Cine este Varujan Vosganian, fost ministru de Finante, propus pentru portofoliul Industriilor

Ultima actualizare: 22-12-2012 06:44
Varujan Vosganian

Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian, propus pentru portofoliul Industriilor si Comertului, a coordonat Finantele si Economia in guvernarea Tariceanu.

Vosganian a mai detinut functii de ministru in zona economica in Guvernul Tariceanu. Din decembrie 2006 si pana in aprilie 2007 a detinut portofoliul Economiei si Comertului, iar in urma restructurarii guvernamentale din 2007 a condus Ministerul Economiei si Finantelor.

Anul 2006 a fost pentru senatorul PNL momentul celei mai mari sanse ratate, dupa ce a fost propus de premierul Calin Popescu Tariceanu pentru un post de comisar european, ce urma sa fie preluat odata cu intrarea oficiala a Romaniei in UE de la 1 ianuarie 2007.

In momentul in care Vosganian se afla in drum spre Bruxelles, in presa a aparut o informatie legata de o presupusa colaborare cu fosta Securitate. Comisia Europeana i-a refuzat nominalizarea, iar Vosganian s-a intors la Bucuresti fara sa detina mandatul de comisar din partea Romaniei.

Ulterior, dupa ce Tariceanu a solicitat verificari, CNSAS a precizat ca nu a existat vreun dosar legat de colaborarea lui Vosganian cu fosta Securitate. In cele din urma, in locul lui Vosganian a fost propus de catre PNL Leonard Orban, care a ocupat portofoliul CE pentru multilingvism.

Vicepresedintele PNL a absolvit cursurile Facultatii de Comert (ASE), precum si pe cele ale Facultatii de Matematica la Universitatea din Bucuresti. El a obtinut in 1998 titlul academic de doctor in Economie la Academia de Studii Economice din Bucuresti.

Vosganian se afla la al saselea mandat in Parlament, fiind printre putinii parlamentari cu "state vechi". A detinut doua mandate de deputat intre 1990 si 1996, dar si cinci mandate de senator, singura legislatura din care a lipsit fiind 2000-2004. La alegerile din 9 decembrie, Vosganian a castigat un nou mandat de senator la Iasi.

Ca deputat, Vosganian a reprezentat in Parlament minoritatea armeana, iar in 1996 a fondat Partidul Alternativa Romaniei (PAR), impreuna cu Adrian Iorgulescu, formatiunea schimbandu-si ulterior denumirea in Uniunea Fortelor de Dreapta. UFD a devenit parte a CDR 2000 , iar in 2003 a fuzionat prin absortie cu PNL. Din 2007 detine pozitia de vicepresedinte al PNL, fiind reconfirmat cu ocazia Congreselor din 2009 si 2010, cand s-a aflat pe lista conducerii propusa de Crin Antonescu.

Vosganian s-a facut remarcat in interiorul PNL drept un sustinator al consolidarii curentului conservator la nivelul partidului. El a lipsit din guvernul din umbra al PNL prezentat de Antonescu in 2010, principalul motiv fiind legat de reporsurile aduse liberalului in partid legate de deficitul bugetar inregistrat in 2008, la finalul mandatului Cabinetului Tariceanu.

La nivelul conducerii PNL, Vosganian se numara printre putinele personaje vocale si este unul dintre cei care s-au exprimat prin vot impotriva deciziilor propuse de Antonescu. Potrivit declaratiei de avere depusa inaintea alegerilor parlamentare, Vosganian detine un apartament de 130 de metri patrati in Bucuresti, o casa de locuit de 208 metri patrati in Ilfov, dar si un sfert dintr-o alta casa ce a fost mostenita de sotia sa.

De asemenea, el are in proprietate un teren forestier de 1.250 de metri patrati, precum si economii de 167.000 de lei. In plus, vicepresedintele PNL a contractat un credit de 130.000 de euro, pe care trebuie sa-l achite pana in 2032. In afara de indemnizatia obtinuta de la Senat, Vosganian a mai inregistrat venituri anul trecut in valoare de 51.924 de lei in calitate de presedinte al Uniunii Armenilor din Romania, 63.562 de lei in calitate de prim-vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor, 22.068 de lei ca cercetator la Institutul National de Cercetari Economice, dar si 37.081 de lei in calitatea de conferentiar la Universitatea Nationala de Muzica.

In plus, a mai beneficiat de 20.000 de lei pentru drepturi de autor. Vosganian mai detine 99% din actiunile SC Euroeconomic SA, in valoare de 25.000 de euro. Vicepresedintele PNL s-a mai remarcat, in paralel cu activitatea politica, printr-o serie de romane si volume de poezii. El a fost surprins de ziaristi chiar si in timpul sedintelor de plen a Senatului ocupandu-se cu acest lucru.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!