Ce şanse are suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis. AUR o susţine, PSD o amână
Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR încep oficial negocierile pentru formarea unei majoritățile parlamentare și a unui Guvern la finalul săptămânii. Între timp, configuraţia noului Parlament a devenit clară.
Copreşedintele AUR, George Simion, a declarat, joi că în cazul în care PSD nu va iniţia procedura de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis din funcţie, o va face partidul său.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ce spun liderii PSD despre suspendarea preşedintelui
Nici unii lideri PSD nu exclud această variantă, chiar dacă Marcel Ciolacu a declarat că este "un demers inoportun" în contextul actual. Acelaşi Ciolacu insistă că preşedintele Klaus Iohannis nu ar respecta Constituţia prin faptul că nu desemnează un premier propus de PSD.
Alfred Simonis, liderul Grupului PSD din Camera Deputaților, a declarat miercuri că preşedintele Klaus Iohannis ar merita să fie suspendat, "nu pentru ceea ce urmează să facă, ci pentru ceea ce a făcut în ultimul an de zile, însă România se află într-o criză sanitară profundă şi într-o criză financiară abia la începutul ei. O suspendare, adică o criză politică suprapusă peste acestea, o suspendare presupune pe lângă o criză politică şi un referendum în 30 de zile, adică o nouă campanie electorală, o nouă zi a votului, iarăşi sute de mii de oameni implicaţi în procesul electoral şi iarăşi o expunere a societăţii, a populaţiei la acest virus, lucru pe care nu l-am dori”.
De câte voturi este nevoie pentru suspendarea preşedintelui
PSD şi AUR nu au suficiente voturi în noul Parlament pentru suspendare, care necesită votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor (adică 233 de voturi) dar au destule pentru a iniţia propunerea de suspendare, pentru care, potrivit Constituţiei, e nevoie de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor, adică155 de voturi
Conform calculelor privind structura noului Parlament, din cei 465 de aleşi, PSD va avea 157 de parlamentari (adică mai mult de o treime), PNL va avea 134 de deputaţi şi senatori, USR-PLUS va avea 80 de aleşi, AUR - 47, iar UDMR - 30 de deputaţi şi senatori. În fine, 17 deputaţi vor reprezenta minorităţile naţionale.
Cu 244 de aleşi din 465, coaliţia PNL - USR-PLUS - UDMR ar avea astfel o majoritate confortabilă care să le permită să evite suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis.
Ce spune Constituţia despre suspendarea preşedintelui
Articolul 95 al Constituţiei României detaliază procedura de suspendare a preşedintelui:
1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.
(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: presedinte, PSD, PNL, premier, Florin Cîțu, Parlament, aur, UDMR, Parlamentul României, alegeri parlamentare, usr plus,
Dată publicare:
11-12-2020 09:48