintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, a evitat sa precizeze daca ia in calcul desemnarea unui premier doar din partea PSD-ALDE, spunand ca luni va vedea daca aceste partide mai au majoritatea si ca vrea sa cunoasca toate opiniile.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.