Baconschi despre ipoteza unui atac neinterceptat: Nu e razboi fara pagube
Baconschi, intrebat s-a luat in calcul ipoteza in care interceptarea unui atac cu racheta ar esua, a spus ca "nu exista razboi fara pagube", mentionand ca trebuie mizat pe functia disuasiva si pe performantele sistemului.
"Noi am incheiat negocierile la nivel tehnic, draft-ul acordului este convenit, trebuie asumat politic si apoi ratificat in Parlament. Este un proces care dureaza astfel incat operationalizarea bazei va avea loc incepand cu 2015. Nu pot intra in detalii legate de continutul acordului. Este vorba de faptul ca vom fi aparati de tehnologii foarte avansate. Este vorba de faptul ca distrugerea unor rachete, indiferent de incarcatura, se face pe forta cinetica in spatiul extra-atmosferic, deci la foarte mare inaltime", declara ministrul de Externe.
Satenii din Deveselu ii asteapta pe americani de 9 ani. VIDEO
"Pe de alta parte, stim ca toti posesorii de arme nucleare le folosesc in primul rand pentru descurajare, pentru ca altfel in timpul Razboiului Rece sau dupa, data fiind aparitia atator puncte de conflict si focare de razboi, am fi putut distruge intreaga planeta de foarte multe ori pana acum. Insa e clar ca interceptorii amplasati la Deveselu pot distruge si rachete balistice cu focoase nucleare", mai spune el.
Intrebat daca, in acest caz sistemul nu reprezinta, contrar a ceea ce s-a spus pana in prezent, un pericol pentru mediu si oameni, ministrul afirma: "Pericolul cel mai mare ar fi sa nu avem interceptorii si sa fim tinta unui astfel de atac".
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: deveselu, scut antiracheta, Teodor Baconschi,
Dată publicare:
13-05-2011 00:49