Basescu: Daca cresteam fiscalitatea, mentineam cancerul din buget!
Marti seara presedintele Traian Basescu ne-a reamintit pe cifre de ce masurile Guvernului trebuie sa taie in carne vie. Seful statului a dat de inteles ca situatia tinde sa devina disperata, daca nu ne miscam imediat.
"Daca am fi crescut fiscalitatea, asa cum ne-a solicitat FMI, nu faceam altceva decat sa mentinem cancerul din bugetul Romaniei", a spus Traian Basescu.
In plus, fara o reducere dramatica a cheltuielilor publice, la inceputul anului viitor, ar fi trebuit sa imprumutam inca 30 de miliarde de euro. Cu pixul pe hartie, presedintele Traian Basescu a explicat timp de 40 de minute care este realitatea economica a Romaniei si a precizat ca tara risca sa devina o Grecie, adica sa intre in faliment.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Salariile reprezinta 27% din bugetul de stat. Cheltuielile sociale plus pensiile reprezinta 36%. 3% din bugetul de stat, contributia noastra la bugetul Uniunii Europene. Deci, in total, 66%", a explicat Traian Basescu.
Calculul sec al presedintelui arata, asadar, ca cei mai multi bani se duc pe lefuri si pensii si ca restul de 34% din PIB este insuficient pentru finantarea unor sectoare grele precum sanatatea, educatia sau armata. Asa ca intram pe deficit. Unul urias, spune Traian Basescu, daca ne gandim ca Romania ar trebui sa imprumute 11,7 miliarde de euro numai in acest an, pentru a-si acoperi cheltuielile de functionare.
Si ar mai fi un argument pentru deciziile Executivului: "Acest lucru ne permite un deficit de 6,8%, in loc de 9,1%. 8,8 miliarde deficit, prin reducerea in cele doua capitole mari: cheltuieli sociale si salarii in sectorul bugetar. Primim cam jumatate din bani, restul, circa 4 miliarde, trebuie sa ii imprumutam de pe piata libera", arata presedintele Romaniei.
Traian Basescu a tinut sa atraga atentia si asupra pericolului ruperii acordului cu Fondul Monetar, fapt care ar insemna "condamnarea la nefinantare a Romaniei". Adica nu ne mai da nimeni bani cand avem mare nevoie de ei sau ne imprumutam cu niste dobanzi uriase.