CCR: Legea votului prin corespondenta, constitutionala. Klaus Iohannis a promulgat-o joi
Curtea Constitutionala a Romaniei a decis miercuri, in unanimitate, ca este constitutionala legea privind votul prin corespondenta. Iar joi, presedintele Klaus Iohannis a decis sa o promulge.
CCR a respins obiectiile de neconstitutionalitate formulate fata de Legea privind votul prin corespondenta, precum si modificarea si completarea Legii 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, dar si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente, relateaza Agerpres.
Decizia CCR este definitiva si general obligatorie.
Proiectul votului prin corespondenta a fost adoptat de Camera Deputatilor la sfarsitul lunii octombrie. Actul normativ va fi aplicat doar la alegerile parlamentare, nu si la cele prezidentiale si europarlamentare.
In 3 noiembrie, ALDE a anuntat ca grupul parlamentar al formatiunii de la Senat, alaturi de cel al UDMR, senatori de la UNPR si PSD, precum si un senator independent au depus la Curtea Constitutionala o contestatie la legea privind adoptarea votului prin corespondenta de catre Parlament.
"ALDE considera ca prin aceasta modificare a legislatiei electorale sunt incalcate principii prevazute in Constitutia Romaniei. In primul rand, caracterul direct al votului. Textul Constitutiei atribuie in mod imperativ votului un caracter direct, ceea ce inseamna, in intentia constituantului, prezenta efectiva a cetateanului in fata urnelor in vederea exercitarii dreptului la vot fara intermediul unui procedeu indirect sau al unei persoane interpuse", sustineau reprezentantii ALDE.
Potrivit autorilor sesizarilor, votul prin corespondenta, asa cum este prevazut de catre initiatori pentru cetatenii romani domiciliati in afara teritoriului national, instituie in drept si in fapt un privilegiu pentru o categorie anume de cetateni, ceea ce este explicit interzis de art. 16 (1) din Constitutie, care prevede ca "cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari".
"ALDE a atras atentia in repetate randuri asupra faptului ca formula votului prin corespondenta este birocratica, greoaie si in loc sa inlesneasca votul romanilor din strainatate are efectul contrar. In plus, ridica mari probleme privind posibila fraudare. Acestea sunt argumente care se adauga consideratiilor de ordin constitutional ridicate prin aceasta contestatie", mai sustineau reprezentantii ALDE.
Sursa: Agerpres
Etichete: klaus iohannis, CCR, presedinte, lege, vot, Constitutie,
Dată publicare:
18-11-2015 16:48