Buldogul vs. Boc. A inceput razboiul pentru sefia PDL. Vezi sustinatorii

×
Codul embed a fost copiat

Adevarata lupta pentru sefia PDL este abia la inceput. Cheia se afla la liderii de filiale, asa ca Vasile Blaga si Emil Boc, cei care isi vor disputa presedintia, incearca sa obtina cat mai multe voturi. In paralel si apropiatii candidatilor fac lobby.

 

Unele dintre filiale au hotarat deja cu cine vor merge. Initial, Emil Boc parea ca nu are prea multe sanse in fata lui Vasile Blaga. Insa, dupa ce seful statului a dat de inteles ca il sustine pe actualul presedinte al PDL, unii dintre liderii de organizatii si-au deschis bratele larg.

Potrivit unor surse din partid, cei din tabara lui Vasile Blaga ii acuza pe sustinatorii lui Emil Boc ca incearca sa-i determine pe liderii locali care au semnat pentru actualul secretar general sa se razgandeasca. Este si cazul sefilor PDL Mehedinti si Bistrita, Mihai Stanisoara si Ioan Oltean, care, dupa ce au dat de inteles ca il sustin pe Blaga, au trecut in tabara lui Boc.

Pe de alta parte, potrivit agentiei Mediafax, Traian Basescu l-a acuzat la postul public de televiziune pe Vasile Blaga ca a furat startul campaniei interne. Replica a venit imediat. "Nu am auzit cand s-a fluierat startul. Domnul Boc si-a anuntat primul candidatura, eu am fost al doilea (...) Eu am respectat toate procedurile statutare" - a spus Blaga pentru Gandul.

Citește și
Boc si Blaga
Pozitionari pe harta puterii in PDL. L-a invins deja Blaga pe Boc?
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Este de asteptat ca cei doi candidati sa-si anunte public intrarea in cursa in zilele urmatoare. Deocamdata partidul are o alta problema. Miercuri se va vota in Parlament motiunea de cenzura depusa de opozitie.

Ce spun candidatii

Desi pare putin ciudat, cei doi pretendenti la sefia PDL au refuzat, deocamdata, sa-si anunte public candidaturile, chiar daca ceilalti lideri ai partidului au inceput deja sa anunte public pe cine vor sustine la viitoarele alegeri.

Luni, inaintea sedintei BPN al PDL, atat Vasile Blaga, cat si Emil Boc au dat acelasi raspuns misterios, atunci cand au fost intrebati despre candidaturile lor: "Toate la timpul lor".

"Toate la timpul lor. Cel mai important acum este sa trecem de motiunea de cenzura", a spus Blaga. Intrebat despre candidatura lui Emil Boc, Blaga a raspuns: "Nu pot sa spun nimic despre candidatura nimanui". La randul sau, intrebat despre candidatura sa la presedintia PDL, Emil Boc a spus acelasi lucru: "Toate la timpul lor".

Potrivit acelorasi surse, la intalnirea de duminica seara seful statului le-a transmis democrat liberalilor ca nu a renuntat la ideea unui premier tehnocrat si este foarte posibil ca dupa motiunea de cenzura de miercuri, premierul Emil Boc sa-si prezinte demisia.

Traian Basescu il vrea pe Emil Boc la conducerea PDL inca un mandat

Tabara lui Boc

 Elena Udrea s-a numarat printre primele persoane din interiorul PDL care a anuntat public faptul ca a semnat pentru sustinerea candidaturii lui Emil Boc. Ea a facut acest anunt in mediul online, adica pe Twitter si Facebook.

Liderul PDL Cluj, Daniel Buda, a anuntat ca filiala judeteana il va sustine pe Emil Boc pentru sefia PDL si ca asteapta anuntul oficial al acestuia privind candidatura, potrivit Mediafax. El este de parere ca Boc va aduna o majoritate "consistenta" a filialelor PDL in sprijinul candidaturii sale, in conditiile in care a reusit, ca presedinte, sa castige toate "bataliile electorale", iar ca premier a reusit sa scoata Romania din recesiune.

Si Roberta Anastase a semnat pentru sustinerea candidaturii lui Emil Boc la sefia PDL. "Da, am semnat. Am fost langa Emil Boc tot anul trecut, si in cele mai grele momente, in care si-a asumat masurile necesare pentru Romania. Nu pot sa fiu in alta parte", a precizat astazi Roberta Anastase, inaintea BPN al PDL.

Prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan a declarat astazi, inaintea sedintei BPN, ca intotdeauna a spus ca, daca Emil Boc va candida pentru un nou mandat la sefia partidului, il va sustine. De asemenea, ministrul de externe, Teodor Baconschi a precizat si el ca va fi de acord cu platforma premierului.

Theodor Stolojan a precizat ca, deocamdata, nu a semnat nicio motiune de sustinere a unei candidaturi la sefia PDL, dar a amintit ca a spus intotdeauna ca, daca Emil Boc va candida, il va sustine pentru presedintia partidului. Intrebat daca Emil Boc si-a anuntat duminica seara intentia de a candida la sefia PDL, Stolojan a raspuns: "Din cate stiu eu a anuntat, da".

Liderul PDL Diaspora, William Branza, a afirmat, la randul sau, ca Emil Boc este in masura sa sustina reforma si in partid si in tara. Gigi Chiru, ales sambata la conducerea PDL Constanta, a declarat ca nu s-a luat o decizie oficiala, dar ca si-ar dori ca Boc sa ramana premier. "Personal, cred ca domnul Boc si-a facut datoria in fruntea Guvernului, si-o face in continuare si mi-as dori sa ramana premier", a mentionat liderul PDL Constanta, citat de Mediafax. 

Presedintele PDL Bacau, Gabriel Bercea, despre Emil Boc: "Este omul care a luat cele mai grele masuri in 2010 pentru echilibrare economica si din punctul meu de vedere trebuie sa-si continue activitatea ca presedinte de partid."

Tabara lui Blaga

 Presedintele PDL Dolj, Radu Berceanu, este de partea lui Vasile Blaga. Senatorul a precizat totodata pentru Mediafax ca pe el nu il "preocupa" o functie in structura de conducere a formatiunii.

Un alt sustinator al lui Blaga este presedintele PDL Bihor, deputatul Stefan Seremi. El a anuntat ca organizatia judeteana il sustine pe Vasile Blaga in cursa pentru presedintia PDL, spunand ca "partidul are nevoie de o mana forte", iar Blaga "e un om de cuvant, apreciat foarte mult si in partid, dar si in afara" acestuia.

Nehotaratii

Prim-vicepresedintele PDL Adriean Videanu a spus ca nu stie sa fi aparut vreo motiune pentru presedintia PDL, drept pentru care, nu se pronunta, deocamdata, in favoarea niciunui posibil candidat. "Imi voi contura o opinie in momentul in care se anunta in mod oficial candidaturile. Se depun motiunile, vreau sa vad dimensiunea economica a fiecarei motiuni in parte, lucru care pe mine ma intereseaza", a declarat Videanu.

Un alt nehotarat este liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, presedinte al filialei Galati. El a spus ca inca nu s-a gandit pe cine sustine.

In schimb, vicepresedintele PDL Cristian Boureanu a declarat ca vor fi cel putin trei motiuni la presedintia PDL. Intrebat pe cine va sustine la sefia PDL, Boureanu a spus ca va lua decizia si in functie de ceea ce se intampla cu premierul.

Nici vicepresedintele PDL Ioan Oltean nu stia, luni, ce tabara sa aleaga. El a declarat atunci ca il va sustine pe ... "cel mai bun". Oltean a mai spus ca, incepand de miercuri, dupa motiunea de cenzura a opozitiei, membrii PDL care doresc sa acceada la functia de presedinte vor putea sa-si anunte candidatura. "Pana atunci nu cred ca cineva isi va anunta oficial candidatura la presedintia partidului", a adaugat Oltean, citat de Mediafax.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Udrea, pe Twitter: Am semnat pentru candidatura lui Emil Boc la sefia PDL
Udrea, pe Twitter: Am semnat pentru candidatura lui Emil Boc la sefia PDL

Ministrul dezvoltarii, Elena Udrea, si-a desemnat favoritul pentru un nou mandat de presedinte al PDL. Ea a anuntat pe contul de Twitter cu cine tine si a spus chiar ca a semnat pentru candidatura lui Emil Boc.

Pozitionari pe harta puterii in PDL. L-a invins deja Blaga pe Boc?
Pozitionari pe harta puterii in PDL. L-a invins deja Blaga pe Boc?

Chiar daca oficial nu a anuntat ca pretinde sefia PDL, Vasile Blaga abordeaza deja un discurs de presedinte: imparte promisiuni, dar si amenintari.

Traian Basescu il vrea pe Emil Boc la conducerea PDL inca un mandat
Traian Basescu il vrea pe Emil Boc la conducerea PDL inca un mandat

Emil Boc si Vasile Blaga si-au anuntat colegii de partid ca vor candida la sefia PDL, iar presedintele Traian Basescu a sustinut solutia unui premier tehnocrat, potrivit unor surse participante la sedinta de duminica seara.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.