Ce a raspuns seful SIE, Teodor Melescanu, intrebat daca Basescu a cerut lista ofiterilor acoperiti


Ultimul update: Luni 22 Septembrie 2014 07:01
Data publicarii: Vineri 19 Septembrie 2014 14:28
Categorie: Stiri Politice
Teodor Melescanu si Traian Basescu

Seful SIE Teodor Melescanu a fost intrebat daca presedintele Basescu a cerut o lista a fostilor ofiteri acoperiti.

Intrebat daca seful statului a cerut o lista cu ofiterii acoperiti, Teodor Melescanu a raspuns: ”Au fost diverse discutii legate de aceasta tema. Am inteles ca este o preocupare a presedintelui in legatura cu obligatiile pe care le are in privinta numirii de ministri si membri ai Guvernului, de a-si da o parere, de a putea sa ii refuze”.

Intrebat daca acest lucru inseamna ca presedintele a cerut, iar SIE nu a raspuns, Melescanu a precizat: ”Nu, a fost o discutie”.

Referitor la informarea transmisa comisiei SIE din Parlament, prin care se preciza ca niciunul dintre candidati, parlamentari sau ministri, nu este ofiter acoperit, directorul SIE a precizat ca a existat o cerere din partea comisiei. A fost ”un raspuns din partea noastra, pe baza datelor pe care le avem”, a adaugat Melescanu. Despre afirmatia lui Traian Basescu, ca ar putea fi vorba despre ”un fost ofiter acoperit”, Teodor Melescanu a precizat ca nu i se poate face cunoscuta identitatea.

Melescanu a mai spus ca la aceasta lista nu are acces decat un numar foarte mic de persoane, doua-trei persoane, pentru ca ele constituie secret de stat, potrivit legii. ”Orice deconspirare constituie infractiune si se poate pedepsi”, a spus Melescanu.

”Declaratiile presedintelui, din cate am inteles din precizarile dansului, s-au facut pe materiale publice, pe discutii, pe alte teme, nu pe dovezi scrise sau pe documente care oricum ar fi avut un caracter care nu permitea folosirea lor in relatia cu presa. Daca a fost bine sau rau, o sa vedem in perioada urmatoare”, a spus Melescanu, intrebat daca declaratiile presedintelui au facut rau pe plan extern. El a precizat ca nu se poate pronunta daca era vorba de zvonuri, dar ”oricum nu erau informatii ale SIE”. ”Aceste subiecte nu pot fi facute publice, din motive legate de legislatia in vigoare privind statutul SIE”, a mai precizat Melescanu.

Intrebat ce inseamna aceasta ”dubla comanda”, Melescanu a spus ca aceasta dubla comanda nu poate exista intr-un serviciu de informatii, pentru ca toate serviciile sunt puse sub autoritatea politicului, in societatea democratica.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO