Modificarea Codului Penal, adoptată în Senat. Opoziție: ”Spălarea cazierului lui Dragnea”


Ultimul update: Miercuri 17 Aprilie 2019 20:26
Data publicarii: Miercuri 17 Aprilie 2019 18:04
Categorie: Stiri Politice

Senatorii au adoptat miercuri cu o largă majoritate noile modificări ale Codului Penal și ale Legii de combatere a corupției, în ciuda protestelor opoziției.

Aceasta i-a acuzat pe membrii coaliției majoritare că fac schimbări de dragul lui Liviu Dragnea, Darius Vâlcov și Cătălin Rădulescu, zis și ”mitralieră”. Forma adoptată merge la votul final în Camera Deputaților.

Dacă va fi adoptată, unele infracțiuni, inclusiv abuzul în serviciu, vor dispărea cu totul sau vor fi pedepsite mai blând. Iar dosare în care se anchetează fapte mai vechi de aprilie 2010 vor fi închise, susțin liderii opoziției.

Reacția opoziției

„Sinteza activităţii parlamentare în ultimii doi ani: spălarea cazierului lui Liviu Dragnea. Din păcate, România a devenit victima unei majorităţi parlamentare care nu face decât să reglementeze în interesul unor infractori: Dragnea, Rădulescu, Vâlcov. Și asta se vede cu ochiul liber”, spune senatorul USR Florina Raluca Preșadă. 

„Suntem profund susprinși, negativ, stupefiaţi de cuvinte şi formule utilizate de unii membrii ai Senatului care coboară dioscursul la un nivel inacceptabil”, spune senatorul PSD Titus Corlațean. 

Opoziţia a încercat fără succes să îi convingă pe senatorii din coaliţia PSD-ALDE să amâne dezbaterile legate de Codul penal şi legea de combatere a corupţiei, după ce modificările au fost adoptate în viteză de comisia condusă de Forin Iordache.

Majoritatea din Senat a acceptat să elimine din cod doar articolele declarate neconstituţionale, dar a păstrat articolele considerate controversate.

„Nu se pot lua în discuţie alte amendamente, că nu e practică CCR”, declară Robert Cazanciuc. 

„Nu avem cum să nu amintim în Senat despre reducerea termenelor de prescripţie. unul dintre articole extrem de controversate ajută. Orice dosar de dinainte de aprilie 2010 devine istorie”, spune Alina Gorghiu. 

Ce prevăd modificările

Cele mai controversate modificări se referă la reducerea pedepsei pentru abuzul în serviciu din Codul penal, infracţiune care însă va dispărea cu totul din legea 78, legea de combatere a corupţiei. Aşa cum dispare şi neglijenţa în serviciu. De asemenea, termenele de prescripţie vor fi şi ele reduse, ceea ce face ca multe dosare aflate în anchetă sau pe rolul instanţelor să fie închise după adoptarea legii.

Reprezentanţii puterii susţin însă că schimbările adoptate miercuri sunt deja girate de Curtea Constituțională.

„Articole care au fost criticat şi CCR a stabilit că sunt constituţionale. Toate articolele neconstituţionale sunt respinse. Aşa că nici măcar nu mai era nevoie de discuţii”, a declarat Claudiu Manda. 

Proiectul de modificare a Codului penal adoptat de Senat va fi discutat în plenul Camerei Deputaţilor, cameră decizională. Opoziţia ameninţa că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a bloca intrarea lui în vigoare.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Activitatea comisiei Iordache a fost prelungită. Ar putea modifica Codurile penale
Toader ar fi refuzat să dea OUG pe Codurile Penale. Dragnea: ”Nu mai poate continua așa”
USR-PLUS: Iohannis ar trebui să participe la ședința de Guvern, să blocheze ordonanțele
VIDEO PROTVPLUS.RO