"Ordonanta Traseistilor", neconstitutionala. CC: Parlamentul sa decida privind mandatele alesilor locali care au migrat
Parlamentul va trebui sa reglementeze, printr-o lege de respingere, masurile cu privire la efectele juridice produse in perioada in care OUG 55/2014 a fost aplicabila, au declarat pentru MEDIAFAX judecatori CC.
Curtea Constitutionala (CC) a decis, miercuri, ca Legea de aprobare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului 55/2014 privind migratia alesilor locali este neconstitutionala, potrivit Mediafax.
Surse din cadrul Curtii Constitutionale au declarat pentru MEDIAFAX ca, pentru a pune in acord legea declarata neconstitutionala cu decizia CC va trebui ca Parlamentul sa dea o lege de respingere a OUG 55/2014.
Sursele citate au precizat ca Parlamentul va trebui sa reglementeze, prin legea de respingere, si masurile cu privire la efectele juridice produse in perioada in care OUG 55/2014 a fost aplicabila.
"Parlamentul va trebui sa reglementeze, printr-o lege de respingere, masurile cu privire la efectele juridice produse in perioada in care OUG 55/2014 a fost aplicabila, pentru a le pune in acord cu decizia CC", au aratat sursele citate.
Decizia Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea Legii de aprobare a OUG 55/2014 este general obligatorie si va fi publicata in Monitorul Oficial, urmand ca judecatorii constitutionali sa motiveze hotararea.
Deputatii PNL aratau, in sesizarea trimisa Curtii Constitutionale, ca OUG 55/2014 este neconstitutionala pentru ca a reglementat in cazul institutiilor fundamentale ale statului, cum este cazul administratiei locale si partidele politice, lucrul interzis de Constitutie.
De asemenea, in sesizare s-a facut referire la o serie de decizii anterioare ale Curtii Constitutionale privind interzicerea traseismului politic al alesilor locali, dar si la faptul ca OUG 55 a fost adoptata in materia drepturilor electorale, lucru de asemenea interzis de legea fundamentala.
Deputatul PNL Teodor Nicolescu arata in 10 decembrie, cand a anuntat ca a fost sesizata CC, ca cei care au redactat OUG 55 "au mentalitate de baroni".
"Daca un consiliu local sau judetean nu voteaza cum vrea stapanul judetului inseamna ca acel consiliu nu functioneaza. Atata timp cat consiliile locale si judetene si iau decizii, indiferent in ce parte se duc deciziile respective, daca sunt in favoarea propunerilor baronilor locali sau impotriva lor ele functioneaza, pentru ca nu exista obligatie ca un consiliu judetean sa faca tot ceea ce i se cere", a spus Nicolescu.
Deputatul PNL a mentionat ca OUG 55/2014 prevede masuri aplicabile doar pentru o anumita situatie pe o perioada limitata, ceea ce ar intra in contradictie cu decizii ale Curtii Constitutionale care precizeaza ca "legea trebuie sa aiba un caracter general si nu unul discriminatoriu".
El a mai precizat ca in situatia in care Curtea Constitutionala va admite sesizarea PNL, OUG 55 se va intoarce in Parlament pentru a fi adoptata un proiect de lege de respingere a actului normativ.
"Daca cei de la CC vor admite sesizarea noastra este posibil ca in motivarea deciziei sa ne dea si niste indrumari cu ce se poate intampla mai departe (cu mandatele alesilor locali care au migrat, n.r.), daca nu, OUG se intoarce in Parlament pentru respingere si conform Constitutiei atunci cand se respinge OUG trebuie ca legiuitorul sa stabileasca si ce se intampla cu efectele juridice ale ordonantei respinse", a spus Nicolescu.
Proiectul de lege de aprobare a OUG 55 care a permis migratia alesilor locali a fost adoptat, in 9 decembrie, de plenul Senatului, fiind inregistrate 86 de voturi "pentru", 36 "impotriva" si sase abtineri.
OUG care a permis migratia alesilor locali pentru 45 de zile fara ca acestia sa-si piarda mandatul a fost adoptata de Guvern in 28 august. Alesii locali au putut opta pentru un partid pana pe 17 octombrie.