Avioanele F-16 Fighting Falcon au intrat sub comandă națională. Mesajul premierului
Premierul Viorica Dăncilă a participat la activităţile prilejuite de introducerea în serviciul de luptă permanent poliţie aeriană, sub comandă naţională, a aeronavelor F-16 Fighting Falcon.
La final, premierul Viorica Dăncilă a ținut un discurs:
”Sunt onorată să particip alături de dvs. la acest moment important pentru Forţele Aeriene Romane: introducerea în serviciul de luptă permanent Poliţia Aeriană, sub comanda naţională, a aeronavelor multiroll F-16.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Este o zi importantă pentru Forțele Aeriene Române, care pot opera de astăzi pentru apărarea spațiului aerian național cele mai performante aeronave de luptă din dotare, dar şi pentru România, care a reuşit să întărească în mod semnificativ capabiltiatile noastre de apărare.
Modernizarea forţelor noastre aeriene a cunoscut rezultate importante în ultimii ani. Dotarea cu avioane avansate din punct de vedere tehnologic, care şi-au demonstrat eficiența în cadrul NATO şi care permit abordarea unui spectru larg de misiuni, contribuie la descurajarea oricăror intenţii ostile care pot proveni din această zonă geografică.
Guvernul va acorda sprijinul necesar pentru continuarea acestui proces de modernizare, esenţial pentru consolidarea posturii de apărare a ţării noastre şi pentru creşterea profilului României ca furnizor de securitate.
Celebrăm 15 ani de la aderarea la NATO, iar România dovedeşte încă o dată că îşi asumă cu responsabilitate poziţia de partener serios şi responsabil, un adevărat pilon de stabilitate în regiunea Marii Negre.
După cum ştiţi, în ianuarie am avut o întrevedere cu secretarul general NATO. Contribuţia ţării noastre la întărirea securităţii comune, la consolidarea NATO că alianţa puternică şi sigură e recunoscută şi apreciată. Profesionalismul şi dedicarea militarilor noştri fac cinste României şi onorează drapelul sub care îşi desfăşoară misiunile.
Ca stat care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, dar şi ca membru activ al comunităţii europene şi NATO, România acorda o atenţie deosebită parteneriatului NATO-UE. În ceea ce priveşte dimensiunea de securitate, acţiunile comunităţii europene trebuie să fie complementare celor ale Alianţei, mai ales în contextul provocărilor comune.
Atât la Bruxelles, cât şi aici în faţa dumneavostră, aş dori să subliniez că România va continua să rămână un partener de încredere, ferm angajat în consolidarea alianţei trans-atlantice. Ne-am îndeplinit şi vom continua să îndeplinim toate responsabilităţile ce ne revin ca partener NATO. Participăm activ la misiunile comune în teatrele de operaţii. Suntem deja în al treilea an de alocare a 2 procente din PIB pentru Apărare, nivel pe care îl vom menţine.”