"Legende si amenintari imaginare. Olanda a prelungit nejustificat restrictiile pentru romani"
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, sambata, intr-un interviu pentru postul Nederland2, ca decizia Guvernului de la Haga de prelungire a restrictiilor pentru muncitorii romani se bazeaza pe perceptii gresite.
"Consideram ca masura are la baza probabil perceptii gresite. Am dori sa colaboram cu partea olandeza in sensul demontarii perceptiilor eronate", a mai spus Baconschi.
Ministrul a reamintit ca in timpul extinderilor anterioare ale Uniunii Europene au circulat "tot felul de legende legate de amenintari imaginare similare dinspre Polonia".
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Conform celor mai recente date, numarul de permise emise in ultima perioada pentru muncitorii romani este cuprins doar intre 2000 si 3000. De aceea, ar fi complet artificial sa ne imaginam o asa numita amenintare venita din partea muncitorilor romani care ar invada piata muncii din Olanda. Pornind de la acest numar redus, noi nu vedem niciun dezechilibru in ceea ce priveste dinamica pietei muncii din Olanda", a declarat ministrul de Externe.
El a reamintit ca "sute de profesionisti cu calitati de inalt nivel" sunt deja integrati bine pe piata muncii din Olanda. Restrictiile pentru muncitorii romani si bulgari pe piata muncii din Olanda au fost prelungite cu doi ani, ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, exprimandu-si, vineri, regretul fata de decizia adoptata de Guvernul olandez.
Potrivit unui comunicat de presa al MAE, seful diplomatiei romane a subliniat ca "este regretabil ca unele state membre decid sa prelungeasca restrictiile pentru cetatenii nostri pe piata muncii, fara ca cifrele si situatia reala sa o justifice". La 31 decembrie 2011 expira cea de-a doua perioada tranzitorie in care, conform Protocolului la Acordul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, statele membre anterior anului 2007 pot restrictiona accesul pe piata muncii pentru cetatenii celor doua tari. Continuarea restrictiilor poate avea loc in conditiile in care exista semnale ale perturbarilor ale pietii interne a muncii in statele gazda si doar pentru perioada 2012-2013. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2014, circulatia lucratorilor romani in spatiul UE urmeaza a fi liberalizata neconditionat. In prezent, 11 tari aplica masuri tranzitorii:Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda si Spania.
Baconschi: Am dori un dialog interparlamentar mai insufletit cu Olanda pe tema Schengen
Ministrul Teodor Baconschi a declarat, sambata, intr-un interviu pentru postul Nederland2, ca partea romana lucreaza in continuare pentru o solutie privind aderarea la Spatiul Schengen anul viitor, apreciind ca o decizie pozitiva va avea un impact benefic si asupra cooperarii economice bilaterale. Baconschi a reamintit ca mai multe misiuni de evaluare au certificat pregatirea tehnica a Romaniei in ceea ce priveste infrastructura si acquis-ul Schengen. Baconschi a reamintit ca, in prezent, in Romania exista o comunitate de oameni de afaceri olandezi destul de extinsa, provenind de la companiile principale olandeze, care se descurca foarte bine. "In mod cert, extinderea spatiului Schengen cu Romania si Bulgaria va contribui la tendinta deja aflata pe un trend ascendent a cooperarii bilaterale in domeniile comertului, investitiilor, mobilitatii circulatiei cetatenilor, care este extrem de importanta", a spus Baconschi. El a mentionat ca oferta in privinta organizarii unor vizite pentru expertii olandezi in domeniul transfrontalier si al cooperarii cu partenerii olandezi ramane deschisa.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, luni, la Bruxelles ca nu-si face mari iluzii privind posibilitatea ca Olanda sa-si schimbe, inainte de 9 decembrie, pozitia privind aderarea Romaniei la Spatiul Schengen. Olanda nu isi va modifica pozitia fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen pana nu va observa rezultate pozitive si ireversibile in combaterea coruptiei si criminalitatii organizate, afirma purtatorul de cuvant al Ministerului olandez de Interne, citat de postul public de radio bulgar. El a subliniat ca Guvernul olandez este de acord cu ideea ca Romania si Bulgaria au indeplinit criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen, explicand insa ca sunt asteptate masuri mai ferme pentru combaterea coruptiei si infractionalitatii. Olanda si Finlanda au blocat aderarea la Schengen a Romaniei si Bulgariei, afirmand ca niciuna dintre ele nu a depus suficiente eforturi pentru a combate coruptia.
Sursa: Mediafax
Etichete: restrictii, Olanda, piata muncii, Teodor Baconschi,
Dată publicare:
20-11-2011 16:21