Comisia ”Iordache” a adoptat un raport favorabil pentru modificările la Codul Penal

comisia Iordache
Pro TV

Comisia specială pentru legile din domeniul justiţiei a adoptat un raport favorabil pentru modificările la Codul Penal, cu 12 voturi "pentru", 7 voturi "împotrivă" şi două abţineri.

După votul de azi din Senat, modificările la Codul Penal ar urma să intre la votul final din Camera Deputaţilor miercuri, 4 iulie.

Ședința de marți după amiază nu era inclusă în programul de lucru oficial al Camerei Deputaților, marți dimineață.

La începutul ședinței comisiei, deputatul USR Stelian Ion a solicitat amânarea acestor lucrări, pentru a fi studiate amendamentele, dar şi pentru a fi respectat regulamentul parlamentar.

Citește și
Eugen Nicolicea
Jurnaliștii au refuzat să îl asculte pe deputatul PSD Eugen Nicolicea. VIDEO
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

''Nu se pot face derogări de la regulament. Vă solicit să respectăm acest termen, să reconvocaţi şedinţa pentru mâine şi să trecem la lucrările pentru acest raport mâine. (...) Amendamentele ad-hoc ar fi trebuit discutate în comisie şi să avem un punct de vedere şi din partea celorlalţi (n.r. - CSM, etc)", a declarat, în deschiderea şedinţei, Stelian Ion.

În replică, deputatul PSD Florin Iordache a anunțat că va supune la vot această propunere.

De altfel, toate solicitările PNL și USR din cadrul acestei comisii sunt sortite eșecului, deoarece opoziția nu are voturi suficiente pentru a-și susține propunerile - astfel că PSD decide tot ce se admite și ce se respinge.

Comisia parlamentară specială care este condusă de deputatul PSD Florin Iordache se numește ”Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei și este compusă din: 11 senatori și deputați PSD, 5 parlamentari PNL, 2 de la UDMR și 2 de la ALDE, 1 deputat de la minorități și un senator de la neafiliați.

Deputatul PSD Florin Iordache: ”Da, este o propunere de amânare, o s-o supun votului, vreau să vă spun de ce suntem astăzi aici. Pentru că în ședința de birou permanent de astăzi s-a hotărât ca în cursul acestei zile să facem raport, un raport care nu este nou și un raport care este identic cu cel pe care l-am înaintat Senatului.

Doi. Datorită faptului că în convocarea sesiunii extraordinare s-a hotărât că, citez, între proiectele care vor fi adoptate în această sesiune extraordinară va fi și acest cod penal.

Trei. Pentru că în ședința de birou permanent de astăzi s-a hotărât că mâine, cu prioritate, se va discuta raportul comisiei noastre, toate acestea convin către o singură idee, ca acest raport al comisiei noastre să fie făcut astăzi, pentru a putea fi discutat mâine.” 

Iordache a mai anunţat că grupul PSD nu va depune niciun amendament la forma adoptată marţi de Senat.

"Dezbaterea pare lipsită de sens pentru că, dacă aţi hotărât a priori că raportul este identic, nu rămâne decât să ne vedem fiecare de ale noastre, să ne ducem înspre casă", a replicat deputatul PNL Ioan Cupşa.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a citat, la rândul său, regulamentul care spune că şedinţa ar fi trebuit convocată cu 24 de ore înainte.

"BP-ul poate să zică ce vrea. Mâine se poate trezi în înţelepciunea lui şi să ne ceară să ne aruncăm după clădirea Parlamentului, dar tot dânşii au fost de acord cu formula regulamentului. (...) Chiar mai contează sau nu susţinerea amendamentelor din partea noastră?", a spus Alina Gorghiu.

"M-aţi întrebat foarte sincer - nu au nicio şansă", a răspuns Florin Iordache.

"Poate o decizie a Biroului permanent să modifice un regulament? În niciun caz! Şi atunci această grabă, nu doar că este nejustificată, ci este şi neregulamentară, şi această încălcare practic face ca toţi membrii care au votat pentru aceasta să fie pasibili de sancţiune disciplinară - e o abatere disciplinară şi este o abatere asumată. (...) O convocare a unei comisii nu poate fi făcută de pe o oră pe alta", a adăugat Stelian Ion, care a susţinut că nu are timp să studieze amendamentele.

"Eu am rugat staff-ul tehnic să afişeze forma trecută de Senat, cu amendamentele de tehnică legislativă la care se adaugă cele 4 amendamente ale colegilor de la UDMR. În rest nu sunt alte amendamente", a menţionat Florin Iordache.

Cu toate că Florin Iordache s-a arătat dispus să supună la vot amânarea şedinţei, lucrările comisiei au continuat.

În timpul dezbaterilor din comisia Iordache, fostul ministru al Justiției Robert Cazanciuc a împărțit eugenii colegilor săi, care, în acest timp, respingeau pe bandă rulantă amendamentele PNL și USR.

Votul final se va da joi

Acest raport care va fi adoptat marți în regim de urgență de comisia Iordache urmeză să fie trimis spre dezbateri, miercuri, Camerei Deputaților, care este for decizional pentru adoptarea modificărilor aduse de PSD ALDE Codului Penal.

Apoi, joi se va da votul final.

După încheierea acestor proceduri, iniţiativa legislativă va merge la preşedintele României pentru promulgare, în cazul în care modificările nu vor fi contestate la Curtea Constituțională într-un interval de 5 zile de la adoptarea în plenul Parlamentului.

Însă PNL a anunțat deja că va contesta la CCR modificările aduse Codului penal, a declarat luni senatorul liberal Alina Gorghiu.

"O să contestăm la Curtea Constituţională evident toate aceste modificări, mâine va fi pe ordinea de zi a plenului Senatului, fără să avem un raport cu cinci zile înainte (...). Discuţia e mult mai amplă şi e vorba de schimbarea paradigmei - a pune în centrul atenţiei infractorul şi nu victima, cum era până acum. De altfel, a fost un simulacru de transpunere a directivelor. Niciuna dintre directivele pe care le-a invocat PSD-ALDE, în transpunerea lor în Codul penal, nu a fost riguros transpusă, s-au dezincriminat foarte multe infracţiuni în momentul acesta sau s-a îndulcit textul anumitor infracţiuni care evident erau de interes pentru liderii PSD-ALDE.

Pe mine mă deranjează de la procedură până la fondul discuţiei de astăzi şi de săptămânile trecute că în realitate n-am vizat îmbunătăţirea Codurilor, nu s-a aşteptat avizul Comisiei de la Veneţia (...), interesul acestui Guvern pentru Codul penal s-a văzut prin absenţa constantă a ministrului Justiţiei de la dezbateri, astăzi motivându-se de către preşedintele comisiei că e în concediu, unde altundeva, deci sunt nişte aspecte care ar trebui să ne deranjeze profund pe toţi, ca cetăţeni ai României, trecând peste faptul că domnul Dragnea deschide astăzi şampania pentru a sărbători multiplele facilităţi pe care PSD-ALDE le generează prin acest Cod penal", a precizat senatorul PNL Alina Gorghiu.

Marți, plenul Senatului a adoptat în regim de urgență, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă de modificare a Codului penal, despre care opoziția acuză că ”protejează infractorul și nu victima.”

Proiectul, care a fost iniţiat de parlamentari PSD şi ALDE, a întrunit 74 voturi “pentru”, 9 abţineri şi 28 ”împotrivă”. UDMR s-a abținut de la acest vot, dar a asigurat cvorumul.

Senatorii au aprobat toate modificările la Codul penal propuse de raportul Comisiei speciale pentru Legile Justiţiei, condusă de Florin Iordache. Niciunul dintre cele 161 de amendamente respinse în comisie nu a trecut în plen.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Dragnea, despre modificarea Codului Penal: Credeți că ăștia mă lasă să scap?
Dragnea, despre modificarea Codului Penal: Credeți că ăștia mă lasă să scap?

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au făcut primele declarații la Palatul Parlamentului după modificările aduse de comisia juridică din Camera Deputaților asupra infracțiunii de abuz în serviciu.

Jurnaliștii au refuzat să îl asculte pe deputatul PSD Eugen Nicolicea. VIDEO
Jurnaliștii au refuzat să îl asculte pe deputatul PSD Eugen Nicolicea. VIDEO

Gest de revoltă al jurnaliștilor de la Camera Deputaților, luni, la finalul ședinței Comisiei speciale unde au fost modificate mai multe articole din Codul Penal. 

Noul Cod penal a fost votat în Senat. Opoziția susține că modificările ”protejează infractorul”
Noul Cod penal a fost votat în Senat. Opoziția susține că modificările ”protejează infractorul”

Senatul a votat astăzi, în sesiune extraordinară, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă de modificare a Codului penal, despre care opoziția acuză că ”protejează infractorul și nu victima.”

Comisia Iordache a modificat abuzul în serviciu. Opoziţia acuză că este cu dedicaţie pentru Liviu Dragnea
Comisia Iordache a modificat abuzul în serviciu. Opoziţia acuză că este cu dedicaţie pentru Liviu Dragnea

Articolul din Codul Penal privind infracțiunea de abuz de serviciu, în baza căruia Liviu Dragnea a fost condamnat în prima instanţă la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, a fost redefinit.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.