Charles Michel: „Sunt convins că UE e mai sigură dacă România ar intra în Spaţiul Schengen”

charles michel
Administraţia Prezidenţială

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat luni, la Palatul Cotroceni, că este convins că UE e mai sigură dacă România ar intra în Spaţiul Schengen.

”Sunt convins că UE e mai sigură dacă România ar intra în Spaţiul Schengen. Este clar pentru mine că România a îndeplinit toate obligaţiile necesare pentru a adera şi sper că se va găsi o soluţie şi o să fac tot ce pot pentru a obţine această decizie cât mai curând. (...) Aş vrea să pot să le spun românilor că există sprijin european ca România să adere la Spaţiul Schengen cât mai curând posibil”, a arătat Michel, transmiet news.ro.

Preşedintele Consiliului European a menţionat că este adevărat că migraţia e o provocare la nivelul UE.

”Am avut săptămâna trecută oportunitatea de a discuta aprofundat această problemă, facem progrese. În iunie avem din nou discuţie pe această temă. Dar, din nou, vă puteţi baza pe mine, că o să fac tot posibilul”, a mai spus Charles Michel.

Iohannis: Pentru noi în continuare aderarea la Spaţiul Schengen rămâne un obiectiv naţional

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, în cadrul declaraţiilor comune cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, că pentru noi în continuare aderarea la Spaţiul Schengen rămâne un obiectiv naţional şi, deşi nu există nicio asumare concretă a vreunei date, din iunie sau octombrie, însă ambiţia sa şi a noastră e să finalizăm acest proces în cursul acestui an.

”Pentru noi în continuare aderarea la Spaţiul Schengen rămâne un obiectiv naţional şi suntem toţi foarte implicaţi pentru a ajunge la acest rezultat, şi eu şi premierul, membrii Guvernului, diplomaţii, Reprezentanţa de la Bruxelles. Este un proces complicat de negociere, fiindcă, în mod paradoxal, noi nu trebuie să dovedim că suntem pregătiţi. Toată lumea a acceptat că România este pregătită, îndeplineşte abbsolut toate condiţiile”, a spus şeful statului.

Preşedintele a mai arătat că ”avem însă o opoziţie din partea Austriei, care nu este legată de România, este legată de migraţie, de felul în care în Europa este tratat spaţiul Schengen şi frointierele Schengen şi foarte multe ţări şi-au închis de facto frontierele Schengen”.

”Asta face negocierea foarte complicată, fiindcă noi nu trebuie să dovedim nimic, toată lumea a înţeles că suntem pregătiţi, însă avem o situaţie legată de migraţie, la nivel mondial şi european, unde sigur noi putem să intervenim cât se poate. Noi putem să gestionăm migraţia care ar veni prin zona noastră şi o facem foarte bine.De aceea am negocia cu Comisia Europeană un proiect pilot la graniţa dintre România şi Serbia pentru a arăta cum se poate administra eficient acest procent şi astăzi preşedintele Charles va vizita o unitate a Inspectoratului Poliţiei de Frontieră pentru a vedea cât de bine sungtem pregătiţi tehnic. În aceste condiţii continuă negocierile”, a mai spus şeful statului.

Klaus Iohannis a menţionat că au reuşit să organizeze un întreg Summit dedicat combaterii şi gestionării migraţiei pentru a ameliora această problemă.

”Nu există nicio asumare concretă a vreunei date, din iunie sau octombrie, însă ambiţia mea şi a noastră e să finalizăm acest proces în cursul acestui an cu succes pentru România. În varianta cea mai bună şi pentru Bulgaria, desigur. Nouă ne convine cel mai mult să intrăm împreună în spaţiul Schengen”, a completat el, arătând că ”este mult mai mult decât o problemă a României sau a Austriei sau a unor funcţionari si Bruxelles, este o problemă a Uniunii Europene.

”Schengen este o emblemă a UE, este vrba de libertatea de circulaţie a cetăţenilor europeni şi faptul că pe 8 decembrie nu s-a reuşit un vot este o palmă dată UE şi aspiraţiilor de liberă mişcare a cetăţenilor europeni. Această problemă trebuie rezolvată cu cât mai repede cu atât mai bine, dacă vrem ca cetăţenii noştri să creadă în continuare că UE este un spaţiu nu doar al pieţei unice dar şi a libertăţii de mişcare”, a declarat preşedintele în final.

 

Citește și...
România are în continuare șanse să adere la Spaţiul Schengen, dar „pe zi ce trece ne îndepărtăm de acest moment”
România are în continuare șanse să adere la Spaţiul Schengen, dar „pe zi ce trece ne îndepărtăm de acest moment”

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a explicat că România are în continuare şanse pentru aderarea la Spaţiul Schengen şi este de părere că oficialii români trebuie să se implice mai mult în acest demers.

Averea președintelui Klaus Iohannis a crescut în ultimul an. Ce salariu are soția sa, ca profesoară DOCUMENT
Averea președintelui Klaus Iohannis a crescut în ultimul an. Ce salariu are soția sa, ca profesoară DOCUMENT

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, în anul fiscal încheiat, un venit de peste 180.000 de lei şi suma de 200.000 de lei în contul bancar, mai multe decât în anul precedent, potrivit celei mai recente declaraţii de avere.

Ligia Deca: „Evaluarea Naţională începe pe 19 iunie”. Apel către profesori să revină la cursuri pentru a păstra calendarul
Ligia Deca: „Evaluarea Naţională începe pe 19 iunie”. Apel către profesori să revină la cursuri pentru a păstra calendarul

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a rugat vineri cadrele didactice să se întoarcă în clase de săptămâna viitoare, pentru ca toţi elevii să poată susţine examenele de final de gimnaziu sau de liceu, iar anul şcolar să se poată finaliza în bune condiţii.

Recomandări
Explozie în apropiere de oraşul ucrainean Dnipro. Douăzeci de persoane au fost rănite şi altele prinse sub dărâmături
Explozie în apropiere de oraşul ucrainean Dnipro. Douăzeci de persoane au fost rănite şi altele prinse sub dărâmături

O explozie puternică, produsă în apropiere de orașul ucrainean Dnipro, a afectat o clădire de locuinţe cu două etaje. Douăzeci de persoane, între care cinci copii, au fost rănite. De asemenea, alți oameni au fost prinși sub dărâmături.

Recep Erdogan a fost investit oficial președinte al Turciei, la al treilea mandat și după 20 de ani de putere
Recep Erdogan a fost investit oficial președinte al Turciei, la al treilea mandat și după 20 de ani de putere

Recep Tayyip Erdogan a depus jurământul ca șef al statului şi îşi începe noul mandat prezidențial de 5 ani, după alţi 20 în care s-a aflat la putere, întâi ca premier, apoi ca președinte al Turciei.

Incendiu la un hotel-restaurant din Mândra, județul Brașov. Persoanele aflate în interior s-au autoevacuat
Incendiu la un hotel-restaurant din Mândra, județul Brașov. Persoanele aflate în interior s-au autoevacuat

Un incendiu a cuprins, sâmbătă seară, acoperişul unui hotel-restaurant din localitatea Mândra, judeţul Braşov, pompierii intervenind cu mai multe autospeciale. Persoanele care se aflau în clădire au reuşit să iasă.