Avertismentul unui judecator CSM pentru Ponta si Antonescu:"Cine ataca procurorii risca inchisoarea"

Crin Antonescu, Radu Mazare si Victor Ponta

Judecatorul Cristi Danilet, membru al CSM, scrie pe blogul personal, referitor la anchetele penale legate de referendum, ca "cine ataca procurorii risca inchisoarea".

Acesta a transmis totodata celor care "instiga la revolte publice impotriva magistratilor" sa lectureze Codul Penal.

Acelasi indemn este transmis de Danilet celor care "se opun cu violenta verbala sau fizica la desfasurarea activitatilor ce tin de ancheta penala".

"Constat ca in ultimele zile se fac diverse afirmatii cu privire la procurori si la anchetele lor. Desigur, vorbesc de referendumul recent desfasurat. Mai constat ca unii asa zisi analisti/comentatori instiga la revolte publice impotriva magistratilor. Si mai constat ca unii oameni, cercetati sau nu, se opun cu violenta verbala sau fizica la desfasurarea activitatilor ce tin de ancheta penala. Tuturor acestora le spun sa citeasca cu atentie urmatorul articol din Codul Penal introdus in legislatia noastra in anul 2008: ART. 272 ind.1 - Sfidarea organelor judiciare. Intrebuintarea de cuvinte insultatoare ori gesturi obscene sau amenintatoare la adresa integritatii fizice a unui judecator, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penala, de catre o persoana care participa sau asista la o procedura care se desfasoara in fata instantei sau a organului de urmarire penala, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza intrebuintarea de cuvinte insultatoare ori gesturi obscene sau amenintatoare in mod nemijlocit la adresa integritatii fizice a unui judecator, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penala, politist sau jandarm, pentru fapte indeplinite in exercitiul functiei", scrie Danilet.

In acelasi context, judecatorul a postat si articolele din Codul Penal care definesc instigatorul si complicele la o fapta prevazuta de legea penala savarsita cu intentie, precum si pe cel care prevede ca acestia sunt sanctionati cu pedeapsa prevazuta de lege pentru autor.

Citește și
Crin Antonescu
Antonescu, intrebat daca se teme mai mult de Ungureanu sau de Oprescu: De Departamentul de Stat SUA
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Reactia lui Danilet vine pe fondul anchetelor penale ce vizeaza posibile fraude la referendumul din 29 iulie. Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) a precizat, joi, ca sunt inregistrate peste 500 de dosare penale privind desfasurarea referendumului, unele dintre ele sunt la DNA, iar in aceste cauze nu sunt cercetate persoanele care au votat si nu este verificat modul in care cetatenii au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale.

In cadrul acestor anchete, procurorii au audiat deja mai multi localnici in judete printre care Gorj si Vrancea.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, joi, Inspectia Judiciara in legatura cu afirmatiile publice "de natura sa afecteze independenta justitiei" facute de presedintele interimar, Crin Antonescu, presedintele onorific al PSD, Ion Iliescu, si premierul Victor Ponta.

"Astazi, 16 august 2012, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara in vederea dispunerii si efectuarii de verificari privind posibila incalcare a independentei justitiei prin afirmatiile publice de data recenta ale domnului Crin Antonescu - presedinte interimar al Romaniei, ale domnului Ion Iliescu - presedinte onorific al Partidului Social Democrat, precum si ale domnului Victor Ponta, prim-ministru al Romaniei", s-a aratat intr-un comunicat de presa al CSM.

Sesizarea Inspectiei Judiciare vizeaza, in special, interventiile publice ale lui Crin Antonescu si Victor Ponta in calitate de reprezentanti la varf ai autoritatii de stat si ale lui Ion Iliescu, in calitate de lider politic cu influenta si aderenta in randul societatii, care au facut "sustineri si declaratii nepermise intr-un stat democratic si cu ignorarea profunda a principiilor constitutionale ale separatiei puterilor in stat".

In 15 august, Ion Iliescu a postat pe blogul personal mesaje cu urmatorul continut: "Nu credeam ca, dupa Revolutia din Decembrie 1989, imi va fi dat sa asist la asemenea manifestari de un primitivism feroce - procurori care dau navala peste oameni in case, in mediul rural, pentru a-i chestiona daca au fost la vot pentru Referendum. In ce lume traim ?!!! De unde au rasarit asemenea specimene, venite parca din grote primitive? Dar, mai ales, cine i-a trimis intr-o asemenea misiune ?..... Prin asemenea acte se submineaza autoritatea institutiei in perceptia opiniei publice, a cetatenilor - care vad cum o institutie creata pentru a apara «ordinea de drept, … , drepturile si libertatile cetatenesti» - se transforma in instrument de intimidare si de actiune impotriva cetatenilor! Dintr-un instrument de aparare a democratiei si a libertatilor cetatenesti, risca sa se transforme intr-un instrument de reprimare a libertatilor, pus in slujba unor interese inguste, in cazul de fata - in slujba unui om cu tendinte autoritare, care a pierdut sprijinul si increderea cetatenilor ....", a scris presedintele CSM, Alina Ghica, in sesizarea catre Inspectia Judiciara, citand din postarile de pe blogul lui Ion Iliescu.

Tot in 15 august, presedintele interimar, Crin Antonescu, a afirmat, in cadrul unei declaratii de presa, ca : "...Exista sentimentul exprimat de multi dintre cetateni, de multi oameni din societatea civila, de jurnalisti, de comentatori ca este o ancheta fara precedent, cu un scop politic si ii are in vedere pe cei care s-au prezentat la vot la acest referendum. Eu nu formulez niciun fel de acuzatie la adresa Parchetului General si la masurile pe care acesta le intreprinde. Nici eu, nici altcineva nu impiedicam desfasurarea acestor cercetari. Avand in vedere modalitatea fara precedent, faptul ca acest Parchet, cu acesti conducatori, cu prilejul altor alegeri, altor plangeri formulate in legatura cu posibile fraude electorale, nu a actionat aproape deloc in asemena proportii, cred ca este necesar si cer, pe aceasta cale, procurorului general sa ofere explicatii publice in legatura cu natura, cu mijloacele si cu scopul acestei cercetari.... Eu nu am indoieli ca toti procurorii care efectueaza cercetari in aceste zile au o acoperire legala. Este o chestiune asupra careia cred ca seful acestei instante, Parchetul General, are datoria sa lamureasca opinia publica. Pentru ca, altfel, poate sa existe si sa se extinda sentimentul ca Parchetul actioneaza in sensuri politice, ca Parchetul este preocupat de oamenii care s-au prezentat la vot, ca exista pericolul ca secretul votului sa se extinda. Este un lucru inacceptabil, in sensul in care afecteaza dreptul cetatenesc fundamental si este inacceptabil, in masura in care efectul sau este de descurajarae a cetatenilor de a mai participa la activitati de scrutin. Ar fi un act anti-democratic....", se mai arata in documentul citat.
In aceeasi zi, premierul Victor Ponta a afirmat, in cadrul unei interventii telefonice in direct la postul de televiziune Antena 3: "...Voi participa luni la sedinta convocata de presedinta CSM, unde voi pune pe ordinea de zi discutia despre abuzurile procurorilor, pentru ca eu nu ma feresc sa spun, este vorba de niste abuzuri... macar prin faptul ca procurorii DNA nu au competenta sa ancheteze decat fapte de coruptie, nu fapte ce tin de legea referendumului (...) E un atac la democratie sa ii anchetezi pe cei 8,5 milioane de romani care si-au exercitat un drept constitutional de a vota..."
, a mai scris presedintele CSM, in sesizare.

In 17 august, vicepresedintele PNL Relu Fenechiu s-a declarat ingrijorat de "faptul ca procuratura face abuzuri grosolane in ce-i priveste pe oamenii simpli si recurge la procedee in afara legii". "Fereasca-i Dumnezeu pe procurori cand vor veni 7,4 milioane de romani pe ei", a spus, pentru ziare.com, Fenechiu.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Cum asteapta Traian Basescu decizia Curtii Constitutionale care ii va decide viitorul politic
Cum asteapta Traian Basescu decizia Curtii Constitutionale care ii va decide viitorul politic

Prezent intr-o minivacanta in judetele Harghita si Covasna, Traian Basescu nu isi face prea multe griji legate de decizia Curtii Constitutionale in vederea validarii referendumului.

Antonescu, intrebat daca se teme mai mult de Ungureanu sau de Oprescu: De Departamentul de Stat SUA
Antonescu, intrebat daca se teme mai mult de Ungureanu sau de Oprescu: De Departamentul de Stat SUA

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a fost intrebat, vineri, daca se teme mai mult, la prezidentiale, de Mihai Razvan Ungureanu sau de Sorin Oprescu.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.