Cioloș: ”M-am săturat să aud tot timpul că noi, românii, nu putem”
Fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, a stat de vorbă, marți, la Viscri, cu peste 50 de localnici, fermieri, și antreprenori locali din zona orașului Rupea, dar și din comunele învecinate.
Potrivit unui comunicat al Mișcării România Împreună, cei care au luat parte la dezbatere s-au plâns de birocrația cu care s-au confruntat în instituțiile publice, de faptul că unii dintre ei nu înțeleg „limbajul de lemn“ al legislației privind accesarea fondurilor europene și că nu găsesc oameni pe care să îi angajeze.
De cealaltă parte, Dacian Cioloș le-a transmis faptul că aceștia trebuie să își dorească, în primul rând, să își vândă produsele mai bine, lucru care nu poate fi atins decât în urma unor asocieri.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Fostul premier al României a explicat faptul că salvarea nu trebuie așteptată în integralitate de la statul român și că agricultorii trebuie să învețe să își valorifice munca:
”Când se bagă statul într-o treabă, apoi treaba aia sigur e falimentară, pentru că statul nu e făcut să dezvolte proiecte economice. Noi putem face toate reformele astea în stat, că riscăm să rămânem tot săraci dacă nu există și organizarea asta la nivel local și asumarea oamenilor. Acolo unde oamenii își asumă niște lucruri se poate vedea eficiența unui stat reformat”.
În acest context, Dacian Cioloș a prezentat câteva măsuri care ar putea soluționa problemele din domeniu, în viziunea sa:
”Aș transforma GAL-urile în structuri care să se autogestioneze, nu gestionate de la centru. (…) Aș da responsabilitatea acolo, la nivel local. (…) Nu aș mai face diferența între bugetul național și fondurile europene, ci pe aceleași reguli simple, clare, transparente, să știi unde se duc banii”.
Subliniind faptul că politicienii nu sunt singurii de vină pentru actuala situație, fostul premier a dat drept exemplu situația din Franța și Spania:
”Acolo politica agricolă nu o decide partidul care e la guvernare, ci sindicatele agricole. Haideți să ne asumăm să ducem până la capăt un proiect și să mergem până la capăt, că altfel nu schimbăm țara asta și când vin să ne-o schimbe alții, ne supărăm pe ei. «Nu faceți politică», dar măcar asumați-vă destinul dumneavoastră. Nici pe mine nu mă interesează politica de dragul de a avea funcții. Dar m-am săturat să aud tot timpul că noi, românii, nu putem. Am văzut cum Bruxelles-ul nu împiedică România să facă niste lucruri. Eu unul mă duc până la capăt și îmi fac treaba de român, așa cum cred eu că trebuie să o fac, încât să nu mai spună lumea că «am vrut să fac, dar nu am avut cu cine»“.
În final, fostul premier a punctat faptul că „problemele nu sunt la alții, ci sunt la noi”.
”Cred că Viscri valorifică bine potențialul touristic, dar valorifică sigur sub posibilități potențialul agricol și nu știți să vă folosiți consumatorii pe care îi aveți aici. Aveti un brand foarte bun pe care nu îl valorificați pe produsele agricole”, a subliniat Dacian Cioloș.