Basescu, ministrilor francezi: Romania nu-si alunga niciun cetatean de pe teritoriul ei
Presedintele Traian Basescu le-a spus, miercuri, ministrilor francezi de Interne si Afaceri Europene ca Bucurestiul nu poate accepta formulari de genul "Romania e responsabila de alungarea populatiei de etnie roma".
Traian Basescu a precizat: "Romania nu-si alunga niciun cetatean de pe teritoriul ei".
Presedintele Basescu i-a primit, miercuri, la Cotroceni, pe Manuel Valls, ministrul francez de Interne, si pe Bernard Cazeneuve, ministrul delegat francez pentru Afaceri Europene.
La inceputul intrevederii, Traian Basescu si-a exprimat speranta ca Romania si Franta vor gasi formulele traditionale de cooperare bilaterala si in cadrul UE, seful statului roman amintind ca relatia bilaterala este acum si sub un parteneriat strategic.
"Sper ca problema romilor nu este singura problema pe care doriti sa o discutati cu Guvernul roman", a continuat seful statului. "In problema romilor va asigur ca suntem deschisi la o totala colaborare, inclusiv la retrimiterea de politisti in Franta, insa nu putem accepta formulari de genulul «Romania este reponsabila de alungarea populatiei de etnie roma, care se vede nevoita sa se refugieze in Franta». Vreau sa stiti ca Romania nu isi alunga niciun cetatean de pe teritoriul ei", a subliniat Traian Basescu.
Presedintele a precizat ca integrarea romilor reprezinta o politica pe care si Romania doreste sa o implementeze. "Dorim solutii concrete si toata lumea sa-si asume responsabilitati", a mai precizat Traian Basescu. Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, si ministrul-delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, au, miercuri, la Bucuresti, intalniri cu presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta, ministrii Muncii si de Interne, Mariana Campeanu si Mircea Dusa, a anuntat Ambasada Frantei.
Potrivit sursei citate, cei doi oficiali francezi vor sustine, miercuri, o conferinta de presa comuna cu premierul Victor Ponta de la ora 18.45 la Palatul Victoria, unde va fi semnat si un acord bilateral de cooperare in domeniul incluziunii sociale a cetatenilor romani de etnie roma. In dimineata zilei de joi, cei doi ministri se vor deplasa la Campia Turzii, unde Franta finanteaza un proiect de cantina scolara destinata copiilor provenind din familii defavorizate, mai precizeaza comunicatul Ambasadei Frantei.
Doi ministri francezi ai noului Guvern socialist sunt asteptati miercuri in Romania pentru a incerca sa trateze "la sursa" problema romilor, relansata in aceasta vara in Franta prin evacuarea taberelor urmata de expulzari, relateaza AFP. Franta "nu poate primi toata mizeria lumii si a Europei", a afirmat marti unul dintre cei doi ministri, Manuel Valls (de Interne), asteptat la Bucuresti impreuna cu Bernard Cazeneuve (Afaceri Europene).
"Astazi, nu putem sa ne permitem sa primim toate aceste populatii care sunt condamnatii pamantului, care sunt hartuite in tara lor, care sunt discriminate", a adaugat el. Comunitatea de romi in Franta este estimata la aproximativ 15.000 de persoane. Manuel Valls a recunoscut ca daca mii (de romi) au parasit teritoriul francez de la instalarea la putere in mai 2012 a Guvernului socialist sunt "si altii care au sosit".
Franta "are partea sa in materie de azil, in materie de insertie, dar mesajul este clar: fermitatea", a insistat Manuel Valls, potrivit caruia, "fara indoiala, inainte de sfarsitul lunii septembrie, 7.000 de romani sau bulgari vor fi repatriati prin sistemul de ajutor pentru reintoarcere". In aceasta vara mai multe tabere de romi au fost evacuate de catre politie, suscitand un disconfort in cadrul taberei de stanga si protestul unor asociatii, in timp ce politica de expulzari colective in perioada lui Nicolas Sarzkozy a provocat critici aspre din partea Comisiei Europene.
Din cauza protestului, Guvernul a decis la sfarsitul lui august sa relaxeze constrangerile privind accesul lor la munca fara, totusi, sa le elimine pur si simplu imediat.
Comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, pe de alta parte, a recunoscut intr-un interviu pentru Le Monde de la inceputul lui septembrie "o schimbare de atitudine" a Guvernului francez care "incearca sa ii integreze".
Dar Inaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, se declara "ingrijorat" luni si solicita Parisului "eforturi suplimentare" pentru aceasta comunitate.