Basescu: Accesul in Schengen este oarecum suspendat din cauza evolutiilor interne din Romania

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu a sustinut, miercuri, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu omologul sau lituanian, ca accesul Romaniei in Schengen este "oarecum suspendat" din cauza evolutiilor interne din Romania.

"De asemenea, un subiect discutat a fost legat de sprijinul pe care Lituania l-a dat constant Romaniei in ceea ce priveste accesul in Schengen - acces care, pentru moment, este oarecum suspendat datorita evolutiilor interne din Romania - urmand ca in perioada viitoare sa vedem care este drumul de urmat pentru scurtarea perioadei pana cand Romania va deveni membra a Spatiului Schengen", a spus Basescu.

Consiliul JAI, programat pentru 19-20 septembrie, care trebuia sa ia o decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen a fost anulat. Presedintia cipriota a Consiliului Uniunii Europene a anulat reuniunea din 19-20 septembrie a Consiliului JAI din lipsa de "subiecte substantiale", insa aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen va fi pe agenda reuniunii JAI din 25-26 octombrie.

"Deoarece nu am avut subiecte care sa duca discutii substantiale, am decis, ca Presedintie in exercitiu, sa anulam reuniunea din septembrie a Consiliului JAI. Nu e normal sa tinem o reuniune de Consiliu doar pentru ca era in calendarul nostru", a declarat marti Nikos Christodoulides, purtator de cuvant al Presedintiei cipriote a UE.

El a adaugat ca subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen se va afla pe agenda Consiliului JAI programat pentru luna octombrie, iar pana la urmatoarea reuniune "mai multe dosare importante vor fi pregatite pentru discutii substantiale si luarea de decizii".

Citește și
Traian Basescu
Basescu multumeste liderilor europeni si aliatilor transatlantici pentru sprijinul acordat Romaniei
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Grybauskaite: Multe interese internationale se concentreaza azi asupra Romaniei, e o analiza atenta

Presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu omologul sau roman, Traian Basescu, ca Romania se afla in acest moment sub o analiza atenta, multe interese internationale concentrandu-se asupra sa. Dalia Grybauskaite a facut aceasta declaratie referindu-se la perspectiva Romaniei atat in ceea ce priveste Spatiul Schengen, cat si referitor la cadrul financiar european.

"Lituania sprijina initiativele si nevoile cu care se confrunta azi Romania, in special in ce priveste dosarul Schengen si negocierile pe care le pregatim in cadrul UE in ce priveste cadrul financiar european. Tara dumneavoastra se afla azi sub o analiza atenta si multe interese internationale se concentreaza pe tara dumneavoastra", a spus seful statului lituanin.

Dalia Grybauskaite a mentionat ca asigurarea statului de drept, a securitatii si a independentei sistemului judiciar din Romania reprezinta o obligatie pentru orice imbunatatire a negocierilor in dosarul Schengen. Ea a subliniat si faptul ca aceste discutii pe tema Schnegen pot influenta si capacitatea Romaniei de a discuta si un nou cadru financiar.

"Stiti probabil si dumneavoastra, aceste lucuri pot periclita dezvoltarea, gandidu-ne mai ales la deschiderea granitelor zonei Schengen, unde statul de drept, securitatea si independenta sistemului juridic din tara dumneavoastra este o obligatie pentru orice imbunatatire a negocierilor in dosarul Schengen. Aceste discutii pot influenta capacitatea dumneavoastra de a discuta si un nou cadru financiar. Lituania este pregatita sa va sprijine oricand veti dori sa beneficiati de acest sprijin", a spus Dalia Grybauskaite.

Presedintele lituanian: Nimeni nu va putea ajuta sau distruge Romania din exterior

Presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, sustinuta impreuna cu omologul sau roman, Traian Basescu, ca nimeni nu va putea nici ajuta, nici distruge Romania din exterior, aratand ca totul depinde de politicienii romani. "Sper ca tara dumneavoastra azi, maine, dupa alegeri, isi va putea asuma responsabilitatea pentru stabilitate si sa faca tot ce este posibil pentru popor. Nimeni nu va va ajuta din exterior, nimeni nu va va putea distruge din exterior. Totul este pe mainile dumneavoastra - bine sau rau - totul depinde de politicenii tarii dumneavoastra", a spus Dalia Grybauskaite.

Presedintele Lituaniei: Instabilitatea politica din Romania a afectat absorbtia fondurilor europene

Presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a facut un apel la politicienii romani, in conferinta de presa de la Cotroceni, sa se comporte "matur si responsabil".

Dalia Grybauskaite a adaugat ca agitatia politica si schimbarea a trei premieri in sase luni au afectat absorbtia fondurilor europene din tara noastra.

La randul sau, Traian Basescu i-a spus, miercuri, omologului sau lituanian, Dalia Grybauskaite, in debutul convorbirilor tete-a-tete, la care a avut acces si presa, ca este primul sef de stat care viziteaza Romania dupa "iarna noastra extrem de furtunoasa".

"Sunteti primul sef de stat care viziteaza Romania dupa iarna noastra extrem de furtunoasa", i-a spus presedintele Traian Basescu oaspetelui strain.

"Sunt furtuni ... important este cum faceti fata, cum treceti peste ele", i-a transmis, la randul sau, presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, omologului roman.

Seful statului roman i-a spus omologului sau ca "problema" este legata de necesitatea ca si partidele sa inteleaga spiritul european, asa cum il cunosc atat el, cat si presedintele lituanian.

"Amandoi cunoastem foarte bine spriritul european. Problema e ca si partidele trebuie sa inteleaga", a adaugat Basescu in cadrul discutiilor cu presedintele lituanian.

 

 

Presedintele Traian Basescu a primit-o, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe Dalia Grybauskaite, presedintele Lituaniei, aflata in vizita oficiala in Romania.

Ceremonia primirii oficiale a avut loc pe Platoul de Ceremonii de la Palatul Cotroceni. Garda de onoare a prezentat onorul si au fost intonate cele doua imnuri de stat. Din delegatia romana care a luat parte la ceremonia de primire au facut parte consilierii prezidentiali Cristian Diaconescu, Bogdan Manoiu, Bogdan Dragoi si purtatorul de cuvant al presedintelui, Bogdan Oprea.

Cei doi presedinti au programate convorbiti tete-a-tete, acestea fiind urmate, la 11.25, de convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor doua delegatii oficiale. Presedintii Romaniei si Lituaniei urmeaza sa sustina o declaratie de presa comuna, la ora 12.00. Porgramul anuntat de Administratia Prezidentiala mai cuprinde, de la ora 12.30, un dejun oficial oferit de presedintele Traian Basescu, in onoarea presedintelui Republicii Lituania.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Ministrii francezi Valls si Cazeneuve se intalnesc azi cu Basescu, Ponta, Dusa si Campeanu
Ministrii francezi Valls si Cazeneuve se intalnesc azi cu Basescu, Ponta, Dusa si Campeanu

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, si ministrul-delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, vor avea, miercuri, la Bucuresti, intalniri cu presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta si ministrii Muncii si de Interne.

Basescu multumeste liderilor europeni si aliatilor transatlantici pentru sprijinul acordat Romaniei
Basescu multumeste liderilor europeni si aliatilor transatlantici pentru sprijinul acordat Romaniei

Presedintele Basescu a transmis, joi, o scrisoare "liderilor europeni si aliatilor transatlantici care s-au pronuntat in favoarea Romaniei in timpul crizei politice din aceasta vara", multumindu-le pentru sprijinul acordat institutiilor statului roman.

USL a cedat. Traian Basescu va reprezenta Romania la Consiliul European din noiembrie
USL a cedat. Traian Basescu va reprezenta Romania la Consiliul European din noiembrie

Ministrul de Extere, Titus Corlatean, a declarat, marti seara, ca presedintele Traian Basescu va reprezenta Romania la Consiliul European programat pentru sfarsitul lunii noiembrie, potrivit deciziei Curtii Constitutionale. 

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.