Barna: Aşa nu mai putem continua. Solicităm sesiune extraordinară pe măsuri legislative


Ultimul update: Luni 29 Iulie 2019 14:02
Data publicarii: Luni 29 Iulie 2019 13:58
Categorie: Stiri Politice
dan barna

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, luni, că statul român este în faliment funcţional şi a solicitat convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare pentru măsuri legislative astfel încât situaţii precum tragedia de la Caracal să fie evitate.

"Această tragedie este absurdă şi revoltătoare şi ruşinoasă pentru statul român pentru că nu vorbim de un accident nefericit, vorbim de o crimă odioasă pe care statul român, sistemul public, nu a reuşit să o prevină, deşi existau toate premisele şi existau elementele care ar fi făcut posibilă o intervenţie în timp care ar fi putut să salveze viaţa Alexandrei. Nimic nu va putea să aducă această viaţă înapoi, dar această tragedie arată că aşa nu mai putem continua. Această tragedie arată că în momentul de faţă statul român este în faliment funcţional, în momentul de faţă statul român nu mai poate să asigure cel mai minim serviciu pe care oamenii îl aşteaptă de la ei - siguranţa cetăţenilor", a afirmat Barna, la o conferinţă de presă, relatează Agerpres.

El a spus că ceea ce s-a întâmplat la Caracal nu e o situaţie excepţională, menţionând că sunt "pline inspectoratele de poliţie de şefi interimari, numiţi politic, mulţi dintre ei fără studii". "Am ajuns să credem, asta s-a întâmplat de 30 de ani încoace, că se poate funcţiona cu cumetrii, rude, amante, soţii, nepoţi, veri în poziţii de forţă în statul român, la fel şi la pensii, la fel şi la sănătate", a adăugat liderul USR.

Dan Barna a anunţat că USR solicită convocarea unei sesiuni extraordinare pentru adoptarea măsurilor legislative necesare.

"Dincolo de declaraţii publice fireşti nu există o asumare explicită nici de la Preşedinţie, nici a Guvernului pe ceea ce înseamnă coordonarea şi măsurile care trebuie luate în continuare. De aceea, vom solicita preşedintelui Camerei Deputaţilor o sesiune extraordinară astfel încât Parlamentul să ia de urgenţă măsurile (...) şi să ne aşezăm cumva spre normalitatea aceea fundamental necesară", a precizat Barna.

El a spus că pentru ceea ce s-a întâmplat la Caracal nu mai sunt suficiente simplele demiteri. "Am crezut că după Colectiv ne-am trezit şi că instituţiile statului încep să funcţioneze. Crima de la Caracal arată că aproape nimic nu s-a schimbat, arată cât de important este să depolitizăm instituţiile publice", a menţionat Barna.

În opinia acestuia, Guvernul trebuie să plece.

La rândul său, deputatul Stelian Ion a prezentat 12 măsuri pe care USR le propune, menţionând, printre acestea, abrogarea legii recursului compensatoriu, punerea în acord a legilor Justiţiei cu recomandările GRECO, ale Comisiei de la Veneţia, ale Comisiei Europene, în special în privinţa Secţiei speciale de investigarea magistraţilor.

Stelian Ion a menţionat că este nevoie de îmbunătăţirea sistemului de localizare a apelurilor 112 prin modificarea Legii nr. 160/2008, privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, precum şi operaţionalizarea Sistemului Alertă Răpire Copil, înfiinţat în 2010 şi care, până acum, a funcţionat doar o singură dată.

El a adăugat că sunt necesare asigurarea tehnicii performante la Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române pentru supraveghere, interceptare, localizare a apelurilor în anchetarea infracţiunilor grave, asigurarea mijloacelor materiale necesare organelor de urmărire penală pentru desfăşurarea anchetelor, la prima rectificare a bugetului pe 2019, dar şi operaţionalizarea registrului pentru infractorii sexuali şi crearea unor registre speciale, operative, pentru faptele de violenţă.

O altă propunere a USR este ca numirea pe funcţiile de conducere să se facă pe criterii meritocratice, pe bază de concurs, şi să înceteze imediat interimatele şefilor din poliţie.

USR mai doreşte şi îmbunătăţirea calităţii educaţiei, prin reformarea Academiei de Poliţie, cu consultarea unor experţi europeni şi a pregătirii profesionale continue a poliţiştilor, precum şi evaluarea periodică a acestora de către un corp independent.

De asemenea, USR propune abrogarea de urgenţă a OUG 51/2019, prin care a fost eliminat transportul rutier judeţean de persoane, considerat anterior serviciu public afectat bugetelor judeţene. Transportul judeţean să reintre în sfera transportului public, iar acesta să fie decontat elevilor inclusiv pe perioada vacanţelor.

O altă propunere este efectuarea unor şedinţe de terapie pentru infractori şi victime, a mai spus deputatul USR.

Modificările trebuie să se bazeze pe efectuarea unor studii criminologice, a mai spus Stelian Ion, menţionând, în acest sens, Institutul de Criminalistică.

Sursa: Agerpres

Tags: dan barna, usr, caracal, caz,

Președintele USR: ”În momentul de față statul român este în faliment funcțional”
Președintele USR: ”În momentul de față statul român este în faliment funcțional”
Dan Barna, primul atac dur la Iohannis: ”E nevoie la Cotroceni de un aer proaspăt”
Dan Barna, primul atac dur la Iohannis: ”E nevoie la Cotroceni de un aer proaspăt”
Barna, despre milioanele de români din diaspora: „Sunt alungaţi de focarele de corupţie”
Barna, despre milioanele de români din diaspora: „Sunt alungaţi de focarele de corupţie”
Dan Barna, primul atac dur la Iohannis: ”E nevoie la Cotroceni de un aer proaspăt”
Dan Barna, primul atac dur la Iohannis: ”E nevoie la Cotroceni de un aer proaspăt”
Barna, despre milioanele de români din diaspora: „Sunt alungaţi de focarele de corupţie”
Barna, despre milioanele de români din diaspora: „Sunt alungaţi de focarele de corupţie”
Previziunile lui Băsescu privind alegerile prezidențiale. Cine va fi viitorul președinte
Previziunile lui Băsescu privind alegerile prezidențiale. Cine va fi viitorul președinte
VIDEO PROTVPLUS.RO
Calin Popescu Tariceanu, Victor Ponta
Tăriceanu şi-ar fi anunţat colegii de partid să fie gata pentru alianţa cu Ponta
Dăncilă o propune la Justiție pe apropiata lui Iordache, o mare susținătoare a OUG 13
Dana Gîrbovan, propusă de PSD la Ministerul Justiției, afirmă că acceptă cu 2 condiții
Ana Birchall: ”Fake news - după ședința CEx am venit la Ministerul Justiției”
USR: Gârbovan, propunerea pentru Justiţie, a fost în favoarea penalilor din politică
De ce a schimbat-o Dăncilă pe Birchall de la Justiție. Cine este Dana Gîrbovan
Viorica Dancila
Surse: Dăncilă a făcut operație estetică, înainte să înceapă campania electorală. FOTO
În plină tensiune politică, Dăncilă pierde un parlamentar, chiar pe chestorul Senatului
Mesajul lui Klaus Iohannis de 23 august: ”Să nu uităm niciodată eroismul lor!”
PNL afirmă că vizita lui Iohannis în SUA produce deja efecte. Investiții de miliarde!
Viorica Dăncilă a anunțat oficial remanierea Guvernului. Lista miniștrilor înlocuiți
Traian Băsescu cere legalizarea prostituției. "Să fie pe mâna statului, nu a peştilor"