Tariceanu: Plenul Parlamentului va adopta o declaratie comuna pentru demisia de onoare a lui Traian Basescu
Unii parlamentari ii cer presedintelui Traian Basescu demisia de onoare. Alesii puterii vor vota miercuri o declaratie politica prin care il acuza pe seful statului ca desi stia de un an despre faptele fratelui sau, nu a intervenit.
In documentul scris de presedintele Senatului, alesii ii cer lui Traian Basescu sa renunte la functie. Deocamdata, UDMR nu sustine initiativa colegilor de la putere. "Arestarea fratelui meu este dovada ca nu m-am implicat in cazul Bercea Mondialul", a declarat presedintele Traian Basescu, anuntand ca n-are de ce sa-si dea demisia.
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a avut ideea initierii unei declaratii politice impotriva lui Traian Basescu. In document, seful statului este acuzat ca stia de un an de zile despre faptele si relatiile fratelui sau si nu a intervenit cu nimic. La sfarsit, cu majuscule, unii alesi i-au cerut lui Basescu demisia de onoare.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
”De saptamana trecuta eu am subliniat faptul ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa-si dea demisia de onoare si mi-am exprimat si parerea ca, asa cum il stiu, nu o va face. De aceea am facut demersul de a reuni Comisia de aparare, ordine publica si siguranta nationala a Senatului si comisia comuna pentru activitatile SRI, in asa fel incat sa vedem mai multe lucruri in legatura cu acest subiect. (...) Cred ca SRI ar trebui sa ne dea date cu privire la faptul daca a stiut de situatia fratelui presedintelui Basescu, de cand a stiut si cat a stiut si, in acelasi timp, daca l-a informat pe presedinte sau nu l-a informat”, a afirmat Tariceanu.
In opinia sa, Parlamentul, ”ca for de dezbatere politica”, ar fi cel mai potrivit loc pentru a discuta despre cazul fratelui sefului statului. Presedintele Senatului a mentionat ca a facut o propunere de declaratie politica din partea Senatului ”care sa ceara in plenul lui demisia de onoare a presedintelui”. El a mentionat ca declaratia propusa are o valoare de principiu, politica, si nu una juridica. Astfel, pe site-ul Senatului a fost postat un proiect de declaratie care sa fie supus votului in plenul acestei camere:
”Pe data de 6 iunie 2012, in temeiul Art. 95. Al. 1 din Constitutie, Parlamentul l-a suspendat din functie pe Presedintele Romaniei. La Referendumul organizat pe 29 iulie 2012, conform Art. 95, Al. 3 din Constitutie, o majoritate de 87% din cei care s-au prezentat la urne a votat pentru demiterea Presedintelui Romaniei. Vointa majoritatii covarsitoare a votantilor a fost infranta atunci in conditiile cunoscute. In ciuda acestui vot de blam, atitudinea Presedintelui Romaniei nu s-a ameliorat in ultimii doi ani, din contra, au aparut noi manifestari contrare constitutiei sau la limita constitutionalitatii, cu precadere in preajma alegerilor, dar nu numai.
Scandalul intern fara precedent si cu largi ecouri internationale negative generat de arestarea fratelui Presedintelui Romaniei, de legaturile acestuia cu indivizi care au actionat in afara legii, dar si de imprejurarea ca Presedintele Romaniei avea cunostinta de mai bine de un an de potentialul penal al acestor relatii si activitati, dar nu a intervenit pentru curmarea acestei stari de fapt, au creat o situatie si o imagine incompatibile cu statutul functiei de Presedinte al Romaniei si cu mult sub demnitatea impusa acestei pozitii in stat.
Avand in vedere cele mentionate, Senatul Romaniei intrunit in plenul sau, solicita presedintelui Romaniei, Traian Basescu, sa-si prezinte demisia de onoare”, se arata in proiectul de declaratie initiat de Tariceanu.
Presedintele Senatul a mai declarat ca a propus in sedinta coalitiei ca declaratia privind demisia presedintelui Traian Basescu sa fie adoptata de ambele Camere ale Parlamentului, miercuri, intr-o sedinta de plen reunit. El a anuntat ca propunerea pe care a discutat-o in sedinta coalitiei a fost ca luni, incepand cu ora 18.00, sa se convoace Birourile permanente reunite, pentru a stabili o sedinta a plenului reunit, miercuri.
Surse din PSD il acuza pe Tariceanu ca s-a grabit si a redactat textul fara sa ii intrebe pe colegii de la putere.
Victor Ponta, prim-ministru: "Ideea e buna, dar trebuie sa mai lucram asupra textului".
In cadrul coalitiei, UDMR nu a spus daca va vota declaratia politica: "Daca voia sprijinul nostru, Calin Popescu Tariceanu trebuia sa ne consulte", au declarat parlamentarii UDMR.
Kelemen Hunor, presedinte UDMR: "Eu pentru faptele fratelui presedintelui nu pot sa il acuz pe presedinte. Nu am elementele necesare. In acest moment nu am pe ce baza sa sustin eu declaratiile domnului Tariceanu daca el nu a discutat cu noi?"
Si PNL si PDL au retineri in a vota declaratia.
Vasile Blaga, presedintele PDL: "Il inteleg pe Ponta si PSD ca vor sa aduca alegerile cat mai aproape cu putinta in ideea ca va castiga alegerile"
Elena Udrea, deputat: "Victor Ponta nu are nicio cadere morala sa ceara demisia lui Traian Basescu, din moment ce din biroul dansului se facea trafic de influenta cu domnul Duicu."
Declaratia politica a parlamentarilor nu are valoare juridica. Chiar daca va fi adoptata, ea nu il poate obliga pe presedintele in functie sa isi dea demisia.
Sursa: Pro TV
Etichete: demisie, traian basescu, senat, Călin Popescu Tăriceanu, mircea basescu,
Dată publicare:
23-06-2014 12:59