Celebra Ordonanță 114, demontată de Guvern. „Impactul a fost în întreaga economie”

Ultima actualizare: 10-12-2019 20:04

Ordonanța 114, contestată de mediul de afaceri, va fi demontată de Guvern.

Executivul a anunțat, că marți discută în prima lectură, modificările necesare pentru ca documentul care a adus taxe noi pentru bănci și le-a mărit pe cele din energie și telecomunicaţii, să fie abrogat.

„Efectul ordonanței a fost devastator'', a spus marți, premierul Ludovic Orban.

Oamenii de afaceri susțin că desfiinţarea taxelor va relansa investiţiile în economia românească.

O primă modificare a ordonanţei 114 va fi eliminarea plafonului la preţurile pentru gaze şi energie electrică, pentru ca producătorii să nu mai înregistreze pierderi.

Plafonarea vânzării a dus la majorarea preţurilor pentru energia vândută companiilor, adică la scumpiri pentru toate produsele şi serviciile care folosesc gaz şi electricitate.

Ludovic Orban: „Va trebui să punem la punct o schemă de ajutor de stat care este folosită în țările europene, pentru a da o gură de oxigen acestor companii, pentru că altfel riscăm ca sute de mii de români să își piardă locurile de muncă, ca urmare a închiderii foarte multor fabrici.''

O altă schimbare se referă la bănci, care nu vor mai fi supraimpozitate.

Steven Van Groningen: „Impactul ordonanţei a fost în întreaga economie. Important să intrăm într-o normalitate, care este să abrogăm 114 şi să confirmăm o dezbatere ce ne trebuie în mod constructiv.”

În sectorul bancar, ordonanţa 114 a dus la un nou indice pentru calculul dobânzilor, în locul Robor. Noul indice nu a contribuit însă şi la scăderea ratelor, aşa cum susţinea fostul guvern.

Şi preţurile din telecomunicaţii au crescut după ordonanţa 114, iar guvernul vrea să elimine supraimpozitarea acestui sector.

Pe lista de schimbări pe care Guvernul vrea să le facă sunt şi cele la pilonul 2 de pensii.

Ludovic Orban: „Bine că încă nu au plecat firmele care administrează sumele din Pilonul II de pensii. Trebuie abrogate toate prevederile care, de fapt, provoacă pierderea acestor companii.''

Modificările la ordonanţa 114 vor fi făcute până la finele anului, iar pentru asta Guvernul este gata să-şi angajeze răspunderea în fața Parlamentului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO