Basescu: Politicienii europeni nu fac decat sa planga de mila refugiatilor. Ce spune despre economie si unirea cu R. Moldova
Traian Basescu le-a spus, sambata, la Mamaia, tinerilor din PMP, referitor la criza refugiatilor, ca el nu poate privi doar din punct de vedere umanitar situatia, ci si referitor la securitatea tarii noastre.
"Eu nu pot sa privesc numai din punct de vedere umanitar lucrurile acestea. Pentru ca am trecut prin experienta de a fi zece ani la Cotroceni, ma uit si la securitate. Sunt un om care stie foarte bine ca statul islamic controleaza mari exploatari de petrol si rafinarii in Libia, in Siria, in Iraq si atunci poate imi gasesc o explicatie cum reusesc unii sa plateasca cate 10.000, 50.000 de euro ca sa ajunga in Europa. (...) Dar un fost sef de stat care nici nu a plecat foarte de mult din functie si macar cu analizele de la momentul plecarii si cu capacitatea de a mai anticipa inca vreo cateva luni dezvoltarile, eu nu pot sa am alta pozitie decat sa fac trimitere la exploatarea, repet, nu la aplicarea, la exploatarea, articolului 3, alineatul 4 din Constitutia Romaniei, care nu permite mutari de mase, de populatie straina pe teritoriul tarii", a afirmat Traian Basescu la Scoala de vara a Tineretului PMP.
Acesta a mentionat ca respectivul articol din Constitutia Romaniei trebuie interpretat in interes national, tinand cont si de prabusirea unor institutii europene. "Aici, putem face ce vrem cu acest articol, dar interpretam in interes national si asta-i rolul oamenilor de stat. Vom putea avea o pozitie ferma, (...) , mai ales atunci cand discutam de institutii europene prabusite - Acordul de la Dublin si capacitatea Spatiului Schengen de a proteja teritoriul Uniunii Europene. Deci nu discutam in termeni umanitari, aceste lucruri trebuie sa le discutam la rece si sa ne intrebam ... (...) Anul asta ati vrea voi sa primesc 1.000 sau 7.000 de refugiati, care este planul Uniunii Europene ca la anul sa nu-mi mai dati 7.000? (...) Pentru ca, in momentul de fata, politicienii europeni nu fac nimic altceva decat, in mod demagogic, sa planga de mila refugiatilor. Si eu plang. Problema este ca eu, cetatean european, vreau sa stiu ce fac cei care plang de mila refugiatilor pentru ca acest proces sa fie stopat la anul. Cat timp vom imparti milioane de oameni de alta religie intre noi? Cati ani? Care e planul Uniunii Europene ca la anul sa nu mai avem acest flux?", a spus fostul sef al tarii.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Potrivit acestuia, politicienii sunt tentati "sa ascunda sub umanitarism" prabusirea celor doua institutii europene. "Eu, ca cetatean european, vreau sa stiu de ce n-au functionat institutiile. Acordul de la Dublin, care obliga statele membre ca atunci cand au persoane ilegal intrate pe teritoriul lor sa le trimita in punctul pe unde au intrat in Uniunea Europeana. Acest acord de la Dublin nu mai functioneaza. Doi, securitatea Spatiului Schengen. Romania nu a fost buna, iar Spatiul Schengen se demonstreaza a fi strecuratoare, intra cine, pe unde vrea. Si cum vrea si cand vrea", a completat Traian Basescu.
Acesta a afirmat ca variantele de deplasare pentru refugiati sunt "din Maroc, prin Spania si nu-i de azi, nici de ieri, o alta varianta este din Libia in Italia, (...), alt traseu - Siria, Turcia, Grecia", in ultima vreme aparand tot mai multe "tentative" si dinspre Turcia, pe Marea Neagra, catre Romania, tara unde refugiatii ce indeplinesc conditiile necesare primesc azil.
"Cele trei state, Spania, Italia, Grecia sunt toate membre Schengen. Cele trei state au probleme de ani de zile in a nu reusi sa aplice legislatia Uniunii Europene. Anul acesta constatam ca s-au prabusit doi piloni care protejau UE de o migratie necontrolata, Acordul de la Dublin si capacitatea Spatiului Schengen de a-si indeplini misiunea, protejarea frontierelor exterioare ale uniunii", a subliniat Basescu.
Traian Basescu: Eu va propun ca urmatorul obiectiv de tara sa fie unirea Romaniei cu Republica Moldova
Fostul presedinte, Traian Basescu, a propus sambata, participantilor la lucrarile Scolii de vara a Organizatiei de tineret a Partidului Miscarea Populara (PMP), sa-si asume ca obiectiv de tara si obiectiv politic al partidului, unirea Romaniei cu Republica Moldova.
Basescu a explicat ca in perioada post-revolutionara Romania a avut doua mari obiective nationale pe care le-a indeplinit prin coeziunea si actiunea neconditionata a intregii clase politice. "Acum a venit randul obiectivului de tara pentru generatia voastra iar eu va propun ca acesta sa fie: Unirea Romaniei cu Republica Moldova. Ultimul sondaj de opinie realizat in 2013, in Republica Moldova, indica faptul ca peste 38% din populatie era in favoarea unirii cu Romania. Multi din cetatenii Republicii Moldova inteleg ca nu pot ramane intr-o pozitie nedefinita iar politica din ultimii zece ani a crescut sentimentul unionist. Este un proiect pe care PMP poate sa si-l asume ca proiect de tara pentru urmatorii ani. Este un proiect pentru o perspectiva de 4-5 ani, care trebuie bine sustinut, argumentat si finantat de catre guvern, pentru realizarea interconectarii energetice (...) In cei zece ani de mandat eu am lucrat la acest proiect cu gandul ca vom ajunge sa spunem ca noul nostru proiect de tara este unirea Romaniei cu Republica Moldova", a declarat Basescu.
El a trecut in revista si avantajele bilaterale ale acestui proiect, referindu-se la obtinerea unei certitudini de aderare la UE pentru Republica Moldova dar si de repararea unei nedreptati istorice (Pactul Ribbentrop - Molotov) prin care Republica Moldova a fost separata de Romania precum si capitalul uman si potentialul agricol cu care Republica Moldova ar contribui.
'Nu vreau sa credeti ca ezit sa pronunt Transnistria. Noua celor care vrem unirea cu Republica Moldova ne este clar ca nu este posibil ca acest lucru sa se faca cu Transnistria inglobata. Istoric, nu a fost teritoriu romanesc. A fost integrata administrativ RSS Moldova, in interiorul URSS , cand s-a cedat un alt teritoriu din sudul Republicii Moldova catre Ucraina. Dar acesta este un subiect care nu trebuie abordat acum', a concluzionat Traian Basescu.
Basescu despre actuala crestere economica: Este bazata pe marirea consumului; trebuie revenit la cresterea investitiilor
Actuala crestere economica a Romaniei este bazata pe marirea consumului, nu pe cresterea investitiilor, fiind "suportabila" cat timp se mentine in jurul a 3%, a afirmat sambata fostul presedinte Traian Basescu, la scoala politica de vara a tinerilor din PMP organizata la Mamaia.
"Romania are crestere economica, din pacate nu este generata de investitii, este generata de cresterea consumului. Deci este o crestere care acum este suportabila. Dar o crestere majorata, bazata pe consum, ne va duce la situatia la care am ajuns in 2009-2010. Pentru ca nu este o crestere bazata pe investitii si uitati-va la bugetul pe investitii ... a fost diminuat drastic, la Ministerul Transporturilor s-au luat un miliard de lei care erau componente la proiecte cu finantare europeana. S-au luat pentru ca nu s-au facut proiectele. Deci, este o crestere economica pe care acum ... realitatile economiei nationale sunt ca o pot suporta cat timp se mentine in jurul a 3% o crestere bazata pe cresterea consumului. Dar, daca vrem o crestere durabila, care sa faca bine cetatenilor si care sa creasca competitivitatea economiei romanesti , n-o putem face decat revenind la investitii", a argumentat Basescu.
Potrivit acestuia, Romania are in 2015 cel mai mic nivel al investitiilor din ultimii zece ani. "In acest an, Romania are cel mai scazut nivel al investitiilor din ultimii zece ani. In timpul crizei, in timpul Guvernului Boc, s-au investit cu 20% mai mult decat anul acesta, cand lui Ponta ii duduie economia in cap, cum ii duduia lui Tariceanu in 2008. Deci, diagnosticul meu este ca trebuie revenit la crestere economica prin investitii si nu prin stimularea excesiva a consumului", a spus Basescu.
Acesta mai considera ca prevederile noului Cod Fiscal ii impovareaza cu taxe mai mari pe micii intreprinzatori.
"Acest mult discutat Cod Fiscal, sa va uitati cu atentie cat loveste in micii intreprinzatori. Este neiertator, ca si cum ar fi vrut sa distruga, de exemplu, persoanele fizice autorizate carora le creste fiscalitatea. Cred ca va trebui sa-i aparati, pentru ca persoanele fizice autorizate sunt oameni care si-au luat viata in mainile proprii si nu asteapta de la stat. Or, o crestere de fiscalitate pe aceasta zona este chiar impotriva spiritului antreprenorial", le-a mai spus fostul presedinte tinerilor din PMP.
Basescu catre tinerii din PMP: Cu multa vointa puteti schimba lucrurile in tara
"Cand am intrat in politica si eu ziceam 'Cum o sa se schimbe lucrurile cat timp este Iliescu?' Uite ca am reusit si eu sa contribui cu ceva, sa se mai schimbe lucrurile. Eu eram tanar si ma intrebam 'O sa pot vreodata?' Deci, asta este, cu vointa, cu multa vointa, si reusiti sigur", a spus Basescu, intrebat fiind ce sanse au tinerii sa schimbe lucrurile in tara, in conditiile in care "sunt in competitie cu varstnicii care au conceptii total opuse".
Traian Basescu a mentionat ca stie ce simt tinerii cand ii vad pe politicienii cu statut vechi in domeniu. "As vrea sa intelegeti ca imi dau seama care este sentimentul pe care il au tinerii cand vad pleiada de vechi politicieni printre care ma aflu si eu. Cum o sa pot sa-l schimb eu pe Basescu? Uite ca-l schimbi si prin vot si spunandu-i ce vrei, si facandu-l sa nu se mai bage, dar sa te sustina. Deci, aveti cum", a afirmat fostul presedinte al tarii.