Ciolos, despre guvernul Grindeanu: "Este vorba de responsabilitatea fata de propria comunitate careia ii amanetezi viitorul"
Fostul premier Dacian Ciolos a declarat, marti, ca institutia pe care a condus-o isi asuma propriile hotarari dar nu poate sa-si asume unele decizii iresponsabile ale unei majoritati parlamentare care a actionat populist intr-un an electoral.
Ciolos a raspuns astfel criticilor aduse de actualul prim-ministru, Sorin Grindeanu, care a catalogat ca fiind “inadmisibil faptul ca a fost depasita limita de 3% a deficitului bugetar pentru anul 2016”.
”Guvernul Ciolos isi asuma propriile decizii dar nu poate sa-si asume unele decizii iresponsabile ale unei majoritati parlamentare care a actionat populist intr-un an electoral. Iar daca un guvern responsabil si prudent cu deficitul bugetar, constrans de masurile legislative populiste, a ajuns totusi la limita de 3% din PIB, ne putem ingrijora in mod serios ce se poate intampla cand aceeasi majoritate parlamentara care a fortat acest rezultat are acum toate parghiile deciziilor politice, inclusiv guvernarea”, sustine Ciolos, intr-o declaratie de presa.
Fostul prim-ministru a adaugat: ”chiar daca nivelul deficitului bugetar poate fi interpretat ca o decizie politica, depasirea sistematica a unui nivel de prudentialitate prin masuri populiste costa foarte scump”, precizand ca nivelul de indatorare va creste iar generatiile viitoare vor plati acest mod de gandire.
”Prin urmare, aici nici nu mai este vorba de ceea ce spune sau nu Comisia Europeana, prin instrumentele standard pe care le are la dispozitie si pe care le poate declansa inca de la primele semne atunci cand constata abateri sistematice de la normele europene de prudentialitate. Aici este vorba despre responsabilitatea fata de propria comunitate careia ii amanetezi viitorul prin masuri populiste, cu efecte pozitive pe termen scurt dar negative pe termen lung”, a punctat Ciolos.
Fost sef al Guvernul a mai afirmat ca datele oficiale publicate de Institutul European de statistica, Eurostat, confirma rezultatul bugetar prudent realizat de Guvernul Romaniei in 2016, care a incheiat exercitiul financiar cu un deficit de 3%, potrivit metodologie europene de raportare (ESA), la limita pragului impus de regulile europene de prudentialitate. ”Rezultatul bugetar prudent al României din 2016 este intarit de raportul oficial al Ministerului Finantelor Publice care ia in calcul cheltuielile realizate efectiv in cursul anului (metodologia ”cash”) si care din aceasta perspectiva consemneaza un deficit de 2,41%, mai mic chiar decat tinta asumata de 2,8%. Atat din punct de vedere al metodologiei care ia in considerare cheltuielile realizate efectiv (cash) cat si din punct de vedere al metodologiei europene (ESA), care include si cheltuielile angajate in decursul unui an, rezultatul final al politicii bugetare din 2016 demonstreaza si confirma o politica prudenta si responsabila a guvernului de la acea vreme”, a aratat Ciolos.
Totodata, Ciolos a precizat ca, daca din punct de vedere al metodologiei nationale, folosita de altfel si in raportarile Fondului Monetar International, deficitul bugetar din 2016 a fost de 2,41%, mai mic decat cel asumat initial (2,8%), in cazul raportarilor dupa metodologia europeana exista o mica diferenta fata de tinta propusa de 2,95% ca urmare a angajarii unor plati sociale de natura salariala stabilite de instantele judecatoresti sau legiferate in decursul anului.
“Angajarea unor plati suplimentare fata de politica Guvernului din 2016 prin proiecte legislative populiste aprobate intr-un an electoral, asupra carora guvernul a atras atentia la acea vreme prin avize negative, ignorate de Parlament, a dus la aceasta diferenta intre deficitul bugetar ”cash” si deficitul ESA”, a subliniat fost prim-ministru.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, luni, la Antena 3, ca este inadmisibil ca a fost depasit limita de 3% a deficitului bugetar pentru anul 2016, in conditiile in care guvernarea tehnocrata nu a facut ”absolut nimic”. Grindeanu s-a referit la datele prezentate de Eurostat, potrivit carora deficitul României a fost de 3%, la egalitate cu Marea Britanie, dupa Spania (4,5%) si Franta (3,4%).
Sursa: News.ro
Etichete: dacian ciolos, deficit bugetar, grindeanu, 3%,
Dată publicare:
25-04-2017 14:58