Elena Udrea afla LUNI daca va ajunge in arest. Procurorii DNA o suspecteaza intr-un nou dosar
Trafic de influenta, luare de mita, fals in declaratii si spalare de bani. Acestea sunt acuzatiile pe care procurorii anticoruptie i le aduc fostului ministru al Turismului Elena Udrea.
Deputata are pe numele ei doua cereri de ridicare a imunitatii pentru inceperea urmaririi penale, pentru fapte de coruptie si doua pentru retinere in vederea arestarii. Udrea se apara si spune ca nu a luat mita, nu a facut trafic de influenta si totul este o inscenare pusa la cale de directorul interimar al SRI, generalul Florian Coldea.
Elena Udrea este suspectata de procurorii anticoruptie ca a primit 500 de mii de euro de la omul de afaceri Dinu Pescariu. In schimbul banilor, Udrea urma sa il ajute sa scape de sechestrul asigurator pus pe conturile lui din Elvetia. Pescariu era in 2013 in atentia procurorilor in dosarul Microsoft, care cercetau fapte de coruptie.
Procurorii mai spun ca fostul ministru de la Turism ar avea legatura si cu un contract dintre Ministerul Comunicatiilor si societatea comerciala Omnilogic, in valoare de aproximativ 12 milioane de euro.
Firma a livrat echipamente IT si soft ministerului si primea banii in transe. Dorin Cocos i-ar fi spus patronului societatii respective ca il ajuta sa primeasca urmatoarele transe de la stat daca ii plateaste 3 milioane de euro. 1 milion de euro ar fi fost virati in contul lui Dinu Pescariu din Dubai si de acolo la Dorin Cocos. Restul de 2 milioane ar fi fost platiti direct.
Procurorii o mai acuza pe Udrea ca este beneficiara banilor incasati de sotul ei la acea vreme, Dorin Cocos, de la firmele care voiau sa obtina contractul Microsoft cu statul roman. Omul de afaceri ar fi primit 9 milioane de euro de la creierul afacerii, Claudiu Florica. In schimb ajuta la semnarea contractului. Cea care intervenea la nivel de guvern, arata acum anchetatorii, ar fi fost chiar Elena Udrea, ministru al Turismului si vicepresedinte PDL.
O dovada in acest sens, sustin procurorii, ar fi declaratia de avere a politicianului, conform careia detine bunuri pe care nu le poate justifica din veniturile obtinute. La toate acuzatiile ce i-au fost aduse, fostul ministru al Turismului a sustinut ca este nevinovata si ca dosarele reprezinta o inscenare a generalului Florian Coldea, de la SRI.
Doua avize DNA pentru arestarea Elenei Udrea au ajuns la Camera Deputatilor, iar Biroul Permanent s-a reunit joi, ora 12.00, pentru a decide care va fi parcursul acestor noi solicitari ale Justitiei
Udrea va afla LUNI daca va fi arestata
Presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a declarat ca plenul se va pronunta luni asupra asupra cererii de incepere a urmaririi penale in cazul Udrea, unde exista deja aviz pozitiv, precum si asupra celorlalte cereri ale Justitiei, sub rezerva primirii raportelor de la Comisia Juridica.
„Am stabilit, cu aceasta ocazie, pentru ca ne-a venit raportul pe primul dosar in cazul doamnei deputat, fost ministru al Dezvoltarii, sa avem un plen imediat dupa plenul reunit de luni, cu patru puncte: luam act de incetarea mandatului domnului deputat Petre Roman, al doilea- raportul venit de la Comisia Juridica in primul dosar de ridicare a imunitatii si incepere a urmaririi penale, sub rezerva primirii celorlalte doua rapoarte pe care le-am trimis acum la Comisia Juridica”, a spus Zgonea, dupa sedinta BP.
El a precizat ca ultimele doua cereri ale Justitiei in cazul Udrea au fost trimise de conducerea Camerei la Comisia juridica. „Am dat cele doua noi dosare Comisie Juridice: unul, conform Regulamentului, il vor judeca cei din comisie si le-am dat voie sa lucreze vineri, sambata si duminica; celalalt - are stabilit in statut un termen scurt de trei zile, in situasia exceptionala in care se cere arestarea preventiva a unui deputat”, a spus Zgonea.
DNA a cerut 2 avize la Camera
Soarta Elenei Udrea va fi decisa de plenul Camerei doar dupa ce deputatii din Comisia Juridica vor analiza solicitarile procurorilor anticoruptie. DNA a trimis la Camera, prin intermediul Parchetului General, 2 cereri privind avizele necesare in cazul Deputatului Elena Udrea.
Este vorba pe de o parte de o cerere de incuviintare a retinerii si arestarii preventive (in dosarul Microsoft), pe de alta parte de o cerere de incuviintare a arestarii preventive (in dosarul "Gala Bute).
Cerere in dosarul "Gala Bute"
Directia Nationala Anticoruptie cere aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea preventiva a Elenei Udrea, fost ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, dupa ce procurorii au extins urmarirea penala pe numele ei si pentru luare de mita, in dosarul "Gala Bute". Procurorii DNA au extins, miercuri, cercetarile fata de Elena Gabriela Udrea, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita.
Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi, a transmis procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie referatul cauzei, in vederea sesizarii Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Elena Udrea. De asemenea, referatul cauzei a fost trimis si ministrului Justitiei, pentru a cere presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea arestarii preventive a deputatului Elena Udrea, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite si luare de mita.Faptele au legatura cu atribuirea si folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului in perioada 2010 - 2012.
Citeste si: DNA cere arestarea Elenei Udrea si in dosarul Microsoft. Pentru ce ar fi pretins o mita de 500.000 de euro
Cerere in dosarul Microsoft
De asemenea, DNA a facut o cerere similara si in dosarul Microsoft. “In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a transmis procurorului general al PICCJ referatul cauzei, in vederea sesizarii: 1. Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Elena Udrea pentru savarsirea urmatoarelor infractiuni savarsite in exercitiul functiei: trafic de influenta (fapte in legatura cu incheierea si derularea acordului cadru de licentiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente si a actelor aditionale la acestea); trafic de influenta (fapte in legatura cu derularea contractului e-Romania); trafic de influenta; spalare de bani; fals in declaratii de avere; 2. Ministrului Justitiei, pentru a cere presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii Elenei Udrea pentru infractiunile sus mentionate", se arata in comunicatul DNA.
Sursa: Mediafax
Etichete: dna, procurori, arest, deputati, elena udrea, gala bute, Microsoft, Biroul Permanent,
Dată publicare:
05-02-2015 11:30