Solicitarea DNA despre Tăriceanu a ajuns la comisia juridică: ”Mai lipsește spectacolul cu cătușe”
Zi importantă pentru Călin Popescu Tăriceanu! Colegii săi din conducerea Senatului au trimis Comisiei Juridice solicitarea procurorilor DNA privind ridicarea imunității celui de-al doilea om în stat.
Biroul permanent al Senatului a repartizat Comisiei juridice solicitarea DNA şi dosarul care îl vizează pe preşedintele Camerei Superioare a Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu, pentru infracţiunea de luare de mită, a anunţat vicepreşedintele forului legislativ Claudiu Manda.
"A fost pusă în prima şedinţă a Biroului permanent această solicitare, adică astăzi (luni - n.r.). Adresa de înaintare, referatul şi documentele se află la Comisia juridică. Am repartizat-o (solicitarea - n.r.) către Comisia juridică. În conformitate cu prevederile regulamentului, cei de la Comisia juridică au timp maximum cinci zile să prezinte un calendar şi un raport preliminar în aşa fel încât să înţelegem şi noi când va fi audierea domnului senator şi când va întocmi un raport. (...) În acest moment suntem în această etapă - repartizată către Comisia juridică", a declarat Manda, la finalul şedinţei conducerii Senatului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Călin Popescu-Tăriceanu nu a participat la şedinţa de luni a Biroului permanent al Senatului. El a anunțat că în următoarele 14 zile va putea studia dosarul în care este vizat şi în care Direcţia Naţinală Anticorupţie cere ridicarea imunităţii sale.
Tăriceanu a afirmat că sunt ”numai 17.000 de pagini” şi că ar trebui să aibă timp să le studieze. Preşedintele Senatului susţine că acesta acţiuni ”au un impact asupra percepţiei opiniei publice” şi fac parte din ”practica DNA”.
Liderul ALDE a precizat că, la începutul anului, a primit o înştiinţare de la DNA prin care era anunţat că a fost vizat de ”nenumărate mandate de ascultare”, însă câând a cerut să vadă procesele verbale ale acestora i s-a spus că nu are nicio calitate procesuală.
”Între timp, înţeleg că s-au răzgândit cei de la Procuratură şi au întocmit un dosar penal”, a ai spus Tăriceanu.
Întrebat ce părere are despre faptul că vicepreşedintele Senatului, Claudiu Manda, a primit solicitarea DNA de ridicare a imunităţii şi nu l-a informat, Tăriceanu a spus: ”Mie mi se pare că a procedat, hai să spunem, bine. Fiind o solicitare care mă privea pe mine a preluat-o domnia sa ca să nu exisste vreo suspiciune că eu fiind chiar cel vizat s-ar încerca vreo amânare a termenelor. În mare, cred că a făcut foarte bine şi m-a scos pe mine din orice posibilă speculaţie”.
Tăriceanu a mai spus că ”toate acţiunile acestea au un scop, nu se poate spune că nu influenţează”.
”Percepţia publică este influenţată pentru că unii oameni îşi vor pune întrebarea dacă este o acuzaţie solidă. Unii poate sunt tentaţi să spună că – dacă Procuratura trimite 73 de dosare – aceste lucruri au un impact asupra percepţiei opiniei publice. (...) Sunt convins că şi acum, după ce vor lucrurile la suprafaţă, îşi vor da seama că este, de fapt, aceeaşi practică a DNA. Degeaba unii au vrut să acrediteze ideea că lucrurile se schimbă în România”, a mai afirmat Tăriceanu.
DNA a solicitat încuviințarea începerii urmăririi penale, pentru Tăriceanu, bănuit că ar fi primit 800.000 de dolari mită pe când era premier.
Ulterior, Biroul permanent va înainta cererea Comisiei juridice în vederea formulării unui punct de vedere. Acest punct de vedere va fi transmis plenului Senatului, care va decide în final dacă încuviinţează sau nu solicitarea.
La ora 14.00, la Senat, Călin Popescu Tăriceanu a susținut o declarație de presă.
Cele mai importante idei:
- Solicitarea de începe a urmării penale a fost transmisă comisiei juridice care are termen 5 zile pentru a întocmi un raport preliminar.
- Voi avea și eu acces, să văd care sunt acuzațiile care mi-au fost aduse
- După aceea, procedurile le cunoașteți, plenul va fi sesizat și va lua o hotatare în acest sens.
- Aștept cu interes momentul în care voi putea să-mi studiez dosarul - sunt numai 17.000 de pagini, deci un vraf de dosare.
- Până atunci v-aș ruga să nu mă întrebați lucruri la care n-aș putea să răspund.
- Cred că și eu am dreptul să studiez dosarul, nu doar colegii, după care ne vom formă o opinie.
- Singurul lucru pe care vreau să-l subliniez este că la începutul acestui an am primit o instiințare de la DNA care mă informa că au fost nenumărate mandate de supraveghere.
- Înțeleg că s-au răzgândit cei de la procuratura și au intocmat acest dosar penal.
- Toate acțiunile acestea au un anumit scop, nu se poate spune că nu influențează percepția publică. Unii poate că sunt tentați să spună, dacă procuratura trimite 73 de volume, o fi ceva acolo, nu? Aceste lucruri au impact asupra percepție opiniei publice. Dar și în primul dosar s-a dovedit că a fost o făcătură.
- O suită de informații care au o singură menire, să acrediteze în spațiul public că persoana în cauză este deja vinovată. Mai lipsește spectacolul cu cătușe, pentru ca show-ul să fie complet.
Direcţia Naţională Anticorupţie susţine că preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, ar fi primit indirect, în perioada 2007 - 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.
Călin Popescu-Tăriceanu a declarat miercurea trecută că Guvernul nu a efectuat nicio plată în contul licenţelor Microsoft în timpul mandatului său de premier, precizând că nu a primit nicio comunicare oficială referitoare la începerea urmăririi penale într-un dosar al DNA care să îl vizeze.
Senatorul PSD Claudiu Manda a arătat joia trecută că dosarul de la DNA are 73 de volume, fiecare cuprinzând între 190 şi 300 de pagini.
În replică, Tăriceanu susţine că acuzaţiile ce i se aduc constituie un "demers politic" prin care se încearcă să fie "scos din cursă".
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: dna, senat, Călin Popescu Tăriceanu, Biroul Permanent, solicitari,
Dată publicare:
12-11-2018 07:01