Ce salarii au în prezent primarii din România și ce pensii speciale ar putea să primească
De anul viitor, zeci de mii de foști aleși locali ar urmă să primească pensii speciale. Dacă legea nu va fi modificată, bugetul ar putea pierde sute de milioane de lei, chiar dacă Uniunea Europeană cere insistent tăierea acestor pensii.
Primarii susțin însă că pensia specială le-ar reveni ca o compensație pentru interdicțiile din timpul mandatului.
Înainte de '89, Dorinel Soare a lucrat la un abator că distribuitor de carne, apoi a avut un mic bar în sat. După Revoluție, a lăsat afacerea și a candidat la Primăria Niculesti, din Dâmbovița. Avea 30 de ani când a câștigat primul mandat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De atunci, din 1990, Dorinel Soare conduce comună cu puțin peste 4.000 de locuitori. E la al optulea mandat acum și are un salariu brut de peste 9.000 de lei. Când se va retrage, ar putea primi și o pensie specială de aproape 6.000 de lei.
„După 8 mandate, mi-am dedicat viața administartiei locale. Noi, primarii, nu suntem lăsăți să facem nicio altă afacere, avem responsabilități foarte mari că semnăm proiecte de milioane de euro”, spune Dorinel Soare, primarul comunei Niculești.
La București, de pildă, primarul ia peste 20.000 de lei pe lună, iar cei din Ploiești, Iași sau Cluj - în jur de 13.000. În localități mai mici, precum Sinaia sau Brazi, salariile brute ale edililor sunt în jur de 11.000 de lei.
De la 1 ianuarie, aleșii locali ieșiți la pensie ar urmă să primească și o pensie specială, calculată tot la salariul aflat în plată.
În cazul comunelor mai mici, un primar cu un singur mandat ar primi 1.600 lei pensie specială și 5000 de lei, după trei mandate. În cazul Bucureștiului, sumele sunt mai mare. Sorin Oprescu, de pildă, fostul primar al Capitalei timp de două mandate, ar primi aproape 8.000 de lei pensie specială, dacă nu va fi condamnat definitiv. Iar Traian Băsescu, pentru că a fost primar un singur mandat, ar primi peste 4.000 lei pensie specială.
„Primarii primesc indemnizaţia, doar atât. Ei nu beneficiază de sporul de vechime sau de alte instrumente prin care să se cuantifice efortul pe care îl depun pentru comunităţile locale. Funcţia de primar incumbă o responsabilitate uriaşă, patrimonială, civilă. Are şi un regim limitativ şi are o serie de interdicţii”, declară Ludovic Orban, președintele PNL.
„Din punctul meu de vedere, nu trebuie eliminate. Dacă cineva vrea să umble cu populisme, cu demagogie, nu am nimic împotrivă, dar eu nu o să fiu partener pe niciun subiect”, spune Kelemen Hunor, președintele UDMR.
Sunt zeci de mii de foști aleși locali - primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, șefi de Consilii Județene - care ar urmă să primească o pensie specială. Impactul bugetar este greu de calculat inclusiv pentru autorități, ajungând la câteva sute de milioane de lei. Legea adoptată acum doi ani a fost însă amânată până acum. Coaliția de guvernare a promis că va tăia toate pensiile speciale, însă în afară de cele pe care le încasau parlamentarii, nu s-a mai întâmplat nimic.