Bugetul Bucureștiului, un nou scandal major pentru coaliția de la putere. Cum poate fi rezolvat

Dată publicare: 28-04-2021 17:51
Dată actualizare: 28-04-2021 20:07


A apărut un nou scandal major pentru coaliția de la putere. Bugetul Bucureștiului, propus de Nicușor Dan, nu a fost votat de consilieri, deși au trecut 4 luni din acest an.

Surprinzător, a fost blocat chiar de cei de la USR-PLUS. Veniturile ar fi nerealiste, susțin aceștia. Primarul general se declară uluit. La rândul său, premierul a anunțat că va discuta cu părțile implicate, împreună cu Dan Barna.

Cu 17 voturi pentru, 22 împotrivă și 14 abțineri, proiectul de buget, poate cel mai important proiect al primăriei Capitalei, a picat. Nu a obținut numărul de voturi necesare, după ce s-au opus consilierii USR-PLUS.

Cosmin Smighelschi, consilier general USR-PLUS: „La București nu a început reforma în sănătate, nu se reformează nimic. Aceasta este marea nemulțumire a noastră. Vrem să ne așezăm la masă, domnule primar, colegi din majoritate, vrem să vorbim și să revenim urgent în fața bucureștenilor cu un buget realist, bazat pe venituri reale”

Primarul general spune că bugetul a fost dezbătut timp de șase săptămâni.

Nicușor Dan: „Ăla-i bugetul, de la 15 martie, cu mici modfificari, pe care îl avem azi supus votului. De aia vă spun sincer: sunt uluit! Adică noi am avut un buget, primarul a discutat cu fiecare din grupurile de consilieri din majoritate, acum venim și spunem că e alt buget. Realmente nu se poate așa ceva!”

Ședința de consiliu a durat câteva ore și a fost plină de replici tăioase.

Aurelian Bădulescu, consilier general PSD: „Haideți să convenim asupra unor chestii de bun simț în loc să ținem în tensiune un București întreg, că de fapt grupul mafior USR-PLUS vrea să gestioneze ce credeți dvs? Spitalele din București.”

Anamaria Gram, consilier USR: „Ați putea să îi faceți o observație vă rog frumos să respecte etica prevăzută de codul administrativ? Chiar nu am ce să răspund. În general PSD asta face, acuză celelalte partide de exact ceea ce reprezintă ei.”

După vot, primarul general a scris pe Facebook, că este nemulțumit că începerea investițiilor și plata datoriilor riscă să întârzie, dar și că așteaptă de la USR PLUS propria variantă de buget.

Potrivit proiectului, Primăria Capitalei are un buget estimat la peste 9 miliarde și jumătate de lei, cu tot cu credite și fonduri europene.

În jur de două miliarde de lei au fost alocate pentru investiții. Bani care vor fi cheltuiți, printre altele, pentru lucrările de la Prelungirea Ghencea și pentru Pasajul de la Doamna Ghica, unde șantierul este blocat și nu s-a mai lucrat din decembrie. O altă prioritate pentru actuala administrație este și modernizarea sistemului de termoficare. 32 de kilometri de rețea ar urma să fie reparați anul acesta.

Daca bugetul Capitalei nu va fi votat până pe 7 mai, adică la cel mulți 60 de zile de când a fost votat bugetul de stat, Bucurestiul riscă să intre în incapacitate de plată.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO