Ponta il contrazice pe Basescu pe tema imigrantilor: "E aberant sa inchidem granitele. Si romanii au mers in Europa"

02-09-2015 21:50


basescu - ponta

Premierul Victor Ponta a scris pe Facebook ca unii politicieni, din "populism", fac declaratii "aberante" potrivit carora tara noastra ar trebuie sa-si inchida granitele pentru migranti.

Citeste pe aceasta tema:

Romania poate gazdui refugiati din toamna, cu bani de la UE. Traian Basescu: Ar trebui sa refuzam, nu e jocul nostru
Sondaj IRES: majoritatea romanilor nu se tem de o invazie a imigrantilor. 70% spera ca Armata va rezolva o astfel de criza
Mitropolitul Clujului despre imigrantii care vin in Europa. “Aceste valuri de imigranti care pleaca de acolo nu pleaca de bine, ci pleaca de rau

Victor Ponta a mai precizat ca se uita momentul cand romanii au putut circula liber in Europa, seful Guvernului adaugand ca Romania este o tara model de convietuire pasnica intre confesiuni si de respect pentru toti cetatenii, relateaza Agerpres.

"Unii politicieni, din populism sau pentru ca nu-i mai baga nimeni in seama, fac tot felul de declaratii aberante - cum ca ar trebui sa inchidem granitele, sa nu primim pe nimeni in tara. Serios? Dar cand romanii au mers in Europa, ne-a placut! Trebuie sa mergem intr-o directie europeana. Romania e o tara model de convietuire pasnica intre confesiuni, de respect pentru toti cetatenii, indiferent de religia pe care o au sau daca nu au nicio religie!", a scris premierul pe Facebook, miercuri seara.

Romania ar trebui sa refuze sa primeasca imigranti pe teritoriul ei si nu trebuie sa-si asume drama refugiatilor, considera fostul presedinte Traian Basescu.

"Romania ar trebui sa refuze sa primeasca migranti pe teritoriul ei. Nu este jocul nostru, nu este problema noastra, nu noi suntem magnetul pentru acesti oameni, pe de o parte. (...) Romania nu trebuie sa-si asume parte din drama acestor amarati. Sunt altii care au responsabilitate in Europa, care trebuie sa-si asume, pentru ca sunt printre cei care au contribuit la crearea haosului in statele acestea", a declarat Basescu, intr-o interventie telefonica la B1 tv.

In opinia fostului presedinte, a primi imigranti implica asigurarea unor drepturi, incepand de la educatie, la sanatate, cultura si chiar religie, si a atras atentia ca acestia nu vor mai pleca de pe teritoriul Romaniei, ci chiar isi vor aduce familiile numeroase.

"A-i primi nu inseamna pur si simplu a le asigura cazare. Trebuie sa le dai dreptul sa se manifeste cultural, sa mai construim niste moschei, trebuie sa le faci scoli in limba lor - sa-si pastreze limba. Pentru ca, in momentul in care iti asumi responsabilitatea sa-i preiei, iti asumi si o lista lunga de alte obligatii - de la educatie, sanatate cultura. Noi nu reusim sa integram minoritatea roma de atatia zeci de ani", a argumentat Traian Basescu.
 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO