Sedinta solemna in Senat, pentru aniversarea a 150 de ani de activitate. Victor Ponta: Absenta lui Basescu este anormala

×
Codul embed a fost copiat

Senatul Romaniei a aniversat implinirea a 150 de ani de activitate a acestei institutii. La acest eveniment au participat fostii presedinti ai Romaniei Ion Iliescu si Emil Constantinescu, insa a lipsit presedintele in functie, Traian Basescu.

De asemenea, au mai participat premierul Victor Ponta, reprezentanti ai Executivului, Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, fostii presedinti ai Senatului, conducatori ai principalelor institutii ale statului, membrii Curtii Constitutionale, Patriarhul Daniel, Principesa Margareta, precum si membri ai corpului diplomatic.

Liderul PDL, Vasile Blaga, fost presedinte al Senatului, a declarat, marti, la sedinta solemna de aniversare a acestei Camere, ca neinvitarea la acest eveniment a presedintelui Traian Basescu este o decizie profund gresita, care nu le face cinste senatorilor. ”Este o decizie profund gresita, pe care o condamnam. Niciodata, nimeni nu si-a permis sa il ignore pe seful statului la acest fel de manifestari, indiferent ca s-a numit domn, rege sau pesedinte, si indiferent ce nume a purtat. Nu ne face cinste ce s-a intamplat. Nu trebuie sa ne jucam, din interese meschine, politicianiste, cu institutiile fundamentale ale statului si democratiei”, a spus Blaga.

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat ca absenta presedintelui Traian Basescu de la ceremonia de aniversare a 150 de ani de la infiintarea Senatului reprezinta o situatie anormala, el aratand ca isi doreste ca din decembrie astfel de momente sa nu se mai repete. ”Cred ca a fost o situatie anormala, ca multe alte situatii anormale din acesti zece ani de mandat ai presedintelui Basescu”, a spus Ponta.

El a spus ca isi doreste ca din decembrie, cand se termina manatul presedintelui Traian Basescu in fruntea statului, astfel de momente sa nu se mai repete. ”Imi doresc foarte mult ca incepand din decembrie asemenea momente in care presedintele nu-l invita pe presedintele Senatului, cand presedintele Senatului nu-l invita pe presedinte, si multe altele, ca au fost o multime in acesti zece ani, sa nu se mai repete, pentru ca tine foarte mult si de personalitatea presedintelui ca asemenea conflicte sa fie evitate”, a mai spus Ponta.

Citește și
Basescu si Tariceanu
Scandal in Senat, din cauza neinvitarii presedintelui Traian Basescu la o festivitate: "Intram in istoria nebunilor Romaniei"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Conducerea Senatului a hotarat, luni, ca decizia privind invitarea presedintelui Traian Basescu la aniversarea Senatului revine exclusiv presedintelui acestui for legislativ, Calin Popescu Tariceanu. Acesta a luat decizia de a nu-l invita pe seful statului. Anuntul a fost facut, la finalul sedintei Biroului Permanent de luni, de vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD).

”Grupul parlamentar PDL a transmis o scrisoare Biroului Permanent in legatura cu invitarea presedintelui Traian Basescu la aceasta sesiune solemna. La discutiile care au avut loc pe marginea acestei scrisori, a raspuns domnul presedinte Tariceanu, argumentand motivele pentru care domnia sa nu a facut aceasta invitatie. Solicitarea grupului PDL s-a supus la vot si s-a aprobat cu sase voturi «pentru» si doua voturi «impotriva» ca in aceasta problema decizia sa apartina exclusiv presedintelui Senatului, care, de altfel, a si semnat toate invitatiile care au fost inaintate pana acum pentru participantii la aceasta sesiune solemna”, a spus el.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, miercuri, ca nu l-a invitat pe presedintele Traian Basescu la aniversarea a 150 de ani de activitate a Senatului pentru a nu crea un moment penibil, tinand cont ca seful statului a militat constant pentru Parlament unicameral. In replica, liderul senatorilor PDL, Dumitru Oprea, a cerut, miercuri, un vot pentru ca plenul sa decida daca seful statului poate participa la sedinta de aniversare a Senatului, insa cererea acestuia nu a fost supusa votului, iar sedinta de plen a fost suspendata.

Ulterior, Dumitru Oprea a anuntat ca democrat-liberalii au cerut convocarea unui nou Birou Permanent pentru discutarea neinvitarii presedintelui Basescu la aniversarea Senatului.

Incercarea de convocare miercuri a unei sedinte a Biroului Permanent pentru a discuta problema neinvitarii presedintelui Traian Basescu la aniversarea Senatului a esuat, in conditiile in care ora reuniunii a fost incerta, iar Tariceanu, care a convocat-o, a lipsit, ca si majoritatea membrilor BP.

Iliescu, despre neinvitarea lui Basescu la aniversarea Senatului: Nu vreau sa ma pronunt

Fostul presedinte Ion Iliescu nu a dorit sa comenteze, marti, neinvitarea sefului statului, Traian Basescu, la aniversarea a 150 de ani de la infiintarea Senatului.

”Am auzit si pareri legate de reintoarcerea la Marea Adunare Nationala (...) Oameni care au ramas cantonati intr-o viziune fixista si primitiva”, a spus Ion Iliescu, despre cei care sustin unicameralismul.

Intrebat daca se refera la presedintele Traian Basescu, Ion Iliescu a spus: ”Printre atii. El exprima un punct de vedere, facem economie, ce atatea Camere, ce atata parlamentarism. Cu Marea Adunare Nationala era de doua ori pe an, o zi, si cu asta se termina functia Marii Adunari Nationale”.

Ion Iliescu nu a dorit sa comenteze neinvitarea presedintelui Traian Basescu la eveniment. ”Nu vreau sa ma pronunt”, a spus el.

Principesa Margareta: Coroana si Senatul Romaniei au stat alaturi aproape un secol si jumatate

Principesa Margareta a declarat, marti, la sedinta solemna de aniversare a 150 de ani de la infiintarea Senatului, ca familia regala si Senatul Romaniei au stat alaturi timp de aproape un secol si jumatate. ”Coroana si Senatul Romaniei au stat alaturi timp de aproape un secol si jumatate. Este o onoare sa pot reprezenta pe Majestatea Sa, Regele Mihai, tatal meu, la aceasta sarbatoare a natiunii. Senatul a fost construit acum 150 de ani ca o expresie a meritului personal, a simtului datoriei si a patriotismului”, a declarat Principesa Margareta in discursul sustinut de la tribuna Senatului.

Aceasta a aratat ca Senatul, Camera Superioara a Parlamentului, este o institutie a viitorului si reprezinta, alaturi de Camera Deputatilor, supremul garant al democratiei si al libertatilor noastre de maine. ”Senatul este expresia identitatii nationale si a devenirii noastre statale (...) De aceea, familia regala sta, acum, ca si la inceput, alaturi de Camera Superiora a Parlamentului, cu dinamism si speranta”, a mai declarat Principesa Margareta.

Reprezentanta Casei Regale a mai spus ca, in timpul Primul Razboi Mondial, ”Senatul s-a alaturat familiei regale, in refugiu, la Iasi, unde a primit, din partea regelui Ferdinand, misiunea de a da neamului o noua viata nationala”.

Potrivit Principesei Margareta, Senatul a reflectat preocuparile tuturor romanilor pentru unitate nationala si identitate europeana. Ea a adaugat ca in perioada interbelica Senatul a fost un element de stabilitate si de unitate, avand un rol important la consolidarea democratiei, prin Constitutia din 1923.

”Senatul a condamnat ferm mineriadele din iunie 1990 si septembrie 1991, a fost locul unde reprezentantii opozitiei au exprimat puncte de vedere asigurand un sistem de control al actelor puterii”, a mai spus aceasta.

Principesa Margareta a tinut sa mentionze ca in ultimul deceniu familia regala a fost prezenta de patru ori la sedintele Camerelor reunite ale Parlamentului. ”Pentru bunul mers al tarii noastre in viitor, alaturi de marea familie europeana si euroatlantica, am increderea ca Senatul Romaniei si celelalte institutii ale statului vor consolida rigoarea, exercitiul democratic pe care se sprijina natiunea noastra”, declarat aceasta.

Principesa a mai afirmat ca ”domnia legii are nevoie sa stea deasupra conjuncturilor, astfel ne vom bucura de respect, prestigiu si de admiratie in fata prietenilor si in fata adversarilor”.Acum 145 de ani, Regele Carol 1, stramosul meu, a rostit, in mesajul Tronului, o fraza pe care doresc sa o reamintesc: Europa ne poarta astazi un viu interes. Sa ne unim, dar, cu totii, spre a dovedi ca suntem un popor demn de aceasta bunavointa. Asa sa ne ajute Dumnezeu”, a declarat in finalul discursului Principesa Margareta.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Liderul PNL Suceava: Cei care il iubesc pe Tariceanu sa demisioneze din partid pana la Congres
Liderul PNL Suceava: Cei care il iubesc pe Tariceanu sa demisioneze din partid pana la Congres

Presedintele PNL Suceava, deputatul Alexandru Baisanu, a declarat dupa sedinta Delegatiei Permanente a organizatiei judetene, ca cei care au simpatii pentru Calin Popescu Tariceanu sau fata de un alt partid sa demisioneze inainte de Congresul PNL.

Scandal in Senat, din cauza neinvitarii presedintelui Traian Basescu la o festivitate:
Scandal in Senat, din cauza neinvitarii presedintelui Traian Basescu la o festivitate: "Intram in istoria nebunilor Romaniei"

Liderul senatorilor PDL, Dumitru Oprea, a cerut, miercuri, un vot pentru ca plenul sa decida daca seful statului poate participa la o sedinta de aniversare a Senatului.

Ce risca Tariceanu dupa ce l-a facut
Ce risca Tariceanu dupa ce l-a facut "autist" pe Antonescu. "Am vrut sa dau o imagine mai plastica a comportamentului sau"

Calin Popescu Tariceanu a intrat in vizorul Consiliului pentru Combaterea Discriminarii. Federatia, care reprezinta persoanele cu autism, cere sanctionarea fostului premier pe care-l acuza ca a folosit, in mod peiorativ, termenul "autist".

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.