Comisia Iordache: Dacă funcţionarul se referă la un acuzat ca şi cum ar fi fost condamnat riscă închisoare

iordache comisie
Pro TV

Comisia Iordache a decis modificare articolului 277 din Codul penal privind compromitea intereselor justiţiei.

Astfel, la propunerea deputatul UDMR Marton Arpad divulgarea de informaţii confidenţiale dintr-un dosar se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

De asemenea, dezvăluirea, fără drept, de mijloace de probă sau de înscrisuri oficiale dintr-o cauză penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

Dacă funcţionarul public se referă la o persoană suspectată sau acuzată ca şi cum acesta ar fi fost condamnată riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar dacă declaraţia se face în numele unei autorităţi publice pedeapsa se măreşte cu o treime.

În luna mai, președintele Klaus Iohannis a fost amendat de CNCD cu 2.000 de lei pentru că a folosit expresia "penali”.

Citește și
Codruta Kovesi, Klaus Iohannis
Iohannis, amendat de CNCD cu 2.000 de lei pentru că a folosit expresia "penali”. Reacţia Preşedinţiei

Reprezentanţii instituţiei au precizat că afirmaţia făcută de preşedinte este de natură să încalce dreptul la demnitate al persoanelor aflate în procedură judiciară, fără a fi condamnate definitiv şi irevocabil.

Preşedintele a anunţat că va contesta în instanţă amenda pe care o consideră ”politică”.

Sesizarea a fost depusă în 19 februarie de redacţia „Lumea Justiţiei” (luju.ro) şi vizează etichetele „penali” şi „inculpaţi” puse de Klaus Iohannis şi Laura Codruţa Kovesi celor care „atacă justiţia”.

Iohannis a fost reclamat pentru o declaraţie din 15 februarie, când spunea: "Niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze DNA și conducerea acestei direcții După părerea mea această încercare este una jalnică și neconvingătoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoașteți. [...] Acest atac din partea unor penali este de natură să-mi confirme că DNA-ul face o treabă bună."

Comisia Iordache a decis modificare articolului 277 din Codul penal privind compromitea intereselor justiţiei, astfel că propunerea deputatului UDMR Marton Arpad prevede că divulgarea de informaţii confidenţiale dintr-un dosar se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

De asemenea, la articolul 277 privind compromiterea intereselor justiţiei, la alineatul 1 se arată că “divulgarea, fără drept, de informaţii confidenţiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmează să se administreze o probă, de către un magistrat sau un alt funcţionar public care a luat cunoştinţă de acestea în virtutea funcţiei se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Totodată, alineatul 2 din aceeaşi lege prevede că “dezvăluirea, fără drept, de mijloace de probă sau de înscrisuri oficiale dintr-o cauză penală, înainte de a se dispune o soluţie de netrimitere în judecată ori de soluţionare în primă instanţă a cauzei, de către un funcţionar public care a luat cunoştinţă de acestea în virtutea funcţiei, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă”.

Potrivit News.ro, alineatul 3 spune că “dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă. Dacă fapta este săvârşită de un magistrat sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa se majorează cu jumătate”.

Tot Marton Arpad a propus ca după alineatul 3 să se aduage un indice 1 care spune că “fapta funcţionarului public care înainte de pronunţarea unei hotărâri de condamnare definitive se referă la o persoană suspectată sau acuzată ca şi cum acesta ar fi fost condamnată se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Dacă declaraţia se face în numele unei autorităţi publice pedeapsa se măreşte cu o treime”.

“Încălcarea dreptului la un proces echitabil, la judecarea cauzei de un judecător imparţial şi independent prin orice intervenţie care afecreză în procesul de repartizare aleatorie a dosarelor, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”, mai arată un amendament adoptat de Comisie.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Premierul Dăncilă:
Premierul Dăncilă: "Orice om îi e teamă de o plângere penală"

Conflictul dintre președinte și premier a ajuns în faza declarațiilor dure.

Iohannis, amendat de CNCD cu 2.000 de lei pentru că a folosit expresia
Iohannis, amendat de CNCD cu 2.000 de lei pentru că a folosit expresia "penali”. Reacţia Preşedinţiei

2000 de lei îl va costa pe preşedintele Klaus Iohannis eticheta "nişte penali, pe care a folosit-o atunci când s-a referit la cei care atacă justiţia.

Iohannis: modificarea legilor justiţiei şi detenţia de weekend sunt
Iohannis: modificarea legilor justiţiei şi detenţia de weekend sunt "legi pentru penali"

Critici dure ale preşedintelui la adresa proiectelor iniţiate de majoritatea parlamentară pe tema justiţiei.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.