Olandezii au avut nevoie de un studiu, pentru a afla ce stia toata lumea despre tantari

Dată publicare: 15-11-2011 07:47
Dată actualizare: 06-11-2012 15:59


Cat de departe zboara un tantar? Daca vi se pare ca e o intrebare copilareascavsi fara niciun rost, aflati ca pentru olandezi nu este deloc asa.

Nemultumiti ca in fiecare an trebuie sa suporte invazia nesuferitelor insecte, ei au uitat de criza si au investit intr-un studiu, menit sa afle .... cum pot fi combatuti eficient tantarii.

Asa au aflat ca femelele zboara mai departe decat masculii si ca insectele piscatoare pot fi pacalite, ca sa nu mai bantuie zonele locuite de oameni.

La final si-au dat seama, totusi, ca e practic imposibil sa scapi de enervantele insecte.

Dupa inundatiile repetate din ultimii 20 de ani si invaziile de tantari, care le-au insotit, olandezii s-au hotarat ca a venit vremea sa cunoasca mai bine aceste insecte insetate de sange.

Au ales pentru teste o zona mlastinoasa din nordul tarii, la granita cu Germania.

Meticulosi, olandezii au impanzit mlastinile cu corturi transformate in incubatoare pentru larvele tantarilor.

In jurul lor, au plasat sute de capcane, dispuse in cercuri concentrice.

Dupa cateva saptamani de observatii, savantii au constatat uimiti ca odata scapati din cuiburile improvizate, tantarii s-au raspandit extrem de repede.

Iar in cazuri exceptionale, insectele au ajuns si la 250 de metri de cuib.

Ca sa le tina departe de oameni, cercetatorii olandezi propun construirea unor insulite umede si acoperite de vegetatie, care le priesc tantarilor.

Daca acestea sunt amplasate suficient de departe de asezarile umane, distanta i-ar putea impiedica sa ajunga in casele oamenilor.

Problema e ca, purtate de vant, insectele pot trece usor de bariera celor 250 de metri, iar la primul ochi de apa statuta, isi vor relua ciclul de viata.

Asa ca savantii olandezi si-au incheiat studiul, cu o recomandare pe cat de logica, pe atat de greu de realizat - daca vrem sa scapam de tantari, trebui sa asanam orice balta din apropiere.

Asta pana la prima ploaie, cand totul trebuie luat de la capat.

Tags: tantari, studiu, olanda,


VIDEO PROTVPLUS.RO