Comisia Iordache a votat noile forme ale Codului Penal și cel de Procedură Penală
În câteva ore, comisia Iordache a votat marți noi forme ale Codului Penal şi Codului de Procedura Penală.
Opoziţia a încercat inutil să amendeze textele pe care le-a criticat din nou, ca fiind scrise cu dedicaţie pentru liderii PSD şi în special pentru Liviu Dragnea.
Puterea plănuieşte ca ambele documente să primească votul final miercuri, în plen, şi a ironizat toate propunerile de amânare.
Alegeri 2024
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
15:02
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
12:55
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Cât de puternic este „primul om în stat”, conform Constituției
12:41
Mesajul publicat de fiica Elenei Lasconi, după dezbaterea electorală: „Este clar că a învăţat din greşeli”
Social-democraţii vor să aibă adoptate până de Paşte Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Dezbaterile au avut loc pe repede înainte, iar propunerea opoziţiei să se rediscute şi alte texte decât cele revizuite de Curtea Constituţională nu a avut niciun succes.
Florin Iordache: ”Acele articole declarate constituţionale vor fi adoptate de Parlament şi le vom trimite preşedintelui Iohannis, astfel încât mai aveţi o singură încercare după ce trec aceste două legi. Preşedintele mai poate încerca să ceară Parlamentului reexaminarea. Când temina şi cu reexaminarea să vă văd! Trebuiesc promulgate.”
Pentru că experţii în drept constituţional ai Comisiei de la Veneţia sunt în această săptămână în Bucureşti, liberalii au mai încercat un argument pentru a amâna dezbaterea şi votul.
În Codul Penal, comisia Iordache a redus termenele de prescripţie, iar infracţiuni precum darea de mită şi cumpărarea de influenţă trebuie denunţate în maximum un an de zile. Nu mai există infracţiunea de neglijenţă în serviciu, iar delapidarea sau abuzul în serviciu, care dispare din legea de combatere a corupţiei, au pedepsele înjumătăţite dacă se recuperează prejudiciul.
Şi Codul de Procedura Penală conţine prevederi contestate. Pentru începerea urmăririi penale împotriva unei persoane, aleşii au renunţat la sintagma controversată "indicii temeinice" şi au stabilit că acţiunea penală se pune în mişcare numai dacă există probe din care să rezulte că o anumită persoană a săvârşit fapta.
În textul adoptat de aleşi, a rămas interdicţia pentru anchetatori de a divulga informaţii din dosare, şi nici cei anchetaţi nu au voie să vorbească. În ceea ce priveşte procedura de emitere a mandatului de supraveghere, au renunţat la prevederile prin care procurorii ar fi trebuit să sterga orice convorbire ce nu avea legătură cu cauza, şi nici nu trebuie să-i mai anunţe în 10 zile după încetarea mandatului pe cei ascultaţi.
Pentru arestul la domiciul al unei persoane anchetate, nu mai este de ajuns solicitarea procurorului. Acesta trebuie să vină cu probe noi în cazurile în care vrea să menţină această măsura.
Ca să fie adoptate cele două texte, PSD va trebui să facă dovadă că mai are susţinerea politică necesară. Deja parlamentarii puterii au primit mesaje de mobiliare pentru plenul de mâine, deşi unii sunt în concediu. Liderii UDMR nu au anunţat încă dacă vor vota sau nu textele, dar la votul din comisie s-au abţinut.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: codul penal, florin iordache, codul de procedura penala, comisia iordache,
Dată publicare:
23-04-2019 18:23