30%, noul prag la referendum din 2014. Curtea Constitutionala a respins sezizarea lui Traian Basescu

×
Codul embed a fost copiat

Curtea Constitutionala a respins, joi, cu majoritate de voturi, sesizarea presedintelui Traian Basescu in cazul legii referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%.

"Cu majoritate de voturi s-a respins sesizarea presedintelui", a anuntat presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean.
El a precizat ca noua forma a legii referendumului va putea fi aplicata peste un an.

Presedintele Traian Basescu are termen 10 zile pentru a promulga noua lege a referendumului, de la momentul comunicarii catre seful statului a deciziei Curtii Constitutionale.

"Daca Presedintele a cerut reexaminarea legii ori daca s-a cerut verificarea constitutionalitatii ei, promulgarea legii se face in cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate dupa reexaminare sau de la primirea deciziei Curtii Constitutionale, prin care i s-a confirmat constitutionalitatea", prevede Constitutia, la alineatul 3 al articolului 77.

Astfel, conform calendarului, presedintele ar trebui sa promulge modificarile aduse legii referendumului pana in data de 24 noiembrie. In aceasta situatie, organizarea unui referendum de revizuire a Constitutiei concomitent cu un prim tur al alegerilor prezidentiale, intentie anuntata de liderii USL, ar mai fi posibila doar in duminica de 30 noiembrie 2014.

Citește și
Victor Ponta
Victor Ponta ii raspunde presedintelui: "In ce baza legala Basescu suna procurorii?"

Sesizarea presedintelui privind legea referendumului s-a aflat pe ordinea de zi a CC si in 23 octombrie, dar atunci Curtea a amanat dezbaterile pentru data de 14 noiembrie. Motivul amanarii a fost atunci, potrivit presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, imposibilitatea constituirii completului de sedinta, intrucat de la reuniune au lipsit trei membri ai CC.

Seful statului a trimis presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, in 21 septembrie, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Presedintele Traian Basescu a aratat in sesizare ca legea este neconstitutionala deoarece contravine dispozitiilor articolului 1, alineatul 3 din Constitutie, potrivit carora "Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate".

De asemenea, in sesizarea de neconstitutionalitate se arata ca legea incalca prevederile articolului 2, alineatele 1 si 2 din Constitutie, prin care se stipuleaza ca "suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum" si ca "niciun grup si nicio persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu".

Traian Basescu sustine ca ar trebui ca legea sa prevada ca pentru validarea referendumului este necesar un cvorum de 50 la suta plus unu.

In 29 mai, Camera Deputatilor a adoptat, cu 221 de voturi "pentru", 73 de voturi "impotriva" si doua abtineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenta la referendum la 30 la suta. Initiativa legislativa, semnata de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea si Bogdan Ciuca, a modificat Legea referendumului in sensul reducerii pragului de prezenta la acest tip de scrutin de la 50 la 30 la suta, dar si introducerea conditiei unui vot de 25 la suta din alegatori pentru validarea rezultatelor.

PDL a sesizat la randul sau Curtea Constitutionala in legatura cu aceasta lege.

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30 la suta pragul la referendum este constitutionala in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii, a decis, in 26 iunie, Curtea Constitutionala.

Presedintele Curtii Constitutionale si judecatorii CC Daniel Morar si Stefan Minea au formulat o opinie separata, la acel moment, in care au sustinut ca prevederi din lege duc la "infrangerea" suveranitatii si la alterarea legitimitatii deciziilor.

Cei trei judecatori argumentau ca definirea democratiei se face ca "guvernare de catre si pentru popor", ceea ce conduce la ideea ca guvernarea se face in numele unei majoritati.

"Majoritatile trebuie sa guverneze si minoritatile trebuie sa se exprime si, eventual sa se opuna. Democratia trebuie sa se manifeste in cadrul a doua coordonate: pe de o parte, toti cetatenii care sunt afectati de o decizie trebuie sa aiba sansa de a participa la luarea deciziei, fie in mod direct, fie prin reprezentanti alesi si, pe de alta parte, decizia finala trebuie sa reflecte vointa majoritatii cetatenilor, manifestata direct sau mediat", argumentau judecatorii CC, in opinia separata.

De asemenea, ei sustineau ca "principiul majoritatii este singura consecinta posibila a modelului democratic".

Presedintele Traian Basescu declara in iulie, raspuzand unei intrebari legate de decizia CC privind Legea referendumului, ca nu intelege termenul de "un an" fixat de aceasta institutie, precizand ca acesta este "gresit fixat".

"Curtea Constitutionala nu a protejat procesul de revizuire a Constitutiei, care a inceput deja", a spus atunci Basescu, mentionand ca nu vrea sa se inteleaga ca ar critica Curtea Constitutionala.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Chitoiu sustine ca a fost sunat de Basescu sa nu-l schimbe pe Ghetea de la CEC
Chitoiu sustine ca a fost sunat de Basescu sa nu-l schimbe pe Ghetea de la CEC

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a afirmat, miercuri, ca a fost sunat de catre presedintele Traian Basescu, in urma cu doua-trei saptamani, care l-a rugat ca Radu Ghetea sa nu fie schimbat de la conducerea CEC, fara a motiva aceasta interventie.

Victor Ponta ii raspunde presedintelui:
Victor Ponta ii raspunde presedintelui: "In ce baza legala Basescu suna procurorii?"

Premierul Victor Ponta a evitat sa comenteze declaratiile presedintelui Traian Basescu la adresa sa, precizand doar ca nu Guvernul, ci parlamentarii initiaza comisii de ancheta.

Alegeri prezidentiale 2014. Reactia PSD, dupa ce Traian Basescu i-a oferit ajutorul lui Antonescu
Alegeri prezidentiale 2014. Reactia PSD, dupa ce Traian Basescu i-a oferit ajutorul lui Antonescu

Presedintele Traian Basescu anunta ca este gata sa ii dea sfaturi lui Crin Antonescu, daca acesta va juca finala pentru presedintie, anul viitor, impotriva unui social-democrat.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.