Ciolacu i-a cerut lui Zelenski ca autorităţile ucrainene să recunoască inexistenţa aşa-numitei „limbi moldoveneşti”
Marcel Ciolacu a anunţat că i-a solicitat lui Volodimir Zelenski, în discuţia pe care au purtat-o marţi la Palatul Victoria, ca autorităţile ucrainene să recunoască, în cel mai scurt timp, inexistenţa aşa-numitei „limbi moldoveneşti”.
Şeful Executivului i-a mai transmis preşedintelui ucrainean că ţara noastră susţine aderarea la UE a Ucrainei şi Republicii Moldova, până la finalul acestui an.
„Am avut astăzi cu preşedintele Zelenski o discuţie constructivă despre preocupările României în privinţa protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina. În context, am reiterat solicitarea noastră legitimă ca în cel mai scurt timp autorităţile ucrainene să recunoască inexistenţa aşa-numitei «limbi moldoveneşti»”, a scris Marcel Ciolacu, marţi pe Facebook.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Premierul a adăugat că „România a acordat un sprijin multidimensional consistent vecinului nostru în toată această perioadă de la declanşarea invaziei ilegale a Rusiei şi suntem pregătiţi să participăm activ la viitorul proces de reconstrucţie a Ucrainei, care va genera proiecte concrete şi bunăstare pentru cetăţenii ambelor state”.
„România susţine ferm aderarea Ucrainei şi a Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi cred că este important ca o decizie privind deschiderea negocierilor de aderare pentru ambele state să fie adoptată până la finalul anului”, a completat Ciolacu.
De asemenea, potrivit comunicatului de presă al Guvernului, cei doi demnitari au avut un schimb de opinii privind demersurile comune pentru îmbunătăţirea conectivităţii transfrontaliere între România şi Ucraina şi au agreat accelerarea proiectelor de infrastructură în vederea dublării capacităţii de tranzit prin porturile româneşti de la Dunăre şi Marea Neagră, de la 2 milioane de tone, la 4 milioane de tone, pentru exporturile ucrainene.
La rândul său, preşedintele Zelenski a prezentat, pe larg, nevoile imediate ale Ucrainei, în contextul apropierii sezonului rece, precum şi în perspectiva procesului de reconstrucţie.
Sursa citată mai spune că preşedintele Ucrainei a subliniat aprecierea deosebită a statului şi poporului ucrainean pentru sprijinul deosebit de consistent al României şi a făcut trimitere, în mod special, la sprijinul acordat de ţara noastră pentru refugiaţii ucraineni, precum şi în vederea facilitării exporturilor de cereale ucrainene.