Ciolacu amenință cu „structuri de personal mai suple" după ce au apărut nemulțumiri odată cu majorările salariale de 10%
Guvernul a aprobat majorările salariale de 10% anunțate pentru aproximativ 100.000 de bugetari. O majorare considerată însă prea mică de unii angajați care au și protestat în fața Palatului Victoria.
Iar premierul i-a amenințat din nou cu „structuri de personal mai suple".
Asta după ce planurile de restructurare așteptate de la ministere au fost amânate cu șase luni. Culmea, față de anul trecut când au fost anunțate, aparatul bugetar are mai mulți oameni.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Angajați de la registrul comerțului și agenții de mediu din țară au protestat în timp ce se aproba în ședința de Guvern majorarea de 10% în două tranșe, iunie și septembrie. Insuficient, spun oamenii.
”Protestăm pentru majorarea salariului de bază cu un procent de 15%, acordarea sporului de risc și suprasolicitare neuropsihică cu 15%. Suntem singura categorie din aparatul bugetar cu cel mai scăzut nivel de salarizare. În jurul a 4000-4500 de lei net”.
De majorare beneficiază și cei din instituții de cultură, funcționari din primării cu mai puțin de 20.000 de locuitori ori funcționari din administrația centrală și locală. Nemulțumiri sunt peste tot, spune chiar premierul, care amenință din nou cu reducerea numărului de bugetari.
Marcel Ciolacu, Premierul României: ”Chiar în Guvern sunt angajați care protestează, susținând că muncesc prea mult pentru 1000 și ceva de euro pe lună. Cred că putem găsi soluții pentru structuri de personal mai suple. Din economiile făcute pot fi mărite apoi salariile celor care merită. Și ministerele restante trebuie să finalizeze reorganizarea până pe 30 iunie”.
Datele oficiale arată că în primele trei luni ale acestui an, numărul posturilor ocupate în toate instituțiile publice a scăzut cu 2.252 de angajați.
În jur de 0,1% din total. Cele mai mari scăderi au fost la ministerele mai mari: Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne ori Secretariatul general al Guvernului.
Însă aparatul bugetar nu a devenit mai suplu, ci are mai mulți angajați. Cu 30.000 în plus față de anul trecut în august când a fost anunțat inițial acest proces de reorganizare și reducere a numărului de bugetari:
Marcel Ciolacu: ”Cei care merg la serviciu de zeci de ani să se joace Solitaire, să caute în altă parte acest mod de a munci.”
De la această declarație, au trecut 10 luni, timp în care ministerele au primit o amânare de șase luni pentru reorganizare.
Doar câteva ministere au finalizat acest proces. Au dispărut 753 de posturi de execuție și 269 de posturi de conducere.
Sursa: Pro TV
Etichete: marcel ciolacu, guvern, salarii, restructurare,
Dată publicare:
23-05-2024 19:14